Pokud se švestky nepromění na slivovici, jsou surovinou, která se v kuchyni skvěle hodí k většině druhů masa. Nasladko je můžete zkombinovat s rozličnými druhy ořechů, citronovou kůrou, kořalkou, medem i skořicí.
Asi nikde v Česku nejsou švestky tak opečovávané jako u naší východní hranice. Choroby šarka, která tyto ovocné stromy kosí, se tamní hospodáři bojí víc než moru. Není na tom nic divného, už staré přísloví je v tomhle regionu pasuje mezi tři základní potraviny: "Zemáky, trnky a zelé, na Valachoch živobytí celé."
Jenže zatímco brambory a zelí patří na talíř, tak trnky či slivky, jak se švestkám v česko-slovenském pohraničí říká, končí v první řadě v destilačních kolonách a posléze v lahvích.
Letos se ale peckovic urodilo tak málo, že většina rodin slivkový kvas, který je základem na kořalku, prostě nedělá a to málo, co dozrálo, se zužitkuje v kuchyni.
Na jídlo se hodí podobné odrůdy švestek, jako na pálení - ty cukernaté. Moji známí většinou k obojímu pěstují stromy, které rodí velké a vejčité plody čačanských lepotic, ty dozrávají už kolem půlky srpna, nebo zářijové valjevky; ty jsou sice menší, ale zase sladší.
Jako děcko jsem zbožňovala tu omamnou vůni valjevek, které se v měděném kotli u našich vizovických známých pomaličku měnily na povidla. Každý rok probíhal tichý boj mezi ženskými a mužskými, protože bylo jasné, že "o co víc trnek se svaři na povidla, o to méň ostane na slivovicu".
Na druhou stranu i chlapi ocenili ke kalíšku kořalky povidlovou buchtu, nebo špetrnky, tedy švestkové křížaly obalené ve slanině, takže úplně všechno ve flaškách nikdy neskončilo.
Švestky jsou v kuchyni vděčnou surovinou, jejich masitá žlutá dužnina se dá kombinovat s lecčíms. Hodí se ke zvěřině, bílému masu i k jehněčímu. Já u slaných receptů nejradši používám švestky sušené, prokládám jimi masové špízy, rozvařím je v omáčce ke steakům nebo přihodím pár švestkových křížal do kyselice: kombinace kyselého zelí, hub a švestek je jednoduše skvělá.
Čerstvé švestky si nechávám do koláčů, když je málo času, stačí umíchat těsto na bublaninu a rozprostřít půlky vypeckovaných švestek na povrch. Jenže tenhle lehký recept se hodí na babí léto k vychlazené limonádě a ne na sychravý podzim, jaký se vyvrbil na přelomu letošního srpna a září. Takovýhle nečas chce krom hrnku čaje s medem taky hutný koláč, který umí uvnitř zahřát skoro stejně dobře.
Jeho základem je pâté sucrée, křehké sladké těsto, které se neobejde bez spousty másla a cukru. Na něj se skládají plátky švestek, doporučuju dát na dno formy vyložené těstem jenom jednu vrstvu plátků. Kdykoliv jsem zkusila přidat víc, vykypěla mně během pečení trocha šťávy z ovoce nad okraj těsta a seškvířila se na dně trouby. Odér z téhle eskapády se pak z kuchyně musí větrat skoro celý den. Vytečení šťávy nezabrání ani bohatá vrstva drobenky, kterou se ovoce zakrývá, cestu ven si prostě najde.
Švestkový koláč z pâté sucrée je skvělý sám o sobě, zároveň ale patří k receptům, které je snadné vylepšit pokaždé jinou drobností. Začít se dá už u švestek, někdy je nechávám na chvilku máčet ve slivovici, než je vyskládám na těsto, nebo je kořalkou prostě zakápnu. Když nemám perfekně zralé ovoce, sáhnu do špajzu pro med a vrstvu švestkových plátků jím lehoučce potřu.
Naprosto nesmrtelná je kombinace švestek a ořechů všeho druhu. Když máte vlašské nebo pekanové, nastrouhejte jich trochu do drobenky. A jestli najdete mandle, krátce je spařte, oloupejte a rozdělte na polovičky. Sypou se nahoru na drobenku, během pečení krásně zezlátnou a děti mých kamarádů je z drobenky vydloubávají, stejně jako to dělají u velikonočního mazance.
Když zrovna dojdou oříšky všeho druhu, dá se stejně experimentovat s kořením. Stačí trocha skořice ve drobence, dvě strouhnutí muškátového oříšku na nakrájené švestky nebo trocha citronové kůry. Tu můžete dát klidně do drobenky i na švestky.
Švestkový koláč s mandlovými lupínky
(rozpis na jednu velkou kulatou formu nebo čtyři malé)
200 g hladké mouky
140 g másla
50 g cukru krupice
2 žloutky
10 švestek
1 lžíci medu
2 lžíce slivovice
1 hrsti mandlí
85 g másla na drobenku
85 g polohrubé mouky
85 g třtinového cukru
1 citron
Hladkou mouku a 140 g chladného másla důkladně spojíme, pak přidáme cukr a žloutky a vypracujeme těsto. Stáhneme ho do fólie a uložíme asi na půl hodiny do ledničky.
Švestky nakrájíme na šestiny a zakapeme v misce slivovicí.
Ze zbylého másla, polohrubé mouky, třtinového cukru a kůry z jednoho citronu vypracujeme drobenku.
Mandle spaříme, oloupeme a rozdělíme na poloviny.
Potom těsto rozválíme na pomoučněném vále na výšku asi tří milimetrů a vložíme do formy vymazané máslem. Na dno položíme vrstvu nakrájených švestek, zakápneme troškou medu a zasypeme vrstvou drobenky a půlkami mandlí. Nakonec dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů na dvacet minut. Pak troubu zeslabíme o dvacet stupňů a pečeme dalších 25 minut.
Zdroj: www.ihned.cz
Autor: Petra Pospěchová
01.10.2010 - 10:10:05
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...