GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.04.2024, svátek má Jiří
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » TECHNOLOGIE/ZAŘÍZENÍ

Infrazářiče dovnitř i ven



ilustrační fotoVenkovní zahrádky nemusejí být pro hotely ani v zimním období tabu. Díky topidlům a infrazářičům, které se však hodí i do sklepních a suterénních prostor, konferenčních sálů či jídelen, si hosté mohou dát kávu nebo něco k jídlu na zahrádce klidně i v prosinci.


Moderní quartzové infrazářiče z dílny firem Burda nebo Tansun jsou až 2,5krát účinnější než infrazářiče starší generace, zejména z toho důvodu, že jako zdroj používají lampu Helen Philips, jejíž vlákno je žhaveno až na teplotu 2 600 °C. Tato lampa pracuje na principu infračerveného záření s vlnovou délkou okolo 1200 nm a 92 % elektrické energie se přemění na teplo, zbytek na světlo. Účinnost infrazářičů je proto vysoká a lze dosáhnout úspory až 80 % oproti jiným druhům vytápění.



TEPLO SPRÁVNÝM SMĚREM



Topidla skutečně ohřívají pouze osoby a předměty, na něž dopadne proud paprsků, a nikoliv vzduch, což je právě výhodné ve venkovních, ale i specifických vnitřních prostorech (zahrádky, pergoly, venkovní restaurace i vinné sklípky). Při konvekčním způsobu vytápění se totiž nejprve ohřívá vzduch a od něj osoby. Tento princip ale nelze použít venku.



Plynové infrazářiče mají tu nevýhodu, že produkují CO2, sáláním zasáhnou menší plochu, ve větru zhasínají, tlaková lahev s plynem se navíc musí často vyměňovat, což přináší dodatečnou práci personálu a zvýšené náklady na dopravu. Cena náplně 10 kg láhve propanu je zhruba 400 Kč a provozní doba je přibližně 10 hodin. Místo ní je proto výhodné instalovat dvoukilowathodinový infrazářič, jehož provoz stojí 80 Kč za 10 hodin (cena kWh je 4 Kč) a nevznikají další náklady. Infrazářiče se liší výkonem, přibližně od 1,5 kW až po 6 kW (vhodné do předzahrádek), a plocha zasažená sáláním je zhruba 10 až 40 m2 dle konkrétního modelu.



Zanedbatelné nejsou ani další ekonomické aspekty - infrazářiče jsou vysoce účinné, poskytují okamžité teplo bez nutnosti předehřívání, jde o vysoce účinné topení bez energetických ztrát, veškerá elektrická energie je přeměněna na využitelné teplo. Jeho přesným zaměřením se nevyhřívají zbytečně prostory více, než potřebujeme.


reklama:



CELÁ ŘADA VÝHOD



Pro komerční využití venku lze doporučit z quartzových topidel např. Tansun Rio pro kryté terasy a zejména Tansun Bermuda pro restaurační předzahrádky, které má tvrzené bezpečnostní sklo a provozní životnost trubice dosahuje 5 tisíc až 7 tisíc hodin. Dále bychom měli zmínit nové vodě-odolné elegantní topidlo v eloxovaném hliníku Burda Term 2000 IP 65 nebo Burda Smart 2000 (lze použít i uvnitř). Do vnitřních prostor se hodí např. Tansun Ibiza nebo Burda Term 2000, případně přenosný Beaver.



Výhod je celá řada - infrazářiče poskytují extrémní flexibilitu, různá provedení, včetně upevnění na stěnu či strop, kdy nezabírají podlahovou plochu. Dají se jednoduše instalovat, bez omezení či přerušení provozu, snadno obsluhovat, přemisťovat, vyžadují jen minimální údržbu. Provoz je bezhluč-ný, bezpečný, neprodukují se spaliny ani kondenzáty, nedochází k hoření a spalování, nespotřebovává se kyslík, nevíří prach a není nutné přídavné větrání.



Pokud jde o příklady aplikací, hotel U tří čápů v Praze vytápí atrium topidlem Burda Term 2000, u prosklené restaurace totéž využívá Bohemia Regent v Chlumu u Třeboně, restaurace Triangl Hlučín si pořídila pro venkovní předzahrádku zářič Burda Smart 2000, firma Karel Strnad Pardubice k dotápění klubu Tansun Rio a Centrum Hotel v Harrachově vyhřívá venkovní terasu topidlem Burda Term IP 65.

Zdroj: www.ihned.cz

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

04.01.2010 - 10:16:03



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 1 plus 5 je
 

TECHNOLOGIE/ZAŘÍZENÍ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.