GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Švestky

 

ilustracni fotoPokud se švestky nepromění na slivovici, jsou surovinou, která se v kuchyni skvěle hodí k většině druhů masa. Nasladko je můžete zkombinovat s rozličnými druhy ořechů, citronovou kůrou, kořalkou, medem i skořicí.


Asi nikde v Česku nejsou švestky tak opečovávané jako u naší východní hranice. Choroby šarka, která tyto ovocné stromy kosí, se tamní hospodáři bojí víc než moru. Není na tom nic divného, už staré přísloví je v tomhle regionu pasuje mezi tři základní potraviny: "Zemáky, trnky a zelé, na Valachoch živobytí celé."


Jenže zatímco brambory a zelí patří na talíř, tak trnky či slivky, jak se švestkám v česko-slovenském pohraničí říká, končí v první řadě v destilačních kolonách a posléze v lahvích.


Letos se ale peckovic urodilo tak málo, že většina rodin slivkový kvas, který je základem na kořalku, prostě nedělá a to málo, co dozrálo, se zužitkuje v kuchyni.


Na jídlo se hodí podobné odrůdy švestek, jako na pálení - ty cukernaté. Moji známí většinou k obojímu pěstují stromy, které rodí velké a vejčité plody čačanských lepotic, ty dozrávají už kolem půlky srpna, nebo zářijové valjevky; ty jsou sice menší, ale zase sladší.


Jako děcko jsem zbožňovala tu omamnou vůni valjevek, které se v měděném kotli u našich vizovických známých pomaličku měnily na povidla. Každý rok probíhal tichý boj mezi ženskými a mužskými, protože bylo jasné, že "o co víc trnek se svaři na povidla, o to méň ostane na slivovicu".


Na druhou stranu i chlapi ocenili ke kalíšku kořalky povidlovou buchtu, nebo špetrnky, tedy švestkové křížaly obalené ve slanině, takže úplně všechno ve flaškách nikdy neskončilo.


Švestky jsou v kuchyni vděčnou surovinou, jejich masitá žlutá dužnina se dá kombinovat s lecčíms. Hodí se ke zvěřině, bílému masu i k jehněčímu. Já u slaných receptů nejradši používám švestky sušené, prokládám jimi masové špízy, rozvařím je v omáčce ke steakům nebo přihodím pár švestkových křížal do kyselice: kombinace kyselého zelí, hub a švestek je jednoduše skvělá.


Čerstvé švestky si nechávám do koláčů, když je málo času, stačí umíchat těsto na bublaninu a rozprostřít půlky vypeckovaných švestek na povrch. Jenže tenhle lehký recept se hodí na babí léto k vychlazené limonádě a ne na sychravý podzim, jaký se vyvrbil na přelomu letošního srpna a září. Takovýhle nečas chce krom hrnku čaje s medem taky hutný koláč, který umí uvnitř zahřát skoro stejně dobře.


Jeho základem je pâté sucrée, křehké sladké těsto, které se neobejde bez spousty másla a cukru. Na něj se skládají plátky švestek, doporučuju dát na dno formy vyložené těstem jenom jednu vrstvu plátků. Kdykoliv jsem zkusila přidat víc, vykypěla mně během pečení trocha šťávy z ovoce nad okraj těsta a seškvířila se na dně trouby. Odér z téhle eskapády se pak z kuchyně musí větrat skoro celý den. Vytečení šťávy nezabrání ani bohatá vrstva drobenky, kterou se ovoce zakrývá, cestu ven si prostě najde.


Švestkový koláč z pâté sucrée je skvělý sám o sobě, zároveň ale patří k receptům, které je snadné vylepšit pokaždé jinou drobností. Začít se dá už u švestek, někdy je nechávám na chvilku máčet ve slivovici, než je vyskládám na těsto, nebo je kořalkou prostě zakápnu. Když nemám perfekně zralé ovoce, sáhnu do špajzu pro med a vrstvu švestkových plátků jím lehoučce potřu.


Naprosto nesmrtelná je kombinace švestek a ořechů všeho druhu. Když máte vlašské nebo pekanové, nastrouhejte jich trochu do drobenky. A jestli najdete mandle, krátce je spařte, oloupejte a rozdělte na polovičky. Sypou se nahoru na drobenku, během pečení krásně zezlátnou a děti mých kamarádů je z drobenky vydloubávají, stejně jako to dělají u velikonočního mazance.


Když zrovna dojdou oříšky všeho druhu, dá se stejně experimentovat s kořením. Stačí trocha skořice ve drobence, dvě strouhnutí muškátového oříšku na nakrájené švestky nebo trocha citronové kůry. Tu můžete dát klidně do drobenky i na švestky.


Švestkový koláč s mandlovými lupínky
(rozpis na jednu velkou kulatou formu nebo čtyři malé)


200 g hladké mouky
140 g másla
50 g cukru krupice
2 žloutky
10 švestek
1 lžíci medu
2 lžíce slivovice
1 hrsti mandlí
85 g másla na drobenku
85 g polohrubé mouky
85 g třtinového cukru
1 citron


Hladkou mouku a 140 g chladného másla důkladně spojíme, pak přidáme cukr a žloutky a vypracujeme těsto. Stáhneme ho do fólie a uložíme asi na půl hodiny do ledničky.


Švestky nakrájíme na šestiny a zakapeme v misce slivovicí.


Ze zbylého másla, polohrubé mouky, třtinového cukru a kůry z jednoho citronu vypracujeme drobenku.


Mandle spaříme, oloupeme a rozdělíme na poloviny.


Potom těsto rozválíme na pomoučněném vále na výšku asi tří milimetrů a vložíme do formy vymazané máslem. Na dno položíme vrstvu nakrájených švestek, zakápneme troškou medu a zasypeme vrstvou drobenky a půlkami mandlí. Nakonec dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů na dvacet minut. Pak troubu zeslabíme o dvacet stupňů a pečeme dalších 25 minut.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová
01.10.2010 - 10:10:05

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.