GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 21.07.2018, svátek má Vítězslav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Perlu české kuchyně vaří v hotelu President Prague

 

 

Perlu ceske kuchyne vari v hotelu President PragueJiž popáté se v pražském hotelu InterContinental uskutečnila soutěž o nejlepší houskový knedlík, perlu české kuchyně. Prestižní kuchařské soutěže se účastnilo 26 kuchařských týmů z celé republiky a Slovenska. Vítězem úporného klání se stal šéfkuchař hotelu President Prague Milan Pešek. Rovněž proběhla doprovodná soutěž o nejlepší českou omáčku, tentokrát houbovou, ke které se přihlásilo 21 týmů. Vyhrála Jana Podaná z Restaurace Zátiší ve Vejprnicích na Plzeňsku.

 


Během soutěže mohli návštěvníci ochutnat kvalitní české produkty KLASA, Svijanské pivo a a pivo MMX z nového pivovaru Pivotel z Let u Prahy, vína z Moravy, Rakouska i Slovinska, masné lahůdky Lomničan z Českého ráje, legendární pražskou šunku Mandolínu od kosti ze Smíchovských uzenin, exkluzivní čokoládu Original Prager Taler, kozí sýry ze Žofína v Horním Podluží a jiné.

 

Autoři soutěže, Jiřina Dienstbierová a publicista Zdeněk Reimann, chtějí pomocí soutěže vrátit Čechům pocit hrdosti na náš základní pokrm. „Stejně tak jako Italové mají svůj na špagety a Francouzi na omáčky, my bychom měli mít hrdost na knedlíky. Také jsme chtěli touto akcí vnést do společenské nálady i trochu humoru," říká Dienstbierová.

 

Akci podpořila agentura CzechTourism v rámci gastronomického projektu Czech Specials a SZIF, intervenční fond Ministerstva zemědělství na podporu české kvality potravin KLASA.

 

V porotě tradičně zasedl známý gastronomický publicista Vladimír Poštulka, prezident Asociace kuchařů a cukrářů Miroslav Kubec, prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek, Kristina Šemberová z Lidových novin, Mathilde Nostitz a jiní. Porota hodnotí vzhled knedlíku, konzistenci, vůni, chuť i celkový dojem. Podle autora Zdeňka Reimanna by správný houskový knedlík měl vzbudit blaho v ústech, být chutný a sytý. Cílem soutěže je povýšit knedlík opět na „perlu české kuchyně."

 

Loňskou soutěž vyhrál Josef Sedlák z hotelu Hoffmeister. V soutěži o nejlepší omáčku zvítězil Ondřej Dvořák z hotelu Dvořák Tábor.

 

Milan Pešek (53) je odborníkem na francouzskou kuchyni a moderní českou gastronomii. Působil v mnoha restauracích a hotelech v Česku a ve Francii (například restaurace Sarah Bernhardt v pražském hotelu Paříž, Hotel de Crillon v Paříži, Hotel du Palais v Biarritzu). Zdrojem Peškovy inspirace při vaření je „souhra okolností, doplněná o zkušenosti a vůli posunout se vpřed. Základem musí být jednoduchost, úcta k časem prověřeným receptům kulinářských velmistrů, disciplinovanost a samozřejmě láska k vaření. A v neposlední řadě musíte být dobrým člověkem, protože to, co je ve Vašem nitru, se odráží ve Vaší práci."

 

Jana Podaná, majitelka restaurace Lesní zátiší na výpadovce z Plzně na Domažlice, často říká: „Co si uvařím, to taky s ním." Je to motto její restaurace. Specializuje se na chutnou domácí stravu v podobě denních menu a neošizených minutkových jídel.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

16.11.2011 - 07:33:56

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.