GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 18.04.2024, svátek má Valérie
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Fugu: Nebezpečná delikatesa

FuguPokud patříte mezi milovníky ryb a už vás nebaví pojídání konzerv ze supermarketů, tak vám určitě nesmí uniknout slovo FUGU. Jedná se totiž o druh ryby, která při nesprávném zpracování může po požití způsobit i smrt. Ano, i to je možné. Ale nelekejte se, pokrmy z ní mohou připravovat jen licencovaní kuchaři.

 

Takifugu je řád kostnatých ryb, kterému Japonci říkají fugu („říční prase“) a právě pro ně jsou pokrmy z těchto ryb velmi ceněnou delikatesou. Důvodem není až tak výjimečná chuť, ale spíše nebezpečí v podobě možné otravy. Jíst fugu je jako provozovat adrenalinové sporty. I když máte zkušenosti a vybavení, nikdy si nemůžete být zcela jisti, zda se něco nestane.

 

Tato ryba totiž obsahuje smrtící množství tetrodotoxinu a to především v játrech, kůži a pohlavních orgánech. Prodej a zpracování těchto orgánů je zakázán, ale protože malé množství jedu vyvolává na jazyku zvláštní chuť, jsou tyto části vyhledávané gurmány a dají se sehnat na černém trhu. Dávka jedu z jedné fugu by stačila k usmrcení asi 30 lidí. Každý rok několik konzumentů zemře, protože podcenili množství jedu v rybě. Japonský císař má dokonce z těchto důvodů zakázáno fugu jíst.

 

chobotnice modrokroužkovná
    chobotnice modrokroužkovná

Jed nejprve ochromí svalstvo, zatímco je oběť při plném vědomí. Smrt je způsobena v důsledku udušení. Zatím nebyla vynalezena žádná protilátka, a standardním lékařským přístupem je podpora dýchání. K usmrcení dospělého muže by stačilo množství jedu o velikosti hlavičky špendlíku. Je totiž 1200krát jedovatější než kyanid a nachází se také v orgánech tzv. Blue-ringed octopus (chobotnice modrokroužkovná).

 

A kde se ona nebezpečná látka v těle těchto jedinců bere? Je vygenerována působením bakterií tzv. Pseudomonas, které se do těla ryby dostávají díky pojídání potravy, která tyto bakterie přímo obsahuje. Neúspěšný byl pokus o chov fugu v zajetí. Díky jinému složení stravy, k produkci jedu vůbec nedocházelo.

 

Kuchaři připravující pokrmy z fugy musí od roku 1958 procházet velmi přísnými zkouškami, které organizuje Tokijská asociace fugu na rybím trhu ve čtvrti Cukidži a přechází jim až tříleté školení. Během samotné zkoušky musí kuchaři v časovém limitu oddělit jedovaté a jedlé části ryby na tácy. Orgány pak označují štítky. Další část se skládá z písemné zkoušky. Stačí jen malá chyba a jste nelítostně vyhozeni, proto také uspěje většinou jen 30% uchazečů. Ti potom dostanou speciální licenci od vládního zdravotnického úřadu.

 

Fugu Chiri

    Fugu Chiri

Historie konzumace fugu je nejasná. Kosti této ryby byly nalezeny v několika miskách starých 2 300 let. Pojídání a vůbec zpracovávání této ryby bylo v minulosti několikrát v Japonsku zcela zakázáno. V západní části, kde měla vláda slabší vliv, byla ryba konzumována i nadále a byly vymýšleny nové techniky zpracování. Známá japonská povídka vypráví o třech mužích, kteří připravovali fugu jako dušené maso. Protože si nebyli jistí, zda rybu dobře připravili, dali maso ochutnat žebrákovi. V nejbližších dnech žebráka znovu navštívili, a když viděli, že je naživu, velmi je to uklidnilo. Potom už dušené maso konzumovali bez obav.

 

Poptávka po této delikatese se rok od roku zvyšuje. V Japonsku se nachází kolem tisíce restaurací, které ji nabízí. Její návštěvníci samozřejmě vždy doufají, že právě oni neucítí mravenčení kolem úst, to je totiž první z příznaků otravy. Před deseti lety se také Nobuyoshi Kuraoka rozhodl ve svých restauracích v New Yorku, začít s přípravou pokrmů z této ryby. Trvalo mu celých pět let, než uspěl. Fugu totiž nechával zpracovat přímo v Tokiu a v mraženém stavu jí dovážel letadlem do New Yorku. Před exportem ještě laboratoř pro jistotu udělala rozbor, aby nedošlo k nežádanému efektu. Následovaly ho i další restaurace v Manhattanu, ale ty maso nedováží v takovém množství a jen od prosince do března. Cena pokrmu se pohybuje podle druhu čtverzubce, který byl pro přípravu použitý. Pokud dostanete třeba chuť na suši z fugu, tak v New Yorku se cena pohybuje od 35 až do 125 dolarů. Objednat si můžete také fugu menu, které obsahuje.

 

Fugu Sashi

    Fugu Sashi
Fugu Sashi

Na tenko nakrájené syrové plátky fugu pokapané citronem s pažitkou a bílou ředkví.

 

Fugu Chiri

Kousky masa vařené ve vodě se zeleninou (houby, čínské hlávkové zelí, mrkev a chryzantéma), s tofu a mořskými chaluhami. Pokrm se pak servíruje s červeným pepřem a citronovou polevou.

 

Fugu Zousui

V podstatě se jedná o fugu chiri, jen se přidá sůl, rýže a vejce.

 

Fugu Zousui
    Fugu Zousui

U menu si ale musíte připlatit, cena se může vyšplhat v USA až na 300 dolarů v Japonsku dokonce na 1000 dolarů. Původní myšlenkou pro zřízení restaurací v New Yorku bylo dopřát zde pracujícím Japoncům tuto pochoutku.

 

Maso z fugu má také své klady. Obsahuje proteiny a vysoké množství kolagenu, který má blahodárné účinky na pleť, což z fugu dělá oblíbený pokrm zvláště u žen. Specifickou chuť pak způsobuje glutamiová kyselin a taurin. Nejlepším obdobím pro konzumaci fugu je zima. V našich končinách si na pokrmy z fugu budeme muset asi ještě počkat. K dostání jsou jen v luxusních restauracích. Objednat si je můžete také přes internetový obchod, ale to nese velká rizika. Nikdy si nemůžete být jisti, zda rybu zpracoval k tomu kvalifikovaný člověk.

 


Související témata:

Stabilita narušovaná příjemnými inovacemi

Brány luxusu a exotice otevřené

Čerstvé exotické nápoje

Kopi Luwak – tajemství nejdražší kávy na světě

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Veronika Horáková
07.10.2008 - 10:00:05



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 10 plus 1 je
 

MorrisJam 27.12.2022 16:02:51
<a href="http://hydroxychloroquinex.com/">http://hydroxychloroquinex.com/</a> where can one get hydroxychloroquine
Unfaipt 13.12.2022 17:49:21
canadian generic pills http://candipharm.com
dyoeac 08.05.2022 16:06:47
hydroxychloroquine malaria <a href="https://keys-chloroquinehydro.com/#">chloroquine phosphate generic name</a>
ehdzui 07.05.2022 03:53:39
hydrachloroquine <a href="https://keys-chloroquinehydro.com/#">hydroxychloroquine plaquenil</a>
cialis tadalafil & dapoxetine 21.12.2021 13:03:21
cialis coupon <a href="https://cialiswithdapoxetine.com/#">cialis dosage</a>
cialis with dapoxetine overnight to 22.11.2021 03:33:53
https://cialiswithdapoxetine.com/ cialis 20mg
cialis alternative 27.10.2021 17:15:19
<a href="https://cialiswithdapoxetine.com/#">can i take cialis with daxpoteine</a> cialis 20 mg
hydroxychloroquine sulfate uses 03.08.2021 01:42:00
hydroxychloroquine eye https://plaquenilx.com/# hydroxychloroquine sulfate 200 mg oral tablet
hydro clore quinn 30.07.2021 14:36:17
hydroxychloroquine medication https://plaquenilx.com/# hydroxychloroquine
hydroxychloroquine drug class 20.07.2021 05:35:48
chloroquine plaquenil https://plaquenilx.com/# hydroxchloroquin
do you need a prescription for hydro 18.07.2021 23:05:36
is chloroquine phosphate the same as hydroxychloroquine https://chloroquineorigin.com/# dangers of hydroxychloroquine
chloroquine phosphate generic 12.06.2021 00:34:24
hydroxychloroquine 200 mg high <a href="https://hydroxychloroquinex.com/#">malaraquin</a> hydoxychloroquine
how long does tadalafil last 08.06.2021 21:07:36
tadalafil research <a href="https://elitadalafill.com/">tadalafil herbal substitute</a> tadalafil liquid
cialis generic 07.06.2021 20:40:31
tadalafil goodrx <a href="https://elitadalafill.com/">cialis without a doctor prescription</a> sublingual tadalafil
viagra without doctor prescription 26.02.2021 17:46:13
https://genericviagragog.com sildenafil 20 mg
Acrulfurell 23.06.2020 02:47:02
<a href="https://cialisle.com/">buy cialis online without prescription</a>
Acrulfurell 18.06.2020 06:02:34
<a href="https://cialisle.com/">cialis no prescription</a>
Monica_1993 06.07.2018 11:05:39
To nemá žádný vliv na schopnost urogenitálního rámce. Přísady a výhody patří: Slon Česnek. Důsledné aroma, nepříjemné pro lidský nos, ale spíše přitahuje štiky, kapři, a cejn. Konopný olej. Konopný olej neztrácí vůni ani v nízkoteplotní vodě. Chytí chřest, ling, mníkovec, sumec, šváb. Má urcity zápach, pritahuje kapra, třepačku. https://rybydynamit.com/ Oceněn bude též nejtěžší kapr soutěže 1 x víkendová povolenka + 1000,-Kč poukázka. Týmy se registrují na základě závazné přihlášky na email Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript nebo mobil 603358943. Organizátor si vyhrazuje odmítnout přihlášený tým, a to i bez udání důvodů.
POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.