GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Prosperitu tuzemských hotelů zachraňují Rusové

 

 

 

V českých hotelech, penzionech a kempech se loni ubytovalo zhruba 13,65 milionu hostů, o 5,8 procenta více než předloni. Počet nocí, které v Česku strávili, se zvýšil o 3,5 procenta na 39,6 milionu. Na růstu návštěvnosti i počtu přenocování se opět podepsali především turisté z ciziny a průměrná doba přenocování se dále zkrátila. Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu.

 

 

 

 

ilustracni foto

 

 



"Výsledky ukazují, že lidé se vzpamatovávají z krize a začínají jezdit," řekl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Podle něj by ale výsledky cestovního ruchu mohly být ještě lepší, kdyby tuzemské hoteliéry proti zahraniční konkurenci nehandicapovala vyšší daň z přidané hodnoty na ubytovací služby.


Zatímco v Česku se z ubytování odvádí 15procentní DPH, v Německu je tato daň pouze sedmiprocentní a v Rakousku, které je tradičně považováno za největšího konkurenta České republiky v cestovním ruchu, se z ubytovacích služeb odvádí deset procent.


V posledním loňském čtvrtletí se počet turistů v Česku meziročně zvýšil o 4,7 procenta na 2,82 milionu a počet noclehů stoupl o 3,1 procenta na 7,48 milionu.


Zahraničních návštěvníků přijelo loni do Česka skoro 7,2 milionu, což bylo meziročně o 6,8 procenta více. Počet jejich přenocování se zvýšil o 5,8 procenta na téměř 20,6 milionu.


Domácích hostů přijelo do hromadných ubytovacích zařízení více o 4,7 procenta a strávili zde o 1,1 procenta více nocí. Tuzemští i zahraniční hosté strávili celkově ve sledovaných ubytovacích zařízeních v průměru shodně 2,9 noci.


Tradičně přijelo nejvíce zahraničních turistů z Německa a Ruska a nejčastěji se ubytovali v Praze. Za celý loňský rok do Česka zavítalo 1,42 milionu Němců a oproti roku 2011 jich bylo o 2,2 procenta více. Němci v Česku zároveň strávili o 0,4 procenta více nocí, tedy celkem téměř 4,6 milionu. Rusů loni přijelo 698 000, což bylo o skoro pětinu více než předloni.


Rusové stále drží dominantní podíl mezi cizinci ze zemí mimo EU, kteří přijíždějí do Česka nakupovat. Za celý loňský rok dosáhl tento podíl už téměř 51 procent.


Turisté z Ruska také v českých obchodech stále víc utrácejí. V prosinci a lednu, kdy do Česka přijíždějí hlavně slavit pravoslavné Vánoce, stouply jejich útraty v obchodech meziročně o 40 procent.


Ti nejbohatší Rusové, kterých je přibližně sto tisíc, už ale do Česka příliš nejezdí. "Dříve Prahu objevovali. Dneska už pro ty ultrabohaté nejsme top destinací, jsou to spíše města jako Londýn nebo Paříž," uvedl regionální manažer Global Blue Jiří Macas.


Vedle Rusů vzrostl loni výrazně také počet turistů ze vzdálených zemí - především z Číny o 34 procent, Spojených států amerických o 17 procent a Jižní Koreje o 33 procent, uvedl ředitel Institutu turismu ČR agentury CzechTourism Jakub Hlaváček.


Rostoucí potenciál čínských turistů podle něj agentura sleduje dlouhodobě. Letos proto připravuje otevření zahraničního zastoupení v Šanghaji.


Největší nárůst počtu hostů zaznamenaly loni pětihvězdičkové hotely, kde se ubytovalo přes 1,05 milionu hostů - oproti předloňsku o 8,8 procenta více.

 

13,65 MILIONU HOSTŮ


se loni ubytovalo v českých hotelech, penzionech a kempech. Meziročně jich bylo o 5,8 procenta více.

 

20 %


Téměř o tolik přibylo loni turistů z Ruska oproti roku 2011.


Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
12.02.2013 - 07:29:12

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.