GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.04.2024, svátek má Jiří
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » TECHNOLOGIE/ZAŘÍZENÍ

Inteligentní automatické dveře


Automatické dveře StekoInteligence pohonu iMotion činí provoz automatických dveří velmi jednoduchým. Dveřní systémy se samy neustále monitorují a dokonce automaticky optimalizují svůj chod.


Původně typická použití na letištích, lodích a trajektech, ve vládních budovách, prodejních halách, v hotelech a restauracích, bankách a různých průmyslových prostorech se rozšiřuje i do nemocnic, škol, sídlišť, domovů pro seniory a různě postižené osoby a do soukromých domů. Z veřejných prostor tedy začínají tyto dveře pronikat i do domácností.


Podle specifických potřeb


Pohon jako ústřední prvek je navrhován, vyvíjen a vyráběn přímo firmou Tormax. Revoluční novinkou v této oblasti jsou nové pohony iMotion, které jsou určeny pro lineárně posuvné, křídlové, skládací a karuselové dveře. Představují přesně to, co je třeba ke splnění požadavků projektantů, architektů, provozovatelů a uživatelů. Samozřejmým předpokladem je spolehlivý a tichý chod. Ovládací čidla a obvody vyhovují specifickým potřebám.

Tyto dveřní systémy se samy neustále monitorují a dokonce automaticky optimalizují chod. Využívají mnoha možností, jako autokonfigurační řídicí jednotku se všemi komponenty a senzory, automatické rozpoznávání váhy dveří, otvírací šířky a pojezdové rychlosti, trvalé nastavení a optimalizace proměnných provozních podmínek, jako je opotřebení, teplota a nahromadění nečistot, neustálá kontrola bezpečnostních senzorů a zámků, přizpůsobená konfigurace standardní řídicí jednotky se stejným provozním a servisním programem pro všechny typy dveří.


Pohonné a řídicí prvky


Nejnovější přímý pohon iMotion nemá žádná ozubení kola ani olejové náplně. Je bezúdržbový, trvanlivý a velmi tichý. Má vestavěnou vlastní diagnostiku a využívá řadu osvědčených funkčních a konstrukčních prvků.

Ovládací panel obsáhne všechny žádané funkce a dá se seřídit přímo v místě instalace. Hodí se k posuvným dveřím všech typů. Infračervený aktivní senzor Delta III je vytvořen a zaostřen k detekci vstupních prostorů a zahrnuje prahovou bezpečnostní zónu. Tato ochrana je trvale zapnuta a dá se podle potřeby seřídit ve všech ohledech. Senzor Sigma v uzavřeném pouzdru využívá mikrovlnného systému v pásmu K a představuje poslední slovo v této technologii. Byl vytvořen pro maximální bezpečnost.

Zavírací mechanismus dveří TTX II je v provedení s velmi nízkou spotřebou energie a jeho automatická funkce je snadno seřiditelná. Je vybaven spolehlivou mechanikou na dlouhodobý bezporuchový provoz.

Ovládací mechanismus otočných dveří TN IIO je konstruován pro vestavění do podlahy a je zcela mimo pohled. V elektromechanickém pohonu je zabudován stejnosměrný motor, který je dimenzován k ovládání dveří až do hmotnosti 500 kg. Je řízen moderními digitálními mikroprocesory, které nevyžadují údržbu. Toto zařízení se doporučuje pro instalaci v památkových objektech, kde nijak neruší.


reklama:


Inovovaný model


Automatické posuvné dveře vyhovují montáži mezi postranní pevné průhledné panely, takže v nouzovém případě se odnímají pouze posuvné panely. Provedení v hliníkové slitině se nabízí jako jednodílné nebo dvoudílné rozevírací dveře, s dělicími příčkami nebo bez nich. Na přání se tyto dveře doplňují zamykáním, prostředky rychlého nouzového otevření, pomocným ovládáním s napájením akumulátory a zesíleným pohonem a vyztužením.

Inovovaný model se vyznačuje úplným odstraněním pevných i posuvných panelů v nouzové situaci. Konstrukce a sestava se podobají předchozímu typu, tedy jednoči dvoudílným dveřím a dodává se i zamykání, záložní napájení a zesílené provedení. Další varianty nabízejí letmé uložení a instalaci samonosného podpěrného nosníku. I zde je možnost odolného provedení proti živelným pohromám.

Teleskopický systém v jednodílném nebo vícedílném provedení se dodává buď s pevným postranním dílem, nebo s plným otevřením daného průchodu. Jejich rozměry a uspořádání zabezpečují maximální otevření průchodu. Tento model je ideální pro prostory, které vyžadují standardně maximální rozměr otevřeného průchodu.

Model TX9500 se vyznačuje celoskleněnými posuvnými panely a používá se všude tam, kde se požaduje zcela otevřený a nerušený průhled. Přímý pohon pohyblivých panelů je z vlastní soustavy Tormax a skleněné panely z tepelně zušlechtěného skla o tloušťce 12,7 mm mohou být buď čiré, nebo s tmavě bronzovým finišem nebo s povrchovým povlakem z nerezavějící oceli nebo mosazi. I tento model je vybaven na nouzové situace a v popsaných úpravách je velmi elegantní a hodí se pro reprezentativní účely.


Efektivní funkčnost


Pro ovládací, řídicí a kontrolní systémy vytvořila firma vlastní software UNINET. Zahrnuje všechny žádané funkce včetně bezpečnostních a ochranných obvodů a ovládá i prvky přístupových a identifikačních procedur. Může být použit i v centrálně orientovaném systému několika dveří a je vybaven také integrovaným překladem různých jazyků.

V České republice dodává a montuje systémy Tormax firma STEKO spol. s r.o. Blansko, která je dlouholetým výrobcem automatických dveří a má na českém trhu velmi dobré postavení. Automatické dveře osazené pohony iMotion dodržují zásadu šetrnosti k životnímu prostředí. Systém kombinuje maximum flexibility a funkčnosti s kritérii, která jsou nezbytná pro zdravé životní prostředí, jako klidový režim s minimem pohotovostní spotřeby energie a automaticky optimalizovanou spotřebu při pohybu dveří. Dynamický pohyb dveří minimalizuje energetické ztráty, všechny komponenty splňují standardy RoHS, jsou bez nebezpečných materiálů, jako je olovo, rtuť nebo šestimocný chrom. K recyklování se hodí 96 % komponentů.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 


 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Ing. Vlastimil Šorm
12.05.2010 - 10:38:13



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 7 plus 8 je
 

TECHNOLOGIE/ZAŘÍZENÍ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.