GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » TECHNOLOGIE/ZAŘÍZENÍ

Topení jen tam, kde je třeba

 

 

Topeni jen tam, kde je trebaVenkovní restaurace, koutek pro kuřáky, ale i části rozlehlých spa nebo posezení ve vinném sklepě spojuje obtížné vytápění. Problém, kdy venku teplo (od plynových sálačů) odnáší vítr, ve sklepě se s lidmi ohřívají i sudy a v hale se kumuluje horko u střechy, řeší elektrická sálavá lokální topidla.


Wolframové vlákno a pozlacená trubice z křemenného skla (zdroje Philips HeLen) stojí za principem sálavých topidel, která v mnoha ohledech předčí nejen plynové sálače, ale i klasické infračervené zářiče.


UŠETŘÍTE TŘETINU NÁKLADŮ


Oproti propan-butanovým sálačům mají křemenné sálače minimálně o třetinu nižší provozní náklady, navíc poskytovanou tepelnou pohodu neovlivňuje průvan ani velikost či výška prostoru, kde jsou instalovány. Ze srovnání se zmíněnými starými infrazářiči zas vycházejí vítězně díky okamžitému náběhu na plný výkon, resp. doběhu bez setrvačného efektu, přičemž efekt posiluje vyzařování paprsků s příhodnější vlnovou délkou. "Účinnost vyzařování v infračervené oblasti dosahuje 96 % až 98 % a topidlo vydrží 7000 hodin, a to bez znatelného snižování účinnosti zářiče s jeho stárnutím," dodává Karel Daďourek z katedry materiálu Strojní fakulty Technické univerzity v Liberci.


NEOHŘÍVAJÍ NIC ZBYTEČNĚ


"Quartzové" topidlo - jak je nazývá jeden z dovozců, Able Electric - neohřívá vzduch, ale pouze předměty nebo osoby nacházející se v prostoru sálání. Vzduch se takto ohřívá až druhotně od předmětů, stěn nebo osob. S pomocí křemenných zářičů tak můžete vytápět třeba jen malou část prostoru, nevytápíte zbytečně prostor, kde nikdo není, nebo nepřetápíte vzduch pod střechou. "Topidlo využívá takové vlnové délky, která je blízká viditelnému záření - takové záření dokážeme efektivně směrovat právě jen do těch zón, kde potřebujeme vytvořit ideální tepelnou pohodu. Každý zažil příjemné teplo jarních slunečních paprsků, byť ve stínu mrzlo, a o to tu jde," vysvětluje princip moderních topidel Karel Daďourek.


Poměrně hospodárný provoz křemenných topidel oproti plynovým sálačům stojí za to ukázat na přesnějším příkladu. Pokud tedy quartzové topidlo nahrazuje propan-butanový sálač kupříkladu v restauračních předzahrádkách, je propočet následující: Všeobecně platí, že již 2kW elektrické quartzové topidlo zajistí srovnatelnou tepelnou pohodu jako plynový sálač. Provoz infrazářiče o výkonu 2 kW stojí zhruba 50 korun za 10 hodin provozu (počítáme 2,50 Kč za 1 kWh). Naproti tomu srovnatelný plynový sálač bude stát za stejných 10 hodin provozu minimálně 280 Kč, nehledě na další náklady spojené s častou výměnou propan-butanové nádoby.


NEJLÉPE OHŘEJÍ HOSTY VENKOVNÍ RESTAURACE


Jednou z nejdůležitějších vlastností pro venkovní instalaci je odolnost předmětných topidel vůči dešti. Křemenný tepelný zářič odolá tepelným šokům, i kdybyste jej ponořili do vody. Na rozdíl od hořícího plynu sálavé teplo působí bez ohledu na cirkulaci vzduchu. Elektrická topidla navíc ocení i personál, neboť je lze velmi snadno instalovat i přenášet. Výkon křemenných zářičů lze snadno bezeztrátovým způsobem regulovat buď manuálně, nebo automaticky prostřednictvím prostorového termostatu. Křemenný sálač naběhne na plný výkon, resp. při vypnutí doběhne maximálně v několika sekundách. Alternativou přímotopů je keramický zářič. Tato nesvítivá varianta křemenného topidla má až o 30 % větší účinnost sálání než klasické sálavé panely a spotřeba energie na vytápění klesá až 2,5krát (např. Tansun Sorrento Ceramic). Zářiče od firem Tansun a Burda dováží do České republiky firma Able Electric. Další sálavá elektrická topidla s okamžitým účinkem v Evropě zakoupíte pod italskou značkou Moel.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Walter Spitz
25.11.2011 - 06:16:05

TECHNOLOGIE/ZAŘÍZENÍ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.