GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Lék na kapustofobii

 

 

ilustracni fotoČechů, kteří odmítají jíst růžičkovou kapustu, je strašně moc. Přitom aby změnili názor, stačí jedno sousto krátce povařené kapustičky ovoněné anglickou slaninou. Servírovat ji můžete na těstovinách, ve slaném koláči nebo zapečenou se sýrem.


Abych před kamarády kamuflovala, z čeho vařím, to se skoro nestává. Jenže v případě malých zelených kuliček známých ve světě jako brussel sprouts to prostě jinak nejde. Ideální je, když jsou schované pod povrchem slaného koláče a můžu zvolit zákeřnou taktiku "ochutnej a uvidíš". To je totiž jediný možný způsob, jak léčit moje blízké z kapustofobie.


Touhle nemocí kolem mě trpí víc lidí než sezónní chřipkou a léčit se odmítají. Možnost kousnout do něčeho, co je příbuzné se zadělávanou kapustou, kterou do nich kdysi kdosi zkoušel násilím vpravit, odmítají. A nenechají si vysvětlit, že chuť růžičkové kapusty je od šedivých listů ze školní jídelny vzdálená jako Atlanta od Moskvy. Až když se mi je nějakým úskokem podaří k ochutnání kapustiček dovést, přidávají se bez výjimky na druhou stranu barikády k milovníkům téhle sytě zelené zeleniny. Není to koneckonců zas tolik roků, co jsem podobnou proměnou prošla sama.


Téhle nemilované zelenině se říká buď růžičková nebo bruselská kapusta podle belgického hlavního města, v jehož okolí se prý pěstovala už před sedmi sty lety. Vyšlechtěna z divokých brukví však byla dřív, snad už za antického Říma.


Kapustičky vyrůstají ze silného kmene, ten je ale na rozdíl od nich nepoživatelný. Když se z něj kapustičky odříznou, vydrží v chladnu ještě dobré tři týdny, pokud je chcete skladovat déle, dají se bez problémů mrazit.


Kapustičky jsou vlastně shluk lístků, které přiléhají jeden ke druhému a na rozdíl od velké kadeřavé kapusty nemají srdíčko. Čím je kapustička menší, tím mívá výraznější chuť. Ty nejchutnější kusy poznáte i po barvě, ty bledničkové mají stejně nevýraznou chuť jako odstín, nejlepší jsou sytě zelené exempláře. Na listech by určitě neměly být žlutavé tečky, nekupujte ani rozevírající se kapustičky: lístky musí být pevně sevřené.
Pokud jde o kuchyňskou úpravu, jsou kapustičky nenáročné, úplně nejlepší jsou krátce povařené nebo udělané v páře. Právě takhle v nich zachováte krom chuti taky hromadu vitaminů a minerálů, jež tahle zelenina obsahuje.


Spařené nebo rychle vařené kapustičky jsou pevné, mají intenzivní, příjemně nasládlou chuť a dají se použít třeba místo zavářky do polévek. Přidávám je do vývaru vždycky až nakonec, aby nedopadly jako rozvařené hrůzy ze školní jídelny. Trochu déle můžete vařit leda kapustičky, které chcete rozmixovat na krémovou polévku.


Kapustičky jsou skvělé gratinované se sýrem, snesou se i v kombinaci se sýry výraznými, třeba zralým čedarem. Tohle je oblíbená kombinace na britských ostrovech, ne ale nejčastější: Britové kapustičky zbožňují hlavně jako přílohu, nejraději v kombinaci s mladou mrkví, hráškem a květákem. Kapustičky se hodí k hovězímu i vepřovému, v některých britských regionech se pečou přímo s masem. Belgičané je zase servírují k masu dušenému na pivě a v německém Sasku se vařené kapustičky podávají ke svíčkové pečeni a knedlíkům ze syrových brambor jako slavnostní pokrm.


Kapustičky jsou skvělé s čímkoliv mastným: vyniknou v hutných sýrových omáčkách, dá se z nich připravit netradiční rizoto, můžete je podávat v bešamelové omáčce nebo zalít máslem a posypat osmaženou strouhankou. Já osobně za nejúžasnější partii k růžičkové kapustě považuji opečenou slaninu. Touhle dvojicí plním quiche, přidávám ji na těstoviny, servíruji ji jako přílohu. Zamotané v plátku anglické slaniny se dají kapustičky taky obalit v sýrovém těstíčku a smažit. Ve všech těchhle podobách funguje jako okamžitý lék na kapustofobii.


Špagety s růžičkovou kapustou
(rozpis na čtyři porce)


500 g špaget
150 g anglické slaniny
500 g růžičkových kapustiček
extrapanenský olivový olej
červený pepř, sůl


Do vroucí osolené vody vhodíme očištěné kapustičky zbavené svrchních listů, po šesti až osmi minutách, jakmile změknou, slijeme. Než kapustičky vychladnou, dáme vařit vodu na špagety.


Kapustičky nakrájíme na čtvrtiny, pokud jsou opravdu malé, stačí na polovičky. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky nebo na nudličky a zpěníme na několika lžících olivového oleje ve větší pánvi. Když slanina začne chytat barvu, přidáme nakrájené kapustičky. Ochutíme trochou čerstvě mletého červeného pepře a pokud je třeba, dosolíme. Stáhneme plamen a chvíli necháme restovat, potom přidáme na pánev slité špagety, vše promícháme a servírujeme.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová
10.12.2010 - 09:29:59

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.