GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.12.2018, svátek má Ester
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » TECHNOLOGIE/ZAŘÍZENÍ

10 tipů, jak vybrat nůž do kuchyně

 

 

ilustracni foto1. Nevybírejte podle ceny. Opravdu kvalitní nůž většinou vyžaduje investici ve výši tisíce a více korun. Avšak vyberete-li si dobře, vydrží vám desítky let. Ostrý nůž, který zlehka krájí, snižuje také riziko úrazu.


2. Značka je důležitá. Zajímejte se o to, kdo nůž vyrobil, jaké má zkušenosti s výrobou nožů a jaké poskytuje záruky.


3. U oceli záleží na kvalitě materiálu. A také na zpracování. Jen ta nejlepší nerezová ocel dokáže udržet ostří, že je materiál opravdu poctivý, poznáte už podle váhy nože. Vybírat můžete mezi noži kovanými a lisovanými. Kované jsou kvalitnější, ale i dobrý lisovaný nůž, obzvlášť pokud jde o model s kratší čepelí, může dobře posloužit. Čepel kovaných nožů se zpravidla směrem k rukojeti rozšiřuje, tloušťka těch lisovaných je stejná po celé délce.


4. Keramická čepel je IN. Vyrábí se z oxidu zirkoničitého, tedy z materiálu, jenž byl objeven při kosmickém výzkumu. Vyniká tvrdostí, odolností i stálostí. Keramické nože zůstávají velmi dlouho ostré, jejich nevýhodou je ale křehkost. Nelze jimi například sekat kosti nebo krájet zmrzlé potraviny, a pokud upadnou na zem, snadno se vylomí ostří nebo urazí špička. Keramika na druhou stranu nezanechává v potravinách kovovou pachuť, ovoce a zelenina po krájení nehnědnou ani nepřicházejí o vitaminy a enzymy.


5. Zkontrolujte ostří. Abyste si domů odnesli nůž, s nímž budete po léta lehce, rovně a čistě krájet maso, rajčata i cibuli, měla by se čepel směrem k ostří mírně zužovat. Nůž by měl být nabroušený z obou stran a po celé délce ostří.

6. Potěžkejte si jej. Nůž by měl dobře padnout do ruky, aby při delším krájení nezpůsobil otlaky či puchýře. Rukojeť proto nesmí být ani moc masivní, ani tenká. Měl by být také dobře vyvážený. Posuďte tedy, zda čepel není příliš lehká, či naopak nůž nepřevažuje.


7. Rukojeť má být hlavně praktická. Za časů babiček bývala výhradně ze dřeva, v současné době se většinou setkáte s plastovými. I když možná nesplňují vysoké estetické nároky, jsou hygieničtější i trvanlivější. Střenka, tedy ta část nože, která je uchycena v rukojeti, by v rukojeti měla držet opravdu pevně.


8. Nezapomeňte na úložný box. Může to být dřevěný špalek na kuchyňskou linku nebo do zásuvky či magnetická lišta. Nože byste totiž měli ukládat odděleně, aby se kontaktem s ostatními noži nebo příbory neztupily.


9. Dobře naostřit je základ. Nůž pravidelně ostřete pomocí ocílky. Ale celkové broušení nože raději svěřte odborníkům. Nekvalitní broušení může ostří nože navždy zničit.


10. Na co chcete nůž používat? Vyrábějí se v různých délkách, šířkách i tvarech a každým z nich se lépe krájí, seká či loupe něco jiného. Univerzální nůž do kuchyně vlastně neexistuje. Základ kuchyňské sady by měl tvořit delší, asi 25 centimetrů dlouhý nůž na krájení masa a kratší, 10- až 15centimetrový na ostatní potraviny. Na loupání a krájení zeleniny se nejlépe hodí malý nožík s lehce zahnutou čepelí. Na chléb a pečivo si pořiďte dlouhý nůž s vroubkovaným ostřím. A jste-li milovníky sýrů, oceníte speciální nůž na sýr s otvory v čepeli, aby se na ni odkrojené plátky nelepily.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Iva Jakešová
05.11.2010 - 08:18:56

TECHNOLOGIE/ZAŘÍZENÍ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

07.06.2010 - Výsledky mezinárodní soutěže Vinoforum 2010

Tři tituly šampionů zůstávají v České republice.

Devatenáctý ročník mezinárodní ...

20.08.2010 - Jak se loni dařilo pražským hotelům

Společnost Labartt Hospitality ve spolupráci s ...

04.06.2010 - Změny v zákoně proti kouření a alkoholu

Od letošního 1. července se zpřísňuje zákon proti kouření a ...

02.07.2009 - Karlovy Vary - Thriller na kolonádě

Krize tvrdě dopadla na západočeské lázně. Jezdí do nich o ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.