GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » TECHNOLOGIE/ZAŘÍZENÍ

K sauně patří možnost ochlazení

 

Ochlazení je ze zdravotního hlediska nedílnou součástí procesu saunování. Po prohřátí organismu by mělo dojít k razantnímu ochlazení, které navrací teplem vybuzený kardiovaskulární systém do normálního stavu. Provozovatelé saun jako by však na tento fakt zapomněli.

 

ilustracni foto

 


Pravidelné saunování posiluje imunitní systém člověka, navíc zlepšuje i psychické zdraví. Pokud je prováděno správným způsobem, tedy je při něm střídáno prohřátí s ochlazením, v závislosti na počtu cyklů má následující účinky. Jedno opakování tělo spíše podráždí, dvě opakování mají povzbudivý účinek, tři uvolňující a relaxační účinek, čtyři útlumový účinek a pět opakování tělu přináší únavu. Vždy je však nejdůležitějším pravidlem "příjemnost" saunování i následujícího ochlazení. Každému ochlazení by také mělo předejít krátké hygienické osprchování.


NEJLEPŠÍ JE LEHNOUT SI DO SNĚHU


Nejjednodušším způsobem ochlazení je pobyt na venkovní ploše, na čerstvém vzduchu. Tento způsob se používá zejména při saunování dětí. V zimě je velice účinná "koupel" ve sněhu, kdy tisíce drobných jehliček nemilosrdně, ale velice příjemně, bodají po celém těle.


Nejpoužívanější a také prostorově nejméně náročnou variantou jsou však běžné sprchy, které kombinují jak hygienickou, tak i ochlazovací funkci. Sprchová hlavice dokáže vytvořit oblíbený polštářový či dešťový efekt. Sprchové systémy lze rozšířit i o boční tělové trysky či o technologii provonění vodního proudu s doprovodnými světelnými efekty. Střídáním teplého a studeného proudu vody je možné vytvořit efekty "tropických" či "karibských" bouří. Vybírat lze i různé stropní či boční trysky. Tyto sprchové systémy můžeme zařadit do kategorie zábavných sprchových systémů.


V poslední době jsou ochlazovny vybavovány i tzv. polévacím "proudovým" vědrem, což je většinou dřevěná nádoba o objemu min. 10 litrů, která je napojena na stálý přívod vody. Jednoduchým zatáhnutím na sebe klient vědro převrhne a dosáhne ochlazení.


KÁDĚ, LED ČI JESKYNĚ?


Nejoblíbenějším, ale i nejnáročnějším prvkem jsou ochlazovací kádě a bazénky. Káď je většinou určena pro menší či privátní provozy, bazénky nalezneme především v komerčních saunových provozech. Ideální je umístění ochlazovacího bazénku na venkovní ploše, ochlazení je pak navíc velice příjemným smyslovým zážitkem. Novější formou ochlazení v relaxačních a wellness prostorech je pak instalace výrobníku ledu, který do vhodné nádoby v pravidelných intervalech sype ledové krystalky. Potíráním těla těmito krystalky dochází k povrchovému ochlazování.


Netradiční a moderní formou je pak pořízení ledové či sněžné jeskyně (nejedná se o kryokomoru). Jde o větší místnost, která je díky instalované chladicí technologii schopna vytvořit příjemné, chladné až mrazivé prostředí s efektem sněhových prvků na stěnách. V zahraničí je tato forma ochlazení velice oblíbená, ovšem prostorově a technologicky nejnáročnější. Lze do ní vhodně instalovat i další ochlazovací prvky, jako je např. bazének, sprchy či vědro.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Roman Letošník
24.09.2010 - 07:09:32

TECHNOLOGIE/ZAŘÍZENÍ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.