GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 23.01.2019, svátek má Zdeněk
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Zmrzlina láká na nové příchutě

 

zmrzlina foto: www.flickr.comLetní měsíce jsou pro prodej zmrzliny tou hlavní sezonou. Podle společnosti Unilever ČR se jí v období od dubna do září prodá okolo 70 % celoročních prodejů. Její konzumenti však již dávno odvykli tradičním příchutím a i letos vyžadují od výrobců něco nového.

Současným trendem nabídky zmrzliny je nejen odklon od levnějších značek směrem k prémiové kvalitě, ale také zajímavé a atraktivní příchutě a různé formy zapojení zmrzliny do dosud nezvyklých pokrmů. Klasické poháry se šlehačkou pak doplňují a zatraktivňují různé dekorativní potravinářské doplňky, jako jsou barevné posypy, polevy, drcené oříšky nebo čokoláda.


BAZALKA, BALSAMICO A JEŠTĚ DÁL


Nové netradiční příchutě představila v březnu například značka Mövenpick. Ke stávajícímu portfoliu 16 příchutí dodávaných na český trh přidala tři nové, určené především pro gastronomické využití. Jedná se o bazalku, balsamico a koňak VSOP. Ke každé z příchutí doporučuje Mövenpick recept, který se může stát samostatným chodem, nebo oživit již zavedené menu.

Díky krémovému základu zmrzliny dává například příchuť "Basil" vyniknout vůni čerstvé bazalky propojené v lehkém kontrastu s drcenými oříšky kešu. Tato netradiční chuť dokáže dodat svěžest slaným pokrmům. Své využití má díky sladké a jemně citronové chuti v celé řadě receptů. Výborně se hodí k pokrmům, jako je gazpacho, bruschetta, humr s letní zeleninou či těstoviny s čerstvými rajčaty. V Mövenpick receptu je tato příchuť spojena s marinovaným lososem, wasabi těstovinami a tomatovým concasé.


VYZKOUŠEJTE CHUNKY MONKEY


Novinkou na českém trhu je americká značka zmrzliny Ben & Jerry´s. Tato prémiová zmrzlina je nyní k dostání v šesti produktových variantách v balení o objemu 500 ml. Za netradičními názvy se skrývá zmrzlina s velkými kousky ovoce a čokolády, vyráběná s použitím trvale udržitelných zdrojů a Fairtrade surovin.

Své hosty tak můžete nadchnout následujícími příchutěmi: Chocolate Fudge Brownie (čokoládová zmrzlina s kousky čokoládových brownie), Cookie Dough (vanilková zmrzlina doplněná kousky čokoládových cookies), Phish Food (čokoládová zmrzlina s marshmallow, karamelovými spirálkami a kousky čokolády ve tvaru rybiček), Cherry Garcia (višňová zmrzlina doplněná višněmi a kousky tmavé čokolády), Chunky Monkey (banánová zmrzlina s čokoládovými kousky a vlašskými ořechy) a Strawberry Cheesecake (jahodová zmrzlina s příchutí cheesecake a cookie spirálkami).


VYROBTE SI SAMI


Odlišnou verzi pořízení zmrzliny nabízí mlékárna Bohemilk. Na trh dodává sušené a tekuté zmrzlinové směsi Mixar a Fredomix a směs pro přípravu ledové tříště Alpina. K jejich přípravě však musí hotelová kuchyně disponovat zmrzlinovým strojem nebo výrobníkem ledových tříští. Směsi jsou vhodné pro přípravu točených i porcovaných zmrzlin, dále k přípravě osvěžujících koktejlů, cukrářských krémů či náplní a shaků. Mezi 25 nabízenými příchutěmi lze kromě tradičních najít i příchuť jogurtu, pinacolady, kaktusu, limetky nebo višní v čokoládě.


ZÁSADY KVALITNÍ ZMRZLINY


- Již na první pohled by měla být porce zmrzliny pěkná, nesmí být přešlehaná ani uplácaná.

- Pokud se na zmrzlině objeví třpytící se krystalky, znamená to, že zmrzlina je naředěná větším poměrem vody.

- Objeví-li se na porci zmrzliny trhliny či vzduchové bubliny, znamená to, že byla přešlehaná.

- Každá zmrzlina musí být označena gramáží.

- Co se týká sortimentu, musí být jasně označen druh možného výběru porcí i ostatní nabídka, jako například posyp, poleva a podobně.


Zdroj: Mlékárna Bohemilk

Zdroj: www.ihned.cz

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Klára Chromá, foto: www.flick.com
11.05.2010 - 08:22:22



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 4 plus 1 je
 

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

02.07.2009 - Karlovy Vary - Thriller na kolonádě

Krize tvrdě dopadla na západočeské lázně. Jezdí do nich o ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

20.08.2010 - Jak se loni dařilo pražským hotelům

Společnost Labartt Hospitality ve spolupráci s ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2019 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.