GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » TECHNOLOGIE/ZAŘÍZENÍ

Tipy a rady ze světa vah

 

 

 

Tipy a rady ze sveta vah

O tom kde všude dnes můžete používat váhy, zda ještě koupíte klasickou mechanickou či jak váhy udržovat jsme si povídali s ředitelem společnosti Lesák - Zeman s. r. o. panem Zemanem. Ten nám mimochodem prozradil, co jeho společnost právě připravuje za novinky, i na co je potřeba si dát pozor při pořizování nové váhy!


Mohl byste v krátkosti představit Vaší společnost?

Naše společnost je na trhu 20 let a je jednou z největších firem v ČR specializovaných na vážicí techniku, registrační pokladny a pokladní systémy. Naše firma je distributorem vah CAS (Korea) pro český trh a vyrábí vlastní průmyslové váhy a různé speciální aplikace.


3 věci, které ji charakterizují?

Dlouhodobá koncepce, odbornost, komplexnost (nejen prodej, ale i veškerý technický support)


Co Vás čeká v nejbližší době?

Nové věci a nová zařízení se objevují průběžně stále, ovšem zdaleka se tolik neobměňují jednotlivé typy a modely, jako třeba ve spotřební elektronice. Letos chceme jako novinku uvést na trh poměrně zásadně odlišnou koncepci vážení - univerzální váhový modul, přes nějž bude napojená libovolná váha přímo do počítače, bez nutnosti vyhodnocovací jednotky váhy, která je někdy spíše překážkou a obsluhu váhy přes počítač spíše komplikuje.


Jak a zda se ve Vašem oboru projevila krize?

Krize se v roce 2009 promítla i do našeho byznysu. Odběratelé se při nákupu začali dívat na každou korunu a obrat se snížil, stejně jako marže. To bychom však bez problémů přečkali. Horší krize přišla ve chvíli, kdy si v srpnu 2009 tajně založil tehdejší druhý společník spolu s naším tehdejším obchodním ředitelem novou konkurenční společnost. Z naší firmy si odnesli veškeré know-how a databázi zákazníků. Jejich cílem bylo maximálně naši společnost vysát a zlikvidovat, aby mohli ve své nové firmě vydělávat pouze „rychlé" peníze z prodeje. Názvem nové společnosti s využitím části názvu naší společnosti se jim podařilo zmást mnoho odběratelů a vydělat na dlouhodobě budovaném jménu naší společnosti.
Naštěstí je pořád mnoho zákazníků, kteří spolehlivý support potřebují, zorientovali se a zůstali nám věrní. Mnohde jsme museli stáhnout marže na minimum a dotáhnout tak „konkurenční" ceny, ale nestěžujeme si, daří se nám teď dobře a krize odeznívá.


Co se nejvíce v tomto oboru změnilo za dobu Vaší působnosti?

V oboru vah i v oboru pokladen se od roku 1991, kdy naše firma začala fungovat, především přešlo z mechanických zařízení na zařízení elektronická. V posledních letech s rozvojem informačních technologií se navíc očekává skoro automaticky, že veškerá data z vážení (v případě vah) nebo o prodejích (v případě pokladních systémů) bude možno někam přenést, archivovat je a dál s nimi pracovat. Zdaleka už nestačí třeba v obchodě nebo restauraci evidovat jen utrženou hotovost, ale je nutno sledovat pohyby všech jednotlivých položek zboží.


Jaké váhy Vaše společnost nabízí?

Naše společnost nabízí a dodává prakticky celý sortiment vážicí techniky. Od přesných laboratorních vah, přes retail (váhy pro obchody a gastronomii), průmyslové váhy pro sklady a výrobu (zejména potravinářství), až po váhy pro vážení kamionů.


Který Váš model je nejžádanější?

Těžko vybrat zrovna jeden model váhy, ale nejprodávanější jsou pro svoji spolehlivost, líbivý design a příznivou cenu kuchyňské váhy CAS SW, váhy pro sklady CAS řady PB a DB a obchodní váhy CAS řady ER.


Mohl byste je charakterizovat? Čím si dle Vás získal svou oblibu?

Jak jsem už uvedl, důležitá je spolehlivost a dobrá cena, tedy taková, která nepřevyšuje konkurenci. Podle mého názoru je důležitý i design, protože pokud vás nějaké zařízení svým vzhledem zaujme mezi konkurencí a není dražší, chcete je.


Chystá se nějaká jeho inovace?

Kuchyňské váhy řady SW prošly inovací asi před rokem a ostatní uvedené modely jsou na trhu jeden až dva roky, takže v nejbližší době žádné inovace těchto evergreenů nepředpokládáme.

 

Dnes se gastronomické váhy již nepoužívají jen ve skladech či kuchyni, že?

Ano existuje také jeden speciální typ váhy, určený pro inventury přímo na baru.


Jaké je zde povědomí o těchto vahách?

O speciálních jednoúčelových zařízeních většinou ví jen ti, kdo se pohybují v nějakém konkrétním prostředí. Ale je pravda, že o váhách pro inventury barů mnoho lidí neví, i když jsou přímo z branže, tedy z restaurace.


Pro tento účel je pouze tato jedna váha, či jsou ještě jiné možnosti?

Nyní vyvíjíme jednoduchý program pro inventury barů, který bude možné použít v návaznosti na běžnou kuchyňskou váhu. Předpokládáme zahájení prodeje tohoto softwaru do léta 2011.


Vaše firma váhy vyrábí či importuje?

Průmyslové váhy a speciální aplikace vyrábíme sami, ostatní importujeme. Dokonce i některá zařízení si pod svojí značkou necháme vyrábět u velkých světových výrobců. Toto má výhodu dobré ceny a kvality, přitom prosazujeme naši vlastní značku a dobře to zapadá i do našeho systému jakosti.


Odkud se nejčastěji váhy importují?

Především z Japonska, Koreje a ty nejlevnější z Číny a Taiwanu. Tam se tyto věci vyrábí v obrovském objemu, pro nás takřka nepředstavitelném.


Jsou na trhu váhy, které byste si určitě nepořídil?

Určitě bych si nepořídil váhy nejlevnější kategorie a bez uvedení výrobce. Stejně jako u všeho ostatního zde často platí: Laciné, dvakrát placené.


Proč?

Nejlevnější váhy, stejně jako i jiná elektronická zařízení, většinou nemají žádné certifikáty vyžadované u nás a v EU a někdy je jejich používání opravdu na hranici bezpečnosti. Kromě bezpečnosti jsou důležité i metrologické certifikáty, zaručující trvající přesnost a zejména umožňující provést ověření (tzv. cejchování) váhy, což je třeba pro užití v obchodním styku dle našich zákonů nezbytné. Právě veškeré certifikáty bývají důvodem, proč je třeba váha z Koreje dražší, než váha z Číny.


Tipy a rady ze sveta vahPodle čeho se má zákazník rozhodnout jakou váhu si vybrat?

Určitě podle referencí dodavatele. Seriózní dodavatel je většinou na trhu mnoho let a neprodá nikomu nekvalitní výrobek. Pokud někdo dlouhodobě prodává a podporuje některou světovou značku, většinou zabezpečí veškerou podporu a servis po celé ČR a uživatel má jistotu, že není napálen.


Na co by si měl zákazník hlavně dát pozor při nákupu?

Asi největším neštěstím pro nákup profesionálních zařízení, sloužících pro další byznys, je internet. Lidé už si zvykli přes internet kupovat úplně všechno, a to zejména podle ceny. Paradoxně si myslí, jak všechny přechytračili, když si dokázali najít to nejlevnější v daném segmentu, přitom to dnes umí každé dítě. Umění je koupit dobrý výrobek s podporou a ne příliš draho; a to lze právě u zavedených dodavatelů.
Občas se například stane, že k nám do firmy přijde zákazník, který si někde koupil váhu za super cenu, asi poloviční, než by ji koupil u nás. Ale má to jeden háček: internetový prodejce ho neupozornil, že ta váha není ověřená a díky absenci potřebných certifikátů ji ani ověřit nelze - přestože svými funkcemi a výpočtem ceny by mohla být používána na pultě. Takovouto váhu nejen že my nedokážeme ověřit, ale ani nikdo jiný. A tak může tuto váhu dotyčný používat na pultě do první návštěvy obchodní inspekce, která mu zpravidla vyměří pokutu vyšší, než kolik stála jeho váha


Co dnes v průměru váha stojí?

Obchodní váha na pult stojí dnes kolem 6 tisíc korun a váha pro kuchyni kolem 5 tisíc korun bez DPH. Toto je nejprodávanější segment. Etiketovací váhu lze pak pořídit asi od 25 tisíc korun a váhu pro kontrolní příjem zboží (na přepravky) od 7 tisíc korun.


Které váhy jsou spolehlivější ty mechanické či elektronické?

Vždycky je to o zacházení ze strany uživatele, to je jasné. Ale řekl bych po letech zkušeností, že elektronická váha vydrží fungovat o dost déle bez nějaké údržby či seřízení.


Prodávají se ještě klasické mechanické váhy, jak je známe ze starých filmů, nebo už jsou jen digitální?

Mechanické váhy už se dnes prakticky neprodávají. Ještě před pár lety byl občas zájem o nějaké repasované mechanické váhy, ale s poklesem cen vah digitálních už to úplně ztratilo význam.


Co musí váha splňovat, abychom ji mohli používat v provozu?

Záleží právě na tom, kde se má ta která váha používat. Rozhodně v obchodním styku a ve zdravotnictví musí být ověřená (cejchovaná), jak ukládá Zákon o metrologii 505/1990.


Jak a jak často se musejí váhy udržovat?

Údržba digitálních vah je vcelku minimální. Je-li váha ověřená, vždy po dvou letech je vlastně automaticky kontrolována. V takovém případě, že odchylka přesahuje hodnotu danou příslušnou normou, váha se seřídí. Tam, kde se váhy neověřují, zpravidla má uživatel vnitřním předpisem nastaveny pravidelné kontroly a tedy případné seřízení odborným servisem nebo od svého dodavatele.


Nabízíte také tuto službu?

Samozřejmě nabízíme a většina našich zákazníků ji ráda využívá. Už jen proto, že v naší databázi hlídáme termín ověření (cejchování) a uživatel neriskuje, že na to sám zapomene a pak dostane za propadlý cejch pokutu od kontroly z obchodní inspekce nebo z živnostenského úřadu.


Jakou mají váhy životnost, mohu ji něčím výrazně zkrátit?

Opět je to odvislé od zacházení, ale teoreticky téměř neomezenou, zvláště ty robustní nerezové, které naše firma vyrábí. Pokud uživatel váhu používá tak, jak je určeno, prakticky ji nemůže zničit.


Čeho bych se měl při používání vah určitě vyvarovat?

Rázovitého zatěžování a mechanických nárazů a úderů, jak je uvedeno snad ve všech uživatelských manuálech. Tímto trpí snímač zatížení, který je srdcem každé váhy. Ale i snímač zatížení se dá vyměnit a váha funguje dál.


Když se mi váha rozbije, jaké mám možnosti? Opravujete je také?

Samozřejmě opravit lze skoro všechno a naši technici to umí. Je to jen otázkou rentability - podobně jako když vám auto mezi sebou shrnou dva kamiony, nemá smysl to řešit a stejně tak pokud váha spadne z pultu na zem a hodně se poškodí, asi by taky oprava byla nerentabilní.


Rád bych si koupil váhu z Vašeho E-shopu (www.vahy-pokladny-systemy.cz), jak se váha přepravuje?

Je tam několik variant, ale nejběžnější je přeprava zásilkovou službou České pošty nebo PPL. Nadrozměrné zásilky (průmyslové váhy) se posílají službou TOP TRANS, ale většinou je přímo naši technici osobně dovezou přímo na místo, usadí a nainstalují. Přece jen je to něco jiného, než vybalit váhu z krabice a postavit ji na pult.


Nejsem si jist výběrem, mohu se na někoho obrátit?

Určitě vám fundovaně poradí kterýkoliv z našich obchodníků, ale také i kdokoliv ze servisních techniků, kteří často hrají velkou roli přímo u našich zákazníků, když se rozhodují o nákupu nových zařízení. To platí jak u vah, tak u registračních pokladen.


Instalaci zvládnu sám, nebo si k tomu budu muset někoho pozvat?

Je to odvislé od typu zařízení. Běžné váhy pro obchody a gastronomii se vybalí z krabice, postaví na pult a s návodem v ruce nebo i bez se je každý naučí obsluhovat.
Pokladny či etiketovací váhy je nutno většinou nastavit a naprogramovat a k tomu si každý raději přizve našeho servisního technika.


Tipy a rady ze sveta vahJe možné si Vaše váhy někde prohlédnout?

Retail, tedy váhy pro obchody a gastronomii, stejně jako pokladny a pokladní systémy, máme v celém sortimentu vystavené v našem Showroomu na hlavní provozovně naší společnosti. Některé věci lze v menším rozsahu vidět i na našich pobočkách a franchisových pobočkách. Ty větší věci do Showroomu samozřejmě nevejdou, lze je však po dohodě ukázat přímo u nás ve výrobě.


Závěrem co byste ještě rád sdělil našim čtenářům?

Tak jako se nám ve firmě vždy vyplácela dlouhodobě poctivá práce a určitá loajalita k našim zákazníkům i dodavatelům, buďte i vy loajální a budujte svůj byznys s koncepcí. Hlavně se nenechte nachytat na nízké ceny, protože ušetřená stokoruna se může někdy hodně prodražit

 

www.lesak-zeman.cz

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

04.04.2011 - 10:06:25

TECHNOLOGIE/ZAŘÍZENÍ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.