Součástí inteligentního řídicího systému každé komerční budovy včetně hotelů je také klimatizace. Pravidla provozu a údržby z hlediska měření a regulace jsou pro všechna zařízení jednotná.
Regulace technologické části inteligentního řídicího systému (kotelny nebo výměníkové stanice, strojovny vzduchotechnických jednotek i chladicích zařízení atd.) je většinou zajišťována volně programovatelnými (DDC) regulátory, které jsou přes vstupní moduly připojeny na čidla a další snímače a pomocí svých výstupů na základě naprogramovaného algoritmu řídí danou technologii. Každý regulátor může pracovat autonomně, jinak jsou všechny propojeny přes společnou sběrnici na centrální pracoviště, tvořené sestavou PC a grafickým SW. Z centrály obsluha monitoruje stav celé technologie, může ji řídit a ovládat v každém časovém okamžiku. Totéž platí pro aplikační regulátory (v případě hotelů jde o pokoje a společné prostory).
Hotelový inteligentní systém je přednostně zaměřen na potřeby hosta. Důraz je však kladen i na hotelový management, jenž souvisí s ekonomickými úsporami při zachování veškerého komfortu hosta. Základem integrace pro hotelová řešení je použití rezervačního systému (Fidelio, Horex, Mefisto apod.) a přístupového (kartového) systému. Větší pozornost je zaměřena na hotelové pokoje. Pokojový regulátor má tři energetické stavy - komfort, ekonomy a útlum (platí jak pro teplotní, tak i chladicí sekvenci) - a je možno ho dálkově z recepce nebo místně automaticky hostem přepnout do libovolného stavu.
Při otevření oken regulátor automatickým programem přejde do útlumu. Pokud host není na pokoji, je regulátor v ekonomickém provozu, po příchodu do pokoje se přes odkladač karty aktivuje do stavu komfort, přičemž je možné i individuální nastavení teploty přímo hostem. Po odhlášení z hotelu přechází pokojový regulátor pomocí signálu check-out z rezervačního systému do útlumového stavu.
Všechny signály jsou vedeny jako prvky indikačního panelu vně pokoje na chodbu a hlavně přímo přes řídicí systém na recepci. Tak má recepční v každém okamžiku informaci o stavu hotelového pokoje, resp. hosta. Zároveň díky tomu, že regulátor přechází po odchodu hosta mimo hotel do ekonomického provozu (mnohdy je v průběhu dne více v ekonomickém než v komfortním provozu), dochází k prokazatelným úsporám. Pokoj nevychládá, jen programově poklesne jeho teplota. Vezmeme-li v úvahu fakt, že snížení teploty o 1 °C znamená úsporu energií o zhruba 6 %, dá se takovým režimem uspořit přibližně 30 % nákladů na energetický provoz pokoje (samozřejmě v závislosti na celkovém pobytu hosta na pokoji). Dalších úspor lze dosáhnout při rezervaci a následném obsazování pokojů. Pokoje je možné seřadit do různých skupin, ty podle připraveného algoritmu s minimem provozních nákladů temperovat a řízeně obsazovat hosty, další skupiny (např. mimo hlavní sezonu) pak udržovat v útlumovém režimu.
Společnost Siemens má v současné době v hotelovém segmentu k dispozici dvě varianty systému. Jedna je pod názvem Aladin koncipována jako uzavřené řešení přesně šité na míru standardizovaných hotelů a hotelových řetězců. Druhou variantou je plně otevřený řídicí systém Desigo Insight, který umožní volnou vazbu dalších systémů a více respektuje situaci na našem současném trhu.
Zdroj: www.ihned.cz
Hlavní strana | Články od nejnovějšího | Aktuálně | Alkoholické nápoje | Pivo | Víno | Nealkoholické nápoje |
Potraviny/Kuchyně | Hotel/Wellness/Spa |
Nové výrobky • | Recepty • |
Inzerce • |
Databáze dodavatelů • | Nápoják • |
Autor: Jiří Sedláček, foto Flickr.com
02.03.2010 - 06:32:38
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...
V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...