GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.04.2024, svátek má Jiří
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Nezapomínejte na podporu z EU

 

 


Přestože se zdá, že hotelový průmysl překonal krizi a odhady budoucího vývoje jsou optimistické, podnikání v oblasti ubytování a stravování vnímají banky a soukromí investoři stále jako rizikové. Kde tedy hledat peníze pro zahájení podnikání nebo modernizaci stávajícího hotelu?

 

 

ilustracni foto

 

 

Jednu z možností stále představují dotace z evropských fondů. EU vnímá cestovní ruch jako významný prvek rozvoje regionů a podporuje výstavbu kvalitní materiálně technické základny, kvalifikaci zaměstnanců i moderní technologie. V současném programovém období (2007-2013) má ČR ze strukturálních fondů EU k dispozici dosud nejvíc peněz - 26,7 miliardy eur, což odpovídá zhruba dvěma třetinám našeho ročního státního rozpočtu. Tyto prostředky jsou v ČR rozdělovány prostřednictvím 26 operačních programů, jež určují prioritní osy, oblasti podpory a konkrétní aktivity, které mohou získat dotace.


REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAMY


Regionální operační programy jsou hojně využívanou možností podpory hotelových podniků. V ČR funguje celkem 7 ROPů, a to pro každý region soudržnosti (Střední Čechy, Jihozápad, Severozápad, Severovýchod, Jihovýchod, Střední Morava a Moravskoslezsko). Všechny ROPy ve svých dokumentech zmiňují rozvoj cestovního ruchu a podporují projekty na výstavbu, rekonstrukci či modernizaci ubytovacích kapacit a návazných služeb (sportovní zařízení, wellness, zábavní centra).


OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE


Operační program podnikání a inovace spravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu. Zaměřuje se na podporu vzniku a rozvoje podnikatelských subjektů, šíření inovací, využívání moderních technologií a obnovitelných zdrojů energie. Přestože hoteliéři využívají zejména podpory v rámci ROPů, mohou dosáhnout i na dotace z OPPI, a to v rámci Prioritní osy 3 - Efektivní energie. Jedná se o projekty na snížení energetické náročnosti budovy hotelu a využívání obnovitelných zdrojů energie realizované na území ČR mimo hl. m. Prahu.


OPERAČNÍ PROGRAM LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST


Tento program řídí Ministerstvo práce a sociálních věcí. Podporuje zaměstnanost, profesní vzdělávání, začleňování sociálně vyloučených skupin a modernizaci veřejné správy v sociální sféře. Hotelové podniky čerpají dotace z OP LZZ především z Prioritní osy 1 - Adaptabilita-, vymezující podporu Zvýšení adaptability zaměstnanců a konkurenceschopnosti podniků. Podporované projekty se zaměřují na odborné vzdělávání zaměstnanců, rozvoj dovedností, jež zlepšují pozici zaměstnanců na trhu práce (cizí jazyky, počítačová gramotnost), tvorbu vnitropodnikových vzdělávacích programů a rozvoj manažerských přístupů.


OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA KONKURENCESCHOPNOST A PRAHA ADAPTABILITA


Pro Prahu jsou určeny hned dva programy - Praha Konkurenceschopnost a Praha Adaptabilita. Oba řídí magistrát. OPPK podporuje investiční projekty v oblasti dopravy, inovací, informačních technologií a životního prostředí. Hotely se mohou ucházet o dotace v rámci Prioritní osy 3, v oblasti podpory Rozvoje malých a středních podniků. Sem spadají projekty na výstavbu, rekonstrukci či modernizaci hotelových objektů, zavádění informačních systémů, nákup nových technologií či vybavení. OPPA se svým zaměřením překrývá s OP LZZ. Můžete tak žádat o dotace na vzdělávání a profesní rozvoj svých zaměstnanců, a to v rámci Prioritní osy 1 - Podpora rozvoje znalostní ekonomiky.


PROGRAM ROZVOJE VENKOVA


Tato oblast nově spadá pod společnou zemědělskou politiku EU a je financována z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EAFRD). V ČR z těchto prostředků lze čerpat přes Program rozvoje venkova, řízený Ministerstvem zemědělství. O podporu se mohou ucházet projekty na výstavbu či rekonstrukci menších ubytovacích zařízení (max. 60 lůžek), stravovacích zařízení a rekreačních zařízení přístupných veřejnosti (např. hřiště, půjčovny sportovního vybavení, jízdárny).

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Jaromír Beránek, MAG Consulting
17.10.2011 - 08:40:19

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.