GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 18.09.2019, svátek má Kryštof
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » TECHNOLOGIE/ZAŘÍZENÍ

Od hygieny k estetice

 

Od hygieny k esteticeBufetové stoly dominují hotelovému stravování již půl století. Možnosti jejich vybavení se s rozvojem technologií ale radikálně mění. Přibývají vzduchové stěny, dávkovače nápojů či speciální osvětlení.

Stravování formou bufetových neboli švédských stolů se mezi hoteliéry těší oblibě zejména pro svou praktičnost. Nároky na jejich vybavení se přitom od doby, kdy illinoiská restaurace The Cliffs začala jako první na světě tento způsob podávání v 50. letech nabízet, příliš nemění. Hoteliéři obvykle požadují nezbytné ohřívání, respektive chlazení pokrmů. Moderní technologie přitom nabízejí možnosti, které dokážou ušetřit na energiích i lidské práci.

HYGIENA V PRVNÍ ŘADĚ

Vzhledem k charakteru hotelového stravování řeší většina současných inovací otázky související s hygienou. Moderní bufetové stoly proto disponují například vzduchovými stěnami, které pomocí kolmého proudění vzduchu zabraňují hmyzu usednout na nabízené potraviny. Host přitom průchod touto stěnou při nabírání pokrmů registruje jen jako slabý závan vzduchu. Ochrana potravin je často řešena i krytem, který po přípravě pokrmů obsluha spustí, aby byl následně automaticky zdvižen až ve chvíli, kdy přijdou strávníci. Systém tak chrání nejen čerstvost potravin, ale šetří i výdaje za energie. Při výdeji s celodenním provozem jsou vhodné prosklené vitríny, které jsou uzavřeny trvale. Stále častěji se do výbavy bufetových stolů řadí také dávkovače nápojů, které je možné integrovat včetně chlazení. Obsluze tak odpadá náročné doplňování konvic a pohárů, včetně výměny ubrusů znečištěných během nalévání nápojů z těchto nádob.

HOTELIÉŘI CHTĚJÍ DESIGN

Novinky se však objevují i v oblasti servírování. S tím, jak bufetové stoly přestávají být pouze snídaňovou záležitostí, jsou častěji budovány tak, aby byly přístupné ze všech stran. V zahraničí je proto v současnosti stále oblíbenějším tvarem stolu například tzv. pyramida, která je přímo určena pro umístění do prostoru. Populární nepřestávají být ani bufetové stoly klasického tvaru, ze kterých lze jednoduše vytvořit sestavu ohřevů, chlazení a neutrálních odkládacích ploch. Při návrhu stolů se v současnosti počítá také s tělesně postiženými hosty, kterým napomůže především volná plocha pro vozík pod pracovní deskou. A hoteliéři kladou stále větší důraz i na bezpečnost. Využití proto nacházejí desky s indukčním ohřevem, které, na dotek studené, zabraňují popálení hostů při styku s touto plochou.

Sice druhotný, avšak nepřehlédnutelný význam má i estetika celého zařízení. V nabídce jsou stoly s nastavitelnou barvou osvětlení pro různé příležitosti. Módní jsou i designové a funkční doplňky, např. v podobě rozšiřujících se stolků nebo speciálních úložných prostor pro ubrusy či talíře. Právě adaptace pro potřeby konkrétního provozu je samozřejmostí doplňkového servisu u většiny firem.


JAK VYBRAT IDEÁLNÍ STŮL?

Při výběru bufetového stolu dbejte na jeho správnou výšku, která by se měla pohybovat mezi 80 a 90 centimetry. Ideálním povrchem pracovní desky je žula či mramor, levnějším řešením pak HPL lamináty. Obojí vyniká vysokou odolností proti oděru. V teplém či studeném provedení stolu vždy vyžadujte nerezové vany z antikorozní oceli. Pro korpus stolu jsou nejvhodnější mořené a lakované dýhy, případně laminované desky. Standardem poslední doby je mobilita, neboť většina hoteliérů požaduje, aby se stoly daly odsunout, případně při různých příležitostech přeskládat. V případě tohoto pojízdného provedení je třeba nezapomenout na možnost snadného odpojení elektrické energie či vývodu odpadní trubice.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Zdeněk Votípka
21.04.2010 - 12:03:40



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 8 plus 7 je
 

TECHNOLOGIE/ZAŘÍZENÍ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2017 - První boutique hotel na Šumavě láká na delikatesy francouzského šéfkuchaře

Restaurace Nebespán v Kašperských Horách je synonymem špičkové zážitkové gastronomie ...

02.07.2009 - Karlovy Vary - Thriller na kolonádě

Krize tvrdě dopadla na západočeské lázně. Jezdí do nich o ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

04.06.2009 - DAŇOVÉ ŘÍZENÍ - Obrana proti daňové kontrole

Při sporech s finančním úřadem vám potřebné argumenty dodají judikáty.

13.09.2011 - Postmixy šetří váš čas, prostor i peníze

Pokud řešíte zajištění přísunu chutných, čerstvých a osvěžujících nápojů pro ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2019 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.