Již popáté se v pražském hotelu InterContinental uskutečnila soutěž o nejlepší houskový knedlík, perlu české kuchyně. Prestižní kuchařské soutěže se účastnilo 26 kuchařských týmů z celé republiky a Slovenska. Vítězem úporného klání se stal šéfkuchař hotelu President Prague Milan Pešek. Rovněž proběhla doprovodná soutěž o nejlepší českou omáčku, tentokrát houbovou, ke které se přihlásilo 21 týmů. Vyhrála Jana Podaná z Restaurace Zátiší ve Vejprnicích na Plzeňsku.
Během soutěže mohli návštěvníci ochutnat kvalitní české produkty KLASA, Svijanské pivo a a pivo MMX z nového pivovaru Pivotel z Let u Prahy, vína z Moravy, Rakouska i Slovinska, masné lahůdky Lomničan z Českého ráje, legendární pražskou šunku Mandolínu od kosti ze Smíchovských uzenin, exkluzivní čokoládu Original Prager Taler, kozí sýry ze Žofína v Horním Podluží a jiné.
Autoři soutěže, Jiřina Dienstbierová a publicista Zdeněk Reimann, chtějí pomocí soutěže vrátit Čechům pocit hrdosti na náš základní pokrm. „Stejně tak jako Italové mají svůj na špagety a Francouzi na omáčky, my bychom měli mít hrdost na knedlíky. Také jsme chtěli touto akcí vnést do společenské nálady i trochu humoru," říká Dienstbierová.
Akci podpořila agentura CzechTourism v rámci gastronomického projektu Czech Specials a SZIF, intervenční fond Ministerstva zemědělství na podporu české kvality potravin KLASA.
V porotě tradičně zasedl známý gastronomický publicista Vladimír Poštulka, prezident Asociace kuchařů a cukrářů Miroslav Kubec, prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek, Kristina Šemberová z Lidových novin, Mathilde Nostitz a jiní. Porota hodnotí vzhled knedlíku, konzistenci, vůni, chuť i celkový dojem. Podle autora Zdeňka Reimanna by správný houskový knedlík měl vzbudit blaho v ústech, být chutný a sytý. Cílem soutěže je povýšit knedlík opět na „perlu české kuchyně."
Loňskou soutěž vyhrál Josef Sedlák z hotelu Hoffmeister. V soutěži o nejlepší omáčku zvítězil Ondřej Dvořák z hotelu Dvořák Tábor.
Milan Pešek (53) je odborníkem na francouzskou kuchyni a moderní českou gastronomii. Působil v mnoha restauracích a hotelech v Česku a ve Francii (například restaurace Sarah Bernhardt v pražském hotelu Paříž, Hotel de Crillon v Paříži, Hotel du Palais v Biarritzu). Zdrojem Peškovy inspirace při vaření je „souhra okolností, doplněná o zkušenosti a vůli posunout se vpřed. Základem musí být jednoduchost, úcta k časem prověřeným receptům kulinářských velmistrů, disciplinovanost a samozřejmě láska k vaření. A v neposlední řadě musíte být dobrým člověkem, protože to, co je ve Vašem nitru, se odráží ve Vaší práci."
Jana Podaná, majitelka restaurace Lesní zátiší na výpadovce z Plzně na Domažlice, často říká: „Co si uvařím, to taky s ním." Je to motto její restaurace. Specializuje se na chutnou domácí stravu v podobě denních menu a neošizených minutkových jídel.
16.11.2011 - 07:33:56
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...