GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.04.2024, svátek má Jiří
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Na trh se vrací sebedůvěra

 

 

ilustracni fotoOblast turistického ruchu se podle Hotels.com a jejich Hotel Price Indexu (HPI) zotavuje a výsledky loňského roku tomu napovídají. Průměrná indexová cena pokoje vzrostla o 4 %. Přesto jsou ceny v globálním úhrnu stále nižší než v roce 2005. HPI mapuje aktuální ceny, jež platí v jednotlivých oblastech: v Asii vloni klesly v meziročním srovnání o 2 %, ale v jiných oblastech rostly. Například v Oceánii o 8 %, ve Severní Americe o 5 %, v Latinské Americe o 4 %, v Karibiku o 3 % a v Evropě a na Středním východě o 2 % procenta. V souhrnu to představuje vzestup cen oproti roku 2009 o 13 procent.


David Roche, prezident Hotels.com, říká: "Hotelový sektor funguje jako dobrý barometr pro celkový stav světové ekonomiky. Ceny rostou, protože stoupá poptávka po ubytování, což ukazuje na to, že jak společnosti, tak jednotlivci jsou ochotní více utratit. Na vývoj cen mají vliv - jako tomu bylo masivně v loňském roce - politické a přírodní události a výkyvy v měnovém kurzu, ale v současné chvíli je to za námi a trh je na vzestupu."


Události v arabském světě, tzv. arabské jaro, které započalo protesty v Tunisku, Egyptě a Kataru, se rozšířily na celou oblast a také do Severní Ameriky. Ve srovnání s rokem 2010 poklesl počet turistů například v egyptském Šarm as Šajchu (Sharm el Sheik) o 30 procent! V důsledku těchto událostí profitovala podle Hotels.com zejména jižní Evropa, protože klienti přenesli své dovolené především do Itálie a Španělska. Jejich údaje z roku 2011 hovoří o 40% nárůstu turistů oproti roku 2010.


Za dvouprocentním poklesem cen v Asii stojí zejména přírodní katastrofa spojená s nehodou jaderné elektrárny v Japonsku a nejhorší povodně za posledních 60 let v Thajsku, které přinutily hoteliéry v oblasti snižovat ceny.


Paradoxní situace nastala v australské zóně. Záplavy v Brisbane a zemětřesení na Novém Zélandu, které prakticky pohřbilo město Christchurch, paradoxně zvedly místní ceny, protože se projevil nedostatek ubytovacích kapacit.


V Evropě, kde se projevuje ekonomická krize a dramatický propad eura, doprovázený krachem řecké ekonomiky, přinutily okolnosti hoteliéry ceny snížit. Jedinou oblastí, kde ceny rostly, bylo Irsko, protože se do nich promítly návštěva britské královny Alžběty a amerického prezidenta Baracka Obamy.


"Ačkoliv ceny jsou stále ve světovém úhrnu nižší než v roce 2005, nastává vhodná doba vyrazit do světa. Ačkoliv HPI vykazuje výkyvy, nejvíce snížily ceny pětihvězdičkové hotely. Užijte si luxusu právě v nich," nabádá David Roche.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

11.05.2012 - 08:59:30

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.