GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Jahody

 

Červené plody z raných sazenic jahodníků jsou svěží a sladké zároveň. Pokud je nesníte ještě cestou ze zahrady, Katarzyna Kordylewska má dva snadné způsoby, jak je proměnit v okouzlující dezert. Jahody můžete kombinovat s aromatickým vínem nebo s usmaženými placičkami.

 

 

Jahody foto: Flickr.comDnes vaří
Katarzyna Kordylewska

 

Rané odrůdy jahod se sklízí koncem května. Jak si vychutnat první sladké plody, které přijdou na trh co nevidět, doporučuje pekařka Katarzyna Kordylewska. "Není snadné odolat tomu, aby je člověk snědl jenom tak. Takže dnešní recepty jsou jednoduché a rychlé, abyste všechno ovoce nestihli sníst dřív, než je připravíte," směje se.

 

Aroma jahod, ve kterém se snoubí výrazná kyselinka s vyzrálou sladkostí, se hodí ke křehkému těstu, tvarohovým knedlíkům i tučné smetaně. Katarzyna Kordylewska mezi desítkami možností, které dají čerstvým jahodám vyniknout, nakonec vybrala dva způsoby, jež v Česku nejsou úplně obvyklé. Připravila je jako součást želé z aromatického vína a jako omáčku ke smaženým placičkám.

 

"Byla jsem nedávno s kamarádem ve vinárně. Celý večer jsme ochutnávali různá vína a nakonec nám majitel přinesl něco opravdu speciálního. Sklenka byla plná chuti, voňavá, nápoj měl výrazný dominantní tón připomínající trochu lesní jahody. Bylo mi hned jasné, že se skvěle hodí k mému oblíbenému letnímu dezertu," vypráví Kordylewska, jak si na svoji zamilovanou lahůdku vzpomněla.

 

Inspirovala ji odrůda, o níž se často říká, že je dámským pitím - Muškát moravský. Patří k nejmladším u nás, na konci osmdesátých let ji vyšlechtili křížením odrůd Muškát Ottonel a Prachttraube v moravských Polešovicích.

 

Pro přípravu Katarzynina receptu se však hodí nejen muškát, ale i kterákoliv další z aromatičtějších odrůd: třeba Tramín červený, Pálava nebo Aurelius. Jahody zkrátka potřebují výrazného partnera do dvojice.

 

Kromě vína a jahod je na přípravu potřeba vlastně už jen želatina. "Nejdřív ji rozpustíme ve víně a potom pomaličku na mírném plameni ohříváme, až ji přivedeme k varu," popisuje pekařka postup. Celou dobu je potřeba směs míchat. "Když se želatina rozpustí, rozdělíme ji do skleniček," přibližuje Kordylewska a rozlévá průzračnou nazlátlou tekutinu do připravených nádobek. Pak do nich vhazuje kousky jahod. Některé se noří hluboko, další zůstávají na povrchu. Nakonec stačí dát lahůdku zchladit, aby ztuhla, a servírovat.

 

Stejně snadná je i příprava druhého z receptů, kynutých racochů, jak Poláci malým placičkám říkají. Základem je jednoduché těsto z droždí. Nejprve se nechají na teplém místě vzejít kvasnice smíchané s cukrem a solí. "Potom přesejeme mouku, aby se provzdušnila, a přidáme ji do lehkého kvásku," říká Kordylewska a míchá ingredience dohromady. Nakonec přidává ještě vejce, která umíchala s vanilkovým cukrem. Než se pustí do smažení, jež je závěrečnou fází přípravy racochů, nechává těsto na dvacet minut odležet, aby se vše spojilo a těsto trochu vzešlo.

 

Potom už rozpaluje olej na pánvi a lžící do něj sází kousky těsta. Placičky formuje do nepravidelného tvaru podobného malým lívancům a opéká je z obou stran. Jakmile jsou hotové, nechá z nich na papírové utěrce odkapat tuk. Od rukou už jí je v téhle chvíli s fotografem nedočkavě odebíráme a máčíme je do rozmačkaných jahod. "Je to taková kombinace horkého a studeného. Krásně se k tomu hodí jednoduchá káva s mlékem," doporučuje pekařka.

 


reklama:


Muškátové želé

(rozpis na čtyři porce)

 

1 litr vína odrůdy muškát
1 kg jahod
2 balíčky čiré dortové želatiny

 

Želatinu rozpustíme ve víně, pomalu přivedeme k varu a mícháme, dokud nezhoustne. Potom ji přelijeme do připravených sklenek či misek a do připravené směsi vhodíme jahody nakrájené na plátky. Pokud použijeme lesní jahody, mohou být i vcelku. Dáme zchladit, a jakmile směs ztuhne, podáváme.

 

Racuchy s jahodami

(rozpis na čtyři porce)

 

1 kg jahod
2 vejce
1 sklenice mléka
1 sklenice hladké mouky
1 lžička droždí
špetka soli
špetka cukru
1 vanilkový cukr

 

Mléko vymícháme s droždím, pak přidáme sůl a cukr a necháme deset minut na teplém místě. Přimícháme přesátou mouku. Vejce a vanilkový cukr umícháme do pěny. Tu přidáme do těsta a necháme ještě dvacet minut odležet.

 

Jahody rozmačkáme. Z připraveného těsta tvoříme lžící malé placičky a smažíme je z obou stran v oleji. Ještě čerstvé servírujeme s rozmačkanými jahodami, ve kterých se placičky máčí.

 

Rada na závěr:

Mouku na racuchy přesejeme, aby se provzdušnila.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 



 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová, foto: www.flickr.com
21.05.2010 - 08:49:10



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 8 plus 5 je
 

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.