GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Hotely zdražily, přesto je o ně větší zájem

 

 

Hoteliéři měli v prvním čtvrtletí nejvíce hostů za posledních deset let. Zdražení skryli za lednové zvýšení daně z přidané hodnoty.

 

 

ilustracni foto

 

 

"Ceny se už odrazily ode dna," tvrdí Ondřej Špaček, manažer společnosti KPMG pro služby cestovního ruchu. Podle čtvrtletních výsledků projektu KPMG s názvem TLT benchmark vzrostla v prvním čtvrtletí průměrná cena za pokoj o tři procenta na 1054 korun a obsazenost hotelů se meziročně zvýšila o dva procentní body na 43 procent. Projekt sleduje údaje od více než 180 hotelů v kategorii 3 až 5 hvězd po celé České republice.


"Hoteliéři se rozhodli mírně zdražit. Několik let jim kvůli nízkým cenám chyběly peníze na investice a některé hotely musí svůj provoz dotovat," říká Špaček. Ceny ubytování podle něj rostou, hotely ale přesto mají více hostů. Za období leden až březen dosáhla obsazenost hotelů maxima za poslední čtyři roky.


Zdražování hotelových služeb usnadnilo letošní zvýšení daně z přidané hodnoty na ubytování o čtyři procenta. "Hoteliéři si naštěstí uvědomili, že mít skoro plno a nevydělat si ani na novou židli není dobrá cesta. Zvýšení cen trochu skryli za růst DPH a zdražili více. My jsme zdražili v průměru o sedm procent," říká Josef Bára, výkonný ředitel společnosti EuroAgentur Hotels & Travel, která provozuje 42 hotelů, z toho 11 v Praze.


Podle šéfa pražského hotelu Perla Tomáše Startla zdražování odráží i růst cen energií a dalších vstupů. Čistý výnos pak podle něj o mnoho nepřevyšuje inflaci. "Situace je ale lepší než v předchozích letech. Do Česka míří i díky nízkonákladovým aerolinkám více turistů a hotely v Praze jsou stále levnější než v Paříži, Římě či Madridu. Cizinci k nám pak posílají své známé," říká Startl. I tak jsou ale současné ceny zhruba na polovině předkrizových, kdy průměr u sledovaných tří kategorií hotelů dosahoval 108 eur za pokoj.


O vydařeném začátku roku mluví i mimopražští hoteliéři. "Za letošní první tři měsíce nám obsazenost vzrostla oproti loňsku o nějakých 80 procent. A to byl začátek roku, který bývá vždy spíše slabší. Firmy zjevně přišly na to, že existují dobře vybavené hotely i mimo Prahu," říká Petr Nešpůrek, generální ředitel čtyřhvězdičkového NH Hotels v Olomouci. Jde sice o kongresový hotel, ale kromě firemní klientely letos podle Nešpůrka roste i počet turistů - tuzemských a ze zahraničních hlavně Němců.


V plzeňském čtyřhvězdičkovém Parkhotelu vzrostla letos cena za jednolůžkový pokoj se snídaní dokonce o 11 procent na 1800 korun. Počet hostů se přitom mírně zvýšil. "Cestovky tlačí cenu hodně dolů, ale můžeme si dovolit některé z nich odmítnout," uvedl obchodní ředitel Parkhotelu Jiří Fejt.


Odvahu hoteliérů zdražovat posílil nečekaný růst poptávky. Do hotelů a penzionů přijelo v prvním čtvrtletí podle ČSÚ přes 2,5 milionu domácích i zahraničních hostů, nejvíce za posledních deset let. Meziročně vzrostl počet tuzemských návštěvníků i cizinců. A pokračuje dvouciferný nárůst počtu návštěvníků z Ruska. Rusové už jsou po Němcích druhou nejpočetnější skupinou zahraničních klientů českých hotelů a lázní. Za období od ledna do března jich meziročně přibylo 37 procent na 150 600.


"U nás jsou Rusové dokonce na prvním místě," říká Bára. Podle Startla jde o důsledek změny ve vízové politice. "Dříve se Rusové dostali k vízu prakticky jen přes cestovní kancelář. Teď jezdí hodně individuálních turistů, kteří si hotel zajišťují i přes internet," říká Startl.


"Všichni teď chtějí ruskou klientelu. Bez Rusů by spousta hotelů i lázní měla existenční potíže," říká Jiří Milský, spolumajitel hotelové společnosti Imperiál, kde byl donedávna poměr německých a ruských hostů vyrovnaný. Teď už ze 65 procent převládají Rusové.

 

Ceny a hoteloví hosté


1054 KORUN


Tolik stál v průměru v letošním prvním čtvrtletí hotelový pokoj na den (ze vzorku 180 tříaž pětihvězdičkových hotelů v Česku). Před rokem činila průměrná cena 1021 korun.


43,34 PROCENTA


Průměrná obsazenost v prvním čtvrtletí ve sledovaných hotelích (před rokem dosahovala 41,3 %).


2,579 MILIONU


hostů z Česka i ze zahraničí se ubytovalo v lednu až březnu v tuzemských hotelích a penzionech. Jejich počet byl nejvyšší od roku 2000 a představuje meziroční nárůst o 13 procent. Nejvíce byli zastoupeni Češi (1,3 milionu - nárůst o 11 %), Němci (271 tisíc - nárůst o 89 %) a Rusové (150,5 tisíce - nárůst o 37 %).

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Olga Skalková, Miroslav Petr
28.05.2012 - 09:22:38

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.