GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » TECHNOLOGIE/ZAŘÍZENÍ

Také klimatizace musí být inteligentní

 

KlimatizaceSoučástí inteligentního řídicího systému každé komerční budovy včetně hotelů je také klimatizace. Pravidla provozu a údržby z hlediska měření a regulace jsou pro všechna zařízení jednotná.

Regulace technologické části inteligentního řídicího systému (kotelny nebo výměníkové stanice, strojovny vzduchotechnických jednotek i chladicích zařízení atd.) je většinou zajišťována volně programovatelnými (DDC) regulátory, které jsou přes vstupní moduly připojeny na čidla a další snímače a pomocí svých výstupů na základě naprogramovaného algoritmu řídí danou technologii. Každý regulátor může pracovat autonomně, jinak jsou všechny propojeny přes společnou sběrnici na centrální pracoviště, tvořené sestavou PC a grafickým SW. Z centrály obsluha monitoruje stav celé technologie, může ji řídit a ovládat v každém časovém okamžiku. Totéž platí pro aplikační regulátory (v případě hotelů jde o pokoje a společné prostory).



PŘEDNOST MÁ KOMFORT HOSTA



Hotelový inteligentní systém je přednostně zaměřen na potřeby hosta. Důraz je však kladen i na hotelový management, jenž souvisí s ekonomickými úsporami při zachování veškerého komfortu hosta. Základem integrace pro hotelová řešení je použití rezervačního systému (Fidelio, Horex, Mefisto apod.) a přístupového (kartového) systému. Větší pozornost je zaměřena na hotelové pokoje. Pokojový regulátor má tři energetické stavy - komfort, ekonomy a útlum (platí jak pro teplotní, tak i chladicí sekvenci) - a je možno ho dálkově z recepce nebo místně automaticky hostem přepnout do libovolného stavu.

Při otevření oken regulátor automatickým programem přejde do útlumu. Pokud host není na pokoji, je regulátor v ekonomickém provozu, po příchodu do pokoje se přes odkladač karty aktivuje do stavu komfort, přičemž je možné i individuální nastavení teploty přímo hostem. Po odhlášení z hotelu přechází pokojový regulátor pomocí signálu check-out z rezervačního systému do útlumového stavu.



POKOJE POD DROBNOHLEDEM RECEPCE



Všechny signály jsou vedeny jako prvky indikačního panelu vně pokoje na chodbu a hlavně přímo přes řídicí systém na recepci. Tak má recepční v každém okamžiku informaci o stavu hotelového pokoje, resp. hosta. Zároveň díky tomu, že regulátor přechází po odchodu hosta mimo hotel do ekonomického provozu (mnohdy je v průběhu dne více v ekonomickém než v komfortním provozu), dochází k prokazatelným úsporám. Pokoj nevychládá, jen programově poklesne jeho teplota. Vezmeme-li v úvahu fakt, že snížení teploty o 1 °C znamená úsporu energií o zhruba 6 %, dá se takovým režimem uspořit přibližně 30 % nákladů na energetický provoz pokoje (samozřejmě v závislosti na celkovém pobytu hosta na pokoji). Dalších úspor lze dosáhnout při rezervaci a následném obsazování pokojů. Pokoje je možné seřadit do různých skupin, ty podle připraveného algoritmu s minimem provozních nákladů temperovat a řízeně obsazovat hosty, další skupiny (např. mimo hlavní sezonu) pak udržovat v útlumovém režimu.

Společnost Siemens má v současné době v hotelovém segmentu k dispozici dvě varianty systému. Jedna je pod názvem Aladin koncipována jako uzavřené řešení přesně šité na míru standardizovaných hotelů a hotelových řetězců. Druhou variantou je plně otevřený řídicí systém Desigo Insight, který umožní volnou vazbu dalších systémů a více respektuje situaci na našem současném trhu.

 

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Jiří Sedláček, foto Flickr.com
02.03.2010 - 06:32:38



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 2 plus 7 je
 

TECHNOLOGIE/ZAŘÍZENÍ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.