GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Kateřina Fornůsková

 


Katerina FornuskovaŠéfcukrářka pražského Café Imperial


TRPÍM ALERGIÍ NA ČOKOLÁDU. K cukrařině jsem se dostala jako slepá k houslím. Vždycky jsem věděla, že se chci živit rukama, navíc školní známky jasně naznačovaly, že ze mě studijní typ nebude. Nikdy jsem moc nečetla, dokonce ani kuchařky. Asi jako každému mi chutnalo sladké, ale nejspíš jsem se čokoládou nějak předávkovala, protože když ji dneska ochutnám nebo chvíli dýchám kakao, tak se mi udělá strašně zle.


PODLE M. D. RETTIGOVÉ UŽ SE DNES PÉCT NEDÁ. Klasické české kuchařky mohou posloužit jako inspirace, ale tehdejší recepty je třeba uzpůsobovat moderní době. Tehdy se na smažení používalo sádlo a rozhodně se nešetřilo na másle a na cukru. Výsledkem byly neuvěřitelně těžké cukrářské výrobky, kterých by se dneska žádná žena ani nedotkla.


DO CUKRÁRNY NANEJVÝŠ DO TŘETÍ HODINY ODPOLEDNÍ. Jsem přesvědčená, že na obezitu českého národa zdaleka nemá takový vliv náklonnost ke sladkému, jako spíš pro nás typické přežrávání a zejména pojídání před spaním. Sladké po ránu neškodí, naše tělo během dne veškerý cukr spálí, ale pozdně odpolední návštěvu cukrárny bych nedoporučovala.


ČESKOU CUKRÁŘSKOU SPECIALITOU JSOU OVOCNÉ KYNUTÉ KNEDLÍKY. Pokud vím, tak neexistuje žádný typický český zákusek, ani rakvička, větrník či indiánek nejsou českým vynálezem. Ale co skoro nikde na světě neznají, to jsou kynuté knedlíky a kynuté buchty. Tady lidi milují suché kynuté bábovky, ale ty by ve světě těžko někdo pozřel. V Anglii a Irsku, kde jsem nějaký čas pracovala, ale třeba i ve Francii lidi vyžadují mokré buchty a dorty. Musí být zkrátka krásně vláčné! A tak jsem si odtamtud přivezla pár nápadů a vytvořila dort "Imperial". Snažím se teď Čechy naučit jíst i jiné zákusky.


RECEPT NA DORT "IMPERIAL" JE TAJNÝ. Mnohokrát už jsem byla žádána o recept, ale ten já nikdy nezveřejním, nikdo z mé kuchyně ho nesmí vynést. Je vytvořený jako specialita pro Imperial a tím i zůstane. To je stejné jako Sacher dort. Ten se sice peče po celém světě, je i v nabídce Café Imperial, ale ke skutečnému originálu se pouze blíží. Pravý Sacher dort dostanete pouze v Hotelu Sacher a jeho receptura je už od roku 1832 držena v naprosté tajnosti.


VE SVĚTĚ MUSÍ BÝT KUCHAŘ I CUKRÁŘEM. A NAOPAK. Mám pocit, že obor kuchař a cukrář se odděluje snad jen v České republice. Všude ve světě musí kuchař umět od předkrmu po dezert úplně všechno. Ostatně při udělování michelinských hvězdiček se samozřejmě přihlíží i k tomu, jakou má kuchař cukrárnu. Takže je nemyslitelné, aby vám v zahraničí kuchař nedokázal upéct dort.


IRSKY, ANGLICKY A FRANCOUZSKY. Pracovala jsem v hotelu Radisson SAS Alcron, odkud jsem posléze odjela na tři roky do Irska. A protože tam neuznávají, že by cukrářka neměla umět vařit, musela jsem se naučit plně všechno: od snídaní, přes studená a teplá jídla až po šéfování celé kuchyni. Neuměla jsem jazyk a vymáchali mě v tom jak hadr, prý se alespoň uvidí, jestli to ustojím. Naučila jsem se strašně moc z irské, anglické a francouzské kuchyně a nějak jsem to nakonec opravdu ustála.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Honza Dědek
15.10.2010 - 09:43:53

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.