GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Dbejte na zabezpečení hotelu

 

 

Kongresový, designový nebo horský hotel. Rozdílné prostory i klientela, přesto existuje pár věcí na kterých se odlišné ubytovací provozy shodnou. Otázek, které se týkají zabezpečení takového objektu, je celá řada a seznam položek je dlouhý.

 

 

ilustracni foto

 

 

Hotelová budova je místem nejen pokojů pro hosty, kongresových sálů a recepce, ale také skladových prostor, únikových východů a nekonečným množstvím chodeb. Pro majitele či provozovatele ubytovacího zařízení patří problematika zabezpečení k těm nejdůležitějším. Systémy zabezpečení mohou být různého charakteru, mohou se lišit v určité části hotelu nebo se mohou vzájemně kombinovat.


I v případě zabezpečení je nutné mít z hlediska majitele ubytovacího zařízení nebo hoteliéra na paměti, pro jaký typ hotelu, respektive budovy, se zabezpečovací technika bude objednávat a následně instalovat. S rozvíjejícím se trendem butikových a designových hotelů, jež se zpravidla nacházejí v památkově chráněných budovách, se tak instalace dveřní čtecí jednotky, která je součástí elektronických zámků, může nepříjemně protáhnout.


JAK SE ODEMYKAJÍ DVEŘE NEJEN HOTELOVÝCH POKOJŮ


V hotelových pokojích se hosté většinou setkávají s elektronickými zámky, které nahradily mechanické klíče. Už při procesu vystavování karty - elektronického klíče hostovi, zaměstnavatel nebo manažer ví, jaký recepční kartu vystavil, a tudíž je schopen dohledat případné nesrovnalosti vzniklé při samotném check-inu, chcete-li zapsání do hotelu. Již v této fázi začíná kontrola nad lidským faktorem, kdy příslušní pracovníci hotelu vědí, kdo a v jaký čas, do kterého prostoru vstoupil. Klientovi hotelu tento elektronický klíč otevírá hned několik dveří. Karta je rovněž nutná při používání výtahu, aby se host dostal do patra, ve kterém bydlí. A nejen hotelovým hostům otevírá elektronický klíč ne jedny dveře, ale také určitým zaměstnancům, například úklidové službě nebo ochrance. Co se děje dlouho předtím, než host zcela samozřejmě a automaticky obdrží svou kartu od pokoje a zaměstnanci použijí kartu při příchodu a odchodu do práce? "Instalaci dveřní čtecí jednotky je potřeba rozdělit na dva body: jednak na nové dveře s přípravou z výroby - zde je instalace velmi jednoduchá. Nainstalovat jednu jednotku trvá kolem 15-20 minut. Druhý bod se týká instalace na dveře bez přípravy, tzn. výměna systému nebo rekonstrukce. V tomto případě je potřeba provést několik odborných úkonů přímo na místě montáže, a to podle složitosti úprav stávajícího dveřního křídla. Instalace tak může trvat 20-40min. S požadavky památkářů se samozřejmě setkáváme. U památkově chráněných interiérů používáme elektronickou cylindrickou vložku," vysvětluje Martin Koudelka, ředitel společnosti Evva.


Další samostatnou kapitolou jsou karty, které slouží jako elektronické klíče. Martin Koudelka k tomu dodává: "Ohledně karet samozřejmě doporučuji RFID bezkontaktní karty. Ty jsou mnohonásobně bezpečnější, veškeré informace jsou na kartě chráněny přímo naším kódováním, a tak vůbec nepřichází v úvahu kopírování karet! Provozní náklady u bezkontaktních karet jsou menší, neboť odpadá jakákoliv údržba čtecích hlav." Dalším a nezanedbatelným hlediskem je uživatelské pohodlí. V současné době má většina hotelů různé spa provozy a konkrétně bezkontaktní médium pak může být použito, například ve formě náramku na ruku.


ZAMKNĚTE I SKLADOVÉ PROSTORY


Nelze tvrdit, že zabezpečení určitého sektoru je více či méně důležitější. Hotely staršího data se v dnešních mohou potýkat s rozdílným zabezpečením. Například v prostorách, kde se pohybují výhradně hosté, bývají elektronické zámky, zatímco v prostorách zázemí hotelu, kam právě patří již zmiňované skladové prostory, nalezneme zabezpečení klasickým mechanickým zámkem. Na otázku, proč tomu tak je a z jakého důvodu se provozovatelé hotelů přikláněli k dvojitému typu zabezpečení prostor, odpovídá Martin Koudelka: "Důvody jsou asi dva. Jednak finanční, neboť v minulosti byl značný rozdíl v ceně mechanického a elektronického zabezpečení. Z tohoto důvodu se elektronika používala pouze na prostory, které si host tzv. obsluhuje sám, tj. pokoj, vstup do výtahu a další, elektronika zajišťovala a stále zajišťuje hostovi jeho pohodlí. V dnešní době už je ale cenová dostupnost elektronických zámků úplně někde jinde, a tak je čím dál častěji elektronický systém používán i v zázemí hotelu. Většina hotelových systémů je koncipována pouze jako systém pro ubytování hostů, zázemí hotelu požaduje naprosto jiné parametry a funkce systému běžné např. pro hotelový pokoj. V našem systému EVVA-SALTO je vše kombinováno. Je pak možno řešit jak přístupy hostů, tak zaměstnanců v rámci jednoho systému."

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Markéta Lidinská
04.05.2012 - 06:43:13

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.