GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 28.03.2024, svátek má Soňa
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » TECHNOLOGIE/ZAŘÍZENÍ

Kritéria pro výběr trezoru 

 

 

foto Vama.czTrezor nebo také sejf je běžným vybavením hotelových recepcí a pokojů, kam si hosté odkládají cestovní doklady, šperky, cennosti nebo hotovost. Než vybavíte svůj hotel trezory, měli byste znát rozdíl mezi certifikovanými a necertifikovanými trezory, typy zámků a v neposlední řadě byste měli vědět, že koupí levnějšího trezoru v konečném důsledku opravdu neušetříte.


Hotelové trezory jsou známy již od dob prvních "krčem", kde přespávali cestující-obchodníci, kteří se například vraceli z trhů nebo naopak jeli na obchodní cesty. Trezory měly většinou podobu těžké dubové truhly a velké visací zámky si cestující vozili s sebou. Éru těžkých dřevěných beden odvál čas a dnešní doba nabízí několik typů trezorů, které je možné do hotelu doporučit.


STRUKTURA A FUNKCE


"Trezor musí v první řadě odolat odcizení jako takovému. Proto je zevnitř trezoru vždy několik kotvicích šroubů, které připevní trezor k nábytku, stěnám či podlaze. Musí zároveň odolat nežádoucímu násilnému otevření, ale i elektronickému útoku, např. pokusy o překódování čtečky či PIN," popisuje Otakar Jedlička, ředitel společnosti Entry Systems. Hotelové trezory se vyrábí z kovových dvouplášťových plátů, mezi které je vložen nehořlavý materiál, například čedičová vata, která ochrání cennosti uvnitř trezoru před případným požárem. Trezor je v hotelovém pokoji ukotvený do vestavěného nábytku, kde se zevnitř přišroubuje (někdy i přes nábytek do zdi) a tím je znemožněno jeho odcizení. Další důležitou funkcí je, aby čtečka či PIN klávesnice měla paměť pro posledních několik desítek otevření. V případě, že pak dojde k odcizení obsahu, slouží tato paměť jako důkaz, kdo trezor a v jaký čas otevřel. Zámky u hotelových trezorů bývají většinou elektronické, přičemž existuje několik variant:


a) elektronický zámek ovládaný pomocí číselné kombinace


b) elektronický zámek ovládaný pomocí otisku prstu


c) elektronický zámek ovládaný pomocí čipové karty (možnost propojení s čipovým systémem vstupu do jednotlivých místností hotelu)


U všech variant zámků je možné otevřít trezor záložním klíčem nebo generálním kódem, kterým disponuje pracovník recepce. Toto opatření je nezbytné, pokud host svůj kód zapomene anebo trezor zůstane z nějakého důvodu uzavřený. Co se týče rozměru trezoru, jsou podle Otakara Jedličky nejčastěji poptávanými trezory velikosti "laptop", které slouží pro zabudování do skříně s ovládáním PIN. Novinku tvoří trezorová dvířka, která jsou opatřena čidlem proti otevření.


HOTELŮM VLÁDNOU NECERTIFIKOVANÉ TREZORY


"Kvalitní trezory, které akceptují pojišťovny, musí být certifikované podle odolnosti proti napadení (norma ČSN EN 1143-1) a dále odolnosti proti ohni (norma ČSN EN 1047-1). Splní-li trezor podmínky certifikace, je poté zařazen do příslušné bezpečnostní třídy nebo třídy ohnivzdornosti. Pokud tedy uvažuji o koupi kvalitního trezoru, je třeba si vybírat z certifikovaných trezorů. Zároveň je třeba si ale uvědomit, že hotelové trezory umístěné v hotelových pokojích tyto certifikace většinou nemají. Zde je většinou jediným kritériem nízká cena trezoru. Skutečné (certifikované) trezory jsou ale vždy dražší než hotelové trezory. Cena hotelových trezorů se pohybuje řádově v částkách od 1000 do 6000 Kč bez DPH. Cena certifikovaných trezorů je většinou v řádech desetitisíců Kč," popisuje Petr Hozák ze společnosti Tresorag - Firesafe, výhradního zastoupení firmy Firesafe ze Švýcarska.


Host, který necertifikovaný trezor používá, by měl být seznámen se skutečností, že cenné věci by neměl dávat do hotelového trezoru na pokoji, ale měl by je uschovat v certifikovaném trezoru na recepci. Hotelové trezory na pokojích jsou určené spíše k tomu, aby zabezpečily drobnosti před ne-nechavými zaměstnanci, ale skutečnou ochranu nemůžou poskytnout. Oproti tomu v recepci hotelu by měl být umístěn certifikovaný trezor. Do hotelů se nejčastěji dodávají trezory ve II. a III. třídě, které jsou v některých případech i s testovanou ohnivzdorností.


"Pravidlo - čím větší trezor, tím bytelnější a tím bezpečnější - neplatí! Kouzlo spočívá v srdci trezoru, tedy v ochranných mechanismech, certifikovaných zámcích a skladbě stěn trezoru. Pro zájemce o trezor je proto nezbytný certifikát, který tak usnadní výběr trezoru podle toho, jakou částku chce chránit. Zájemce si u certifikovaného trezoru pak může být jist, že si pořídil trezor v odpovídající bezpečnosti a kvalitě," dodává Petr Hozák.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Markéta Lidinská
30.11.2011 - 08:17:38

TECHNOLOGIE/ZAŘÍZENÍ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.