Knedlík v různých podobách má především v myslích českých hostů své nedobytné místo. Avšak i tato tradiční příloha si zaslouží trochu inovativní přístup a použití netradičních surovin.
BRUSINKOVO-KOPROVÉ KNEDLÍKY PISTÁCIOVÉ KNEDLÍKY
Složení pro 4 osoby: 3 žemle, 2 vejce, 50 g hladké mouky, 2 dcl smetany, čerstvý kopr, čerstvé nebo sterilované brusinky, pistácie.
Žemle nakrájíme na kostky a na sucho opečeme. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Do žloutků přidáme hladkou mouku, smetanu a opraženou housku, z bílků připravíme sníh, který lehce vmícháme do připravené směsi. V první variantě přidáme do těsta čerstvý, nadrobno nakrájený kopr a čerstvé nebo sterilované brusinky podle chuti. Takto připravený knedlík je vhodné podávat například k rybě. V druhé variantě lze těsto doplnit opraženými pistáciemi, knedlík je pak možné servírovat se zvěřinou nebo hovězí pečení.
Autor: Lukáš Jelínek
šéfkuchař hotelu Ibis Plzeň
ŠPEKOVÝ KNEDLÍK S HOUBAMI VE ŠPENÁTOVÉ OMÁČCE S VÍDEŇSKOU CIBULKOU
Složení pro 10 osob: 700 g bílého pečiva, 500 ml polotučného mléka, 5 vajec, 100 g hrubé mouky, sůl, petrželová nať, česnek, bílý pepř, 20 g másla, 100 g oleje, 150 g anglické slaniny, 80 g žampionů, 80 g hřibů, 120 g cibule, 250 g špenátu, 300 ml smetany.
Den staré bílé pečivo nakrájíme na kostičky a pokropíme částí mléka, které necháme vsáknout. Vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme žloutky a bílky. Žloutky rozšleháme ve zbylém mléce, přilijeme je k navlhlému pečivu, přidáme prosátou mouku, opranou a nasekanou petrželovou nať a směs osolíme. Asi 2/3 cibule a slaninu nakrájíme na kostičky, houby překrájíme na menší kousky. To vše orestujeme na pánvi na polovině másla, necháme zchladnout, poté přidáme do těsta. Nakonec z bílků vyšleháme sníh, který zlehka vmícháme do těsta. Z něj vytvoříme 120gramové koule, které vaříme v osolené vodě cca 15 minut. Zbylou cibuli nakrájíme na kolečka a smažíme v oleji dozlatova. Takto připravenou ji použijeme na ozdobu. Špenátovou omáčku připravíme orestováním špenátu na druhé polovině másla s česnekem, zalijeme smetanou a necháme provařit. Ochutíme solí a pepřem.
Autor: Michal Čermák
executive sous-chef
Crowne Plaza Prague
Zdroj: www.ihned.cz
Hlavní strana | Články od nejnovějšího | Aktuálně | Alkoholické nápoje | Pivo | Víno | Nealkoholické nápoje |
Potraviny/Kuchyně | Hotel/Wellness/Spa |
Nové výrobky • | Recepty • |
Inzerce • |
Databáze dodavatelů • | Nápoják • |
24.02.2010 - 10:17:32
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...
V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...