GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Pro pohodlí vašich hostů

 



Hotely a restauracemi projdou denně stovky hostů, kteří ocení příjemné a přátelské prostředí. A jistě si všímají i toho, po čem šlapou. Podlaha v hotelovém provozu je jedním z jeho nejnáročnějších prvků - žádný kompromis se nevyplácí.

 

 

 

 

ilustracni foto

 

 

 



Nadprůměrná odolnost, dlouhodobá trvanlivost, kvalita a skvělý design jsou základními principy podlahy, z nichž byste neměli slevovat. Rčení, že podlaha je grunt, je velice pravdivé a není na škodu ho respektovat.

 

PODLE ČEHO VYBÍRAT?


Hlavním kritériem je charakter prostoru a zátěže, které bude podlaha vystavena. V úvahu je třeba vzít i její údržbu - ideální je samozřejmě taková podlaha, kterou lze udržovat snadno, a navíc vydrží téměř vše. Mezi nejčastější materiály patří dřevo, laminát, dlažba, PVC, korek, přírodní linoleum a stěrky či lité podlahy nejrůznějších barev a dekorů. Každý typ má své přednosti i nevýhody, respektive specifika. Na vás je, abyste si vybrali takový, u kterého budete mít jistotu kvality, vzhledu i praktičnosti. Pokud se vám podaří skloubit všechny tyto atributy, máte na dlouhou dobu vystaráno.

 

DŘEVO, LAMINÁT, DLAŽBA ...


Dřevěné podlahové krytiny mají dlouhou životnost a jsou teplé, příjemné na dotyk, mechanicky odolné a dají se snadno renovovat broušením. Oblíbené druhy dřeva jsou buk, dub, bříza, javor nebo jasan, do vlhkých provozů se hodí spíše exotické dřeviny. V současnosti jsou velice žádané masivní dřevěné podlahy z klasických prken či palubek - ocení je všichni ti, kdo mají rádi krásu a přirozenost celomasivního materiálu. Na úplném vrcholu oblíbenosti jsou jednoznačně stará, sešlapaná, použitá a následně repasovaná prkna - toto řešení se dnes považuje za velmi citlivé.


Výhoda laminátové podlahy spočívá především v nízkých pořizovacích nákladech, dokáže věrně napodobit dřevo, dlažbu i korek. Laminát se snadno se udržuje, je stálobarevný a odolá i drápkům čtyřnohých návštěvníků. Je vhodný i pro podlahové topení. Pro tichý provoz (nízký kročejový hluk) je důležité správné položení laminátové podlahy.


Řešení v podobě dlažby je vhodné do hodně namáhaných prostorů, které vyžadují častý úklid (většinou i mokré procesy) a důkladnou péči (drhnutí kartáčem a podobně), hodí se tedy například do vstupních hal, foyer, šaten, hotelového lobby nebo chodeb hotelu. Jde o materiál studený a tvrdý, zato velmi odolný a trvanlivý.

 

PVC, KOREK, LINOLEUM ...


Polyvinylchlorid, známý jako PVC, často vypadá na první pohled jako kámen, dlažba nebo dřevo - jak po plastické stránce, tak po barevné. Pokládá se většinou v podobě samolepicích čtverců, často s protiskluzovou úpravou, což je praktické. Výhodou je nízká pořizovací cena, snadná pokládka i údržba. Jako minus se může jevit jeho choulostivost na chemikálie a tmavé podrážky obuvi.


Řešením pro ty, kteří chtějí svým hostům nabídnout ekologickou variantu a dřevo použít nechtějí, je přírodní linoleum - například známé marmoleum, které obsahuje lněný olej, přírodní pryskyřice, dřevité a korkové moučky, pigmenty, vápenec a jutu. Je trvanlivé, snadno se udržuje a v porovnání s PVC je mnohem teplejší a pružnější.


Další dobrou alternativou je korek: velmi hřejivý a pružný materiál, který je navíc odolný, na došlap měkký a také dekorativní (existuje bohatá barevná škála). Podlaha se buď pokládá jako lepená na podklad, nebo jako plovoucí.

 

TREND POSLEDNÍCH LET


Jednoznačně jsou to stěrky na bázi cementových hmot, někdy i probarvených, a lité podlahy z epoxidových pryskyřic. Oba druhy jsou samonivelační, nalijí se a vystěrkují. Někdy slouží jako podkladová vrstva pro položení podlahoviny, ale často se používají právě jako již finální podlaha, zejména v minimalisticky laděných interiérech. Mají perfektní vzhled beze spár, jsou téměř bezúdržbové, trvanlivé, oděruvzdorné a teplejší než dlažba.


Do luxusních interiérů hotelu jsou jedinečné podlahy ze speciální hmoty Pandomo - jde o materiál vysoce trvanlivý, dlouhodobě odolávající zátěži, stálobarevný a vhodný i pro podlahové vytápění. Na první pohled vypadá jako kamenná podlaha, ale je hladší a naprosto beze spár. Finančně spadá do vyšší cenové kategorie, ale pokud chcete na své hosty udělat opravdu dojem a zajistit interiéru originální atmosféru s nádechem luxusu a elegance, pak rozhodně neváhejte.

 

NÁVRAT K PŘÍRODĚ


Prodejci podlahových krytin se jednoznačně shodují na odklonu zákazníků od syntetických materiálů a návratu k těm přírodním, zejména ke klasickým dřevěným podlahám. Právě teď jsou v oblibě šedé (severské) tóny hrubě kartáčovaného dřeva, vyzařuje z nich klid a elegance. Oblíbené jsou stále i světlé tóny podlah - od bílých odstínů až po béžové. Interiér opticky odlehčí, vnesou do něho pocit čistoty a svěžesti, dodají mu světlo, jednoduchost, prostor a krásně se kombinují s nábytkem všech barev. Ale podle odborníků se nemusíte bát ani zemitých odstínů červené, oranžové nebo tmavě hnědé, tyto barvy totiž každému interiéru dodají příjemný pocit bezpečí a útulnosti. A to je dobře, protože podlaha je přece grunt ...

 

 

ČASTÉ TYPY PODLAH


- dřevěná (velmi příjemná, trvanlivá, někdy náročná na údržbu)


- laminátová (finančně nenáročná, bohatá nabídka vzorů, kročejově hlučnější)


- PVC (finančně nenáročná, pevná a odolná, synteticky vyrobená, snadno se pokládá i udržuje)


- korková (hřejivá, pružná a dekorativní)


- přírodní linoleum (odolné, snadno udržovatelné a čistě ekologické)


- dlažba (snadno udržovatelná, trvanlivá, ale studená)

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Terezie Čapková
20.02.2013 - 12:25:19

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.