GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.04.2024, svátek má Jiří
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Dejte praní na seznam priorit

 

 


ilustracni fotoNa první pohled by se mohlo zdát, že jde o věc zcela provozního charakteru, která je v žebříčku důležitosti hotelového provozu snad někde uprostřed. Omyl. Prádelna, o které bude v následujících řádcích řeč, je jednou z nejdůležitějších součástí každého hotelového zařízení. Otázkou zůstává, zda by měl hoteliér investovat do vlastní, nebo využívat externích zařízení.


Praní a úklid, to jsou jedny z nejdůležitějších služeb, jež musí v hotelu fungovat. Bohužel jsou konkrétně tyto dvě služby často umisťovány na nejspodnější místo seznamu priorit. Ironií osudu je ovšem fakt, že si hosté z vašeho hotelu budou vždy pamatovat pro vás jako pro hoteliéra samozřejmé věci, ale pro hosty podstatné detaily, mezi které patří služby úklidového oddělení. Právě tito pracovníci jsou velmi často v kontaktu s hostem a jsou také těmi, kteří s vlídnou tváří a rychlým úsudkem na sebe berou zodpovědnost, že ty bílé šaty potřísněné červeným vínem budou druhý den odpoledne opět připraveny k nošení.


Aby ovšem příslušný personál uměl zařídit tzv. zázraky na počkání, je nutné, aby k tomu byl daný hotelový provoz patřičně vybaven. A jak dosáhnout těch nejlepších výsledků a služeb zákazníkovi? Nad prádelnou v hotelu si sice udržíte neustálou kontrolu, ale služby již zavedené prádelny vám jednu provozní starost zase ulehčí.


NEŽ SI ZAŘÍDÍTE PRÁDELNU


Pokud si jako hoteliér pohráváte s myšlenkou, že přímo ve svém provozu vybudujete prádelnu, seznamte se základními parametry přístrojů, které by v profesionální prádelně rozhodně neměly chybět, protože na pračku, která je určená pro domácnost, rozhodně zapomeňte. Hlavní rozdíl mezi pračkou, jež je určená koncovému spotřebiteli - domácnosti -, a pračkou k profesionálnímu využití je jednoznačně v použitých materiálech a součástkách. Ty musí vydržet mnohem větší zatížení. Průmyslové pračky jsou konstruovány na několikanásobně větší počet pracích cyklů než pračky pro domácnost. Další rozdíl spočívá v délce pracího cyklu, který je u profi techniky odhadem poloviční. Tento fakt při každodenním a několikerém použití šetří spoustu času a čas jsou peníze, zejména v podnikaní. Dalším podstatným rozdílem je kvalita vyprání, která je z profesionální pračky mnohem vyšší, vzhledem k velikosti a konstrukci bubnu a technologii praní. U domácnostních praček není možné proces více zautomatizovat, například připojením dávkovačů tekutých pracích prostředků. Profesionální pračka toho samozřejmě "snese" mnohem víc a je stavěna cca na 20 000 pracích cyklů. Dá se říci, že je schopna běžet 10 až 15 let při jednosměnném provozu při použití v pracovních dnech. Některé provozy pracují na dvě a více směn denně čili prakticky se jedná o non-stop provoz.


Technické parametry profesionálních praček a sušiček se také rapidně liší od těch, které jsou určené domácnostem. Ty mají mnohem větší kapacitu, co se týká náplně prádla. Většinou od 7 kg přes 10, 13, 18 a více. Kapacita prádla může dosáhnout až 120 kg na jedno praní. Takovéto pračky jsou pak mnohem větší než ty domácí. Tento typ zařízení pere například v několikahvězdičkových hotelech, jež mají obrovskou obměnu prádla. Profesionální pračky ale mohou mít i mnohem menší kapacitu prádla, například na 5 či 6 kg. Ty pak slouží v menších provozech, jakými jsou malé penziony či restaurace.


Dá se říci, že neexistuje rozdíl mezi prádelenskou technikou, jež je určená do profesionálních prádelen, a pračkou určenou pro hotelový provoz. Obě prádelny používají stejné průmyslové stroje. David Grendysa, marketingový manažer společnosti Primus CE, k tomu dodává: "Řekl bych, že v profesio-nálních prádelnách převažují větší kapacity strojů, už vzhledem k povaze jejich podnikání. Ty největší profi prádelny používají tunelové pračky, což jsou stroje, které zvládnou i několik tun prádla za den. Také místo menších mandlů používají velké žehlicí linky a podobně."


HISTORIE A TRENDY


Příkladem profesionální prádelenské techniky jsou pračky značky Primus. Tato společnost oslavila v loňském roce 100 let své existence. Společnost byla založena v roce 1911 jako Primus CE (Central Europe) v Belgii, jako výrobce praček a myček pro domácnost. Od roku 1970 se firma zaměřila na vybavení komerčních prádelen. Česká větev, která v loňském roce pro změnu oslavila své 20. narozeniny, byla založena v roce 1991. Belgický Primus tehdy založil společný podnik s průmyslovou divizí Romo Fulnek. V současné době má firma 500 zaměstnanců, kteří v České republice vyrábějí průmyslové pračky, sušiče a mandly pro celý svět. Až 97 procent všech produktů tohoto českého závodu je vyváženo do více než 100 zemí světa na všech kontinentech. Společnost Primus patří v dnešních dnech mezi přední výrobce profesionální prádelenské techniky. Má silné zastoupení v Evropě, v Severní Americe, Asii a také na Blízkém východě. Produkce společnosti Primus pokrývá celé spektrum vybavení prádelny, od odpružených praček s vysokými otáčkami odstředění přes neodpružené pračky, hygienické bariérové odpružené pračky až po profesionální bubnové sušiče a korytové i válcové žehliče. Společnost se zaměřuje celkem na tři typy koncových uživatelů, mezi které patří mincovníkové prádelny, vlastní soukromé prádelny a v neposlední řadě také prádelny komerční. Společnost Primus dále prodává zařízení průmyslovým prádelnám, větším soukromým prádelnám a čistírnám.


A jaké trendy vládnou prádelenské technice v dnešních dnech? "Hlavním trendem je v současné době zaměření na úspory vody a energií. Protože provozní náklady jsou tím, co uživatele nejvíce zatěžuje. Takže výrobci prádelenské techniky testují nové a nové ekonomické programy praní a hledají cesty, jak ušetřit vodu a energii. Také ovládání těchto strojů se pomalu posunuje k uživatelsky příjemným velkým displejům, s pokyny v jazyce uživatele, a dalším krokem budou velice oblíbené dotykové displeje," vysvětluje David Grendysa.


VÍTEJTE VE SVĚTĚ PROFI PRÁDELEN


Jak vypadají a kde se vzaly profesionální prádelny, jež se mnohým z nás vybaví ze scén amerických romantických filmů o tom, kterak při čekání na prádlo přeskočila jiskra mezi hlavními protagonisty? Prádelna je komplexní provoz, kde se pečuje o textil, a tento provoz nezahrnuje pouze praní. Mezi další služby patří následné sušení a žehlení. To se provádí buď na mandlu, pokud se jedná o tzv. rovné prádlo, do kterého patří například lůžkoviny či ubrusy. Prádlo lze dále vyžehlit pomocí speciální žehlicí techniky, patří sem lisy, napařovací panny nebo profesionální žehličky. Většina komerčních prádelen také disponuje čistírenským strojem na perchlor, jež je schopen vyčistit nejrůznější skvrny. V neposlední řadě je nutné brát na zřetel značení prádla zákazníků, které se provádí pomocí štítků, čárových kódů nebo čipů, aby docházelo k co možná nejmenší záměně či ztrátě prádla.


Již zmíněné interiéry prádelen, které jsou oblíbené u amerických tvůrců, v České republice téměř nenajdete. Jedná se o tzv. mincovníkové prádelny, jež jsou rozšířené ve Spojených státech amerických a v západní Evropě. Tyto prádelny jsou dostupné jednotlivcům z řad široké veřejnosti, kteří si tam za poplatek, jež je na bázi vhození mince, můžou vyprat své svršky. Tento typ provozu zpravidla disponuje pračkami, které mají kapacitu na 7 až 10 kg prádla.


Pro hotely perou buď jejich prádelny, které se nazývají OPL (On premise laundries), tj. vlastní prádelny v jejich objektu provozované přímo hotelem, nebo komerční prádelny. To jsou ty, jež jsou externí a perou prádlo na zakázku. Obě varianty mají spoustu zastánců i odpůrců, takže záleží na každém, co mu více vyhovuje. Vlastní OPL prádelna pro hotelový provoz znamená úsporu nákladů a větší flexibilitu praní podle potřeby. Mezi nesporné výhody externí prádelny zase patří větší pohodlí zadavatele, v našem případě hoteliéra, a profesionální přístup outsourcované služby.


Je tedy pro hotel lepší mít vlastní prádelnu, nebo využívat externích služeb? "Toto rozhodnutí záleží čistě na provozovateli hotelu. Záleží na tom, který systém práce s prádlem je mu bližší. Znám hoteliéry, kteří prali externě a vrací se zpátky k vlastní prádelně a naopak. Každá z variant má své plusy a minusy. Pokud má hotel prostory, tak je zřejmě lepší, aby měl svou vlastní prádelnu, pokud místo nemá, tak jiná volba než externí služba ani neexistuje," říká David Grendysa.

 

 

Zdrjo: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Markéta Lidinská
17.05.2012 - 09:24:21

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.