GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » TECHNOLOGIE/ZAŘÍZENÍ

Ušetřete na sušení rukou

 

 


Suverénně nejdražším sušením rukou na toaletách jsou papírové ubrousky. Jen středně velkou kavárnu stojí dva tisíce korun měsíčně. A klasický vysoušeč rukou na tom není o moc lépe. Uzavřené vysoušeče fungují ale natolik účinně, že debata o nich musí zaujmout každého rozpočtáře.

 

 

 

 

 

Klasický osoušeč ohřeje vzduch topnou spirálou a pak jej neusměrněný fouká pod sebe. Voda neochotně odkapává a z rukou se převážně odpařuje. Aby to jakžtakž proběhlo, je třeba 2500 wattů a 40 sekund času. Proces, do něhož po vteřinách zasahuje časovač (osoušeč se vypíná), připomíná frustrující boj. K úhoně při něm kromě nervů uživatelů přichází i zaměstnavatel, který ztrácí čas svých zaměstnanců. Toto se v hotelu odehrává v lobby, restauraci, baru i u kanceláří.


VZDUCHOVÉ LIŠTY NEJSOU NIC NOVÉHO


S neduhy všech zmíněných metod sušení rukou se přitom vypořádal osoušeč se sušicí komorou. Princip, který před 18 lety představila firma Mitsubishi Electric, vodu z rukou stahuje podobně jako sušák z umytého auta. Konstruktéři se zaměřili na rychlost vzduchu a jeho usměrnění do úzkých průduchů z obou stran rukou. Třikrát tím protáhnete ruce a po 15 vteřinách jsou suché. Přibližně tolik to alespoň trvalo autorovi tohoto článku s přístroji Airblade a Juma R1 při pokusech v prodejně Ikea na pražském Zličíně a v nákupním středisku na pražském Andělu. (Airblade kromě toho můžete vyzkoušet i na Letišti Ruzyně). Další překvapení přichystal zdánlivý rozpor mezi funkcí a použitou technologií. Ačkoli tyto nejúspornější osoušeče nemají topná tělesa, ruce ofukují velmi teplým vzduchem. Vysvětlením je chytré vnitřní uspořádání, kdy se nasávaný vzduch ohřívá o elektroniku i o motor, přičemž nevyfouknuté zbytkové teplo zůstává pro další použití.


KONKURENTI


Jsou z Anglie, Japonska a Rakouska a v určitých ohledech se liší. Mitsubishi Jet Towel i Dyson Airblade používají bezkartáčový elektromotor, jehož předností jsou vysoké otáčky a pravděpodobně i větší trvanlivost. Pracuje s pulsní technologií a dosahuje 88 tis. otáček za minutu (Airblade). Díky tomu dokáže dostat skrz štěrbiny Air-bladu 37 litrů vzduchu za sekundu.


Mitsubishi uvádí v technickém listu nejtišší chod (pod 60 dB, oproti 75 a 85). Mitsubishi a Juma R 1 zas používají nádržku na vodu, zatímco Dyson od ní upustil. Srovnání stavu toalet s instalovaným anglickým a rakouským osoušečem kvůli tomu mluví ve prospěch Jumy - v obchodním centru pod ní byla podlaha suchá, zatímco v Ikea se leskla louže. Na to výrobce Air-bladu, který nádržku dříve nabízel, ale smysluplně namítá, že trocha vody oproti starosti o nádržku nic není. To už je na zvážení v každém provozu. Máte inteligentní pracovníky úklidu, kteří u blikajícího přístroje vylijí a občas vydesinfikují nádržku? Pokud to není jisté, roste na významu nutnost uklízet ve stanovených intervalech - aby se voda příliš nehromadila. Všechny zmíněné přístroje se vypořádaly s hypotetickým nebezpečím šíření nákazy. Konstruktéři se jej shodně obávali vedeni představou mohutného víření vzduchu v předsálí toalety. Ve starých strojích škůdce spálilo topné těleso, v těch současných je zachytává HEPA filtr a z povrchu je odpuzuje antibakteriální úprava. Juma ke zmíněnému filtru přidává na vstupu i aktivní uhlík, jímž chrání motor a čistí vzduch.


Do Jumy můžete přidat i protipachový gel. Nevtíravě voní a neutralizuje pachy; mění se 4x do roka a roční náklady na něj jsou 2900 Kč. Touto funkcí Juma zastane rozprašovač vůně s čidlem, neboť vůni rovněž dávkuje progresivně k četnosti použití toalety.


U sušení rukou jde o energii a o čas. Všechny zmíněné přístroje šetří obojí (viz rozpisy nákladů na webových stránkách dovozců; u Mitsubishi pozor na údaje vztažené k volitelným mírnějším výkonnostním stupňům).


01 DYSON AIRBLADE 03


příkon 1600 W, otáčky motoru 88 000/min, rychlost vzduchu 645 km/h, hluk 85 dB, cena: 33 480 Kč


02 JUMA R1


příkon 1200 W, otáčky motoru 35 000/min, rychlost vzduchu 540 km/h, hluk 75 dB, cena: 31 590


03 MITSUBISHI JET TOWEL - SB216ESH


příkon 1200 W, otáčky motoru (výrobce neuvádí), rychlost vzduchu 290 km/h, hluk 59 dB, cena: 23 880 Kč (bez dopravy a instalace)

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: David Horák
20.10.2011 - 06:33:06

TECHNOLOGIE/ZAŘÍZENÍ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.