GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 18.10.2018, svátek má Lukáš
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » TECHNOLOGIE/ZAŘÍZENÍ

Zaostřeno na osvětlení 

 

Smyslové vnímání hostů se nijak výrazně neliší od vnímání provozovatele. Pravda, u některých provozovatelů dochází časem k jakési provozní slepotě, jež jim neumožňuje vidět detaily, které již možná dávno nejsou funkční. Na některé vybavení je však třeba si posvítit.

 

ilustracni foto

 


První zrakový dojem, který host při příchodu do hotelu získá, je závislý na přirozenosti umělého osvětlení. Světlo by mělo ukazovat rozložení prostoru a navádět hosty tím správným směrem. Dobré vizuální vnímání dává hostům větší pocit důvěry a pohody. Nezapomínejte, že vstupní hala a chodby jsou součástí budovy, kde se lidé potkávají a sbližují. Z psychologického pohledu dojem temné chodby neladí s příjemným pocitem.


PRAVIDLA OSVĚTLENÍ


Personál za stolem recepce, restaurace nebo baru potřebuje být zřetelně viděn a snadno rozeznán. To vytváří důvěru. Recepce je první místo, které je pro hotelové hosty k dispozici, tudíž by mělo světlo podtrhovat její status centra dění.


Podpora osvětlení je zapotřebí také pro ostatní doplňkové funkce, jako např. stojany s prezentačními materiály s potenciálem prodeje, pro zorientování se v prostoru, nasměrování do jiných částí hotelu a při poskytnutí místa k čekání. Umělé osvětlení by mělo napomoci struktuře haly rozlišit aktivní zónu od odpočinkové. Důležité je hlavní osvětlení na schodišti. Schodiště je často navrhováno pro prestiž, ale jeho základní funkce musí být brány v hlavní úvahu: zaprvé a především, schodiště musí být bezpečné pro ty, kteří jej využívají. Naproti tomu vchod do výtahu by měl být navržen tak, aby zvyšující se úroveň jasu vybízela k jeho využití. Uvnitř by osvětlení mělo být rozptýleno, aby předešlo pocitu nevlídnosti a deformujícím stínům.


DO BARU A RESTAURACE


V restauraci je vyžadována správná úroveň osvětlení s možností vidět obličeje a pohyby, ale také vhodné barevné provedení světelných zdrojů pro osvícení jídla a zvýšení gastronomické chutě hostů. Vysoký kontrast mezi stolem a okolím vytváří příjemnou atmosféru. Večer přichází čas na jemné osvětlení a teplé barvy poskytující klidné a relaxační prostředí, během dne pak jasnost a průzračnost stimuluje atmosféru. Umělé osvětlení pomůže podtrhnout restaurační koncept.


I barové osvětlení má svá specifika. Představitelná paleta světelných nálad je nekonečná - od oslňujícího jasu po intimní světlo svíček. Návrh salonku a barového osvětlení by měl být založen na precizní analýze, kterou skupinu chce podnik přilákat.


NÁLADOVÉ SVĚTLO


Většina hotelových hostů využívá svých pokojů převážně večer a v noci, takže osvětlení zde hraje obzvlášť důležitou roli. "Pokud chcete zlepšit celkový dojem z pokoje, kvalitní design světel by měl být při výběru prioritou," dělí se o názor Radek Motyka, odborník přes osvětlení a ředitel společnosti Aulix lighting. Jakákoliv forma prudkého světla se střetává se smyslem pohody. Proto byste měli předejít přímému záření z nadměrně jasných lamp a lustrů. Od koupelen se požaduje, aby sloužily k různým účelům v různý čas během dne. Ráno chce host jasnou povzbuzující atmosféru pro příjemný začátek dne, večer dává přednost teplejšímu prostředí. Vypínač světla by měl mít více funkcí než jen zapnutí a vypnutí, měl by nabízet možnost světlo si individuálně ztlumit či změnit barvu.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Věra Nováková
20.08.2010 - 12:26:48



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 1 plus 1 je
 

TECHNOLOGIE/ZAŘÍZENÍ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

14.09.2011 - Calvados - pálenka s historií

Calvados je typickým francouzským destilátem. Vyrábí se destilací zkvašeného jablečného ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.