Počet hostů v tuzemských hotelech a penzionech loni poprvé přesáhl 13 milionů. Meziroční nárůst počtu turistů v ubytovacích zařízeních tak dosáhl šesti až osmi procent. Vyplývá to z odhadu analytické společnosti Mag Consulting. Rok 2012 byl z pohledu cestovního ruchu v ČR, ale i ve světě rekordní. Podle prognózy Světové organizace cestovního ruchu (UNWTO) byla v minulém roce poprvé v historii překonána hodnota jedné miliardy mezinárodních příjezdů, což je o tři až čtyři procenta meziročně víc. Podle predikce UNWTO dosáhly celkové příjmy z mezinárodního cestovního ruchu loni hodnoty 1,2 bilionu dolarů. Počet Čechů ubytovaných v tuzemských hotelech se loni zvýšil meziročně přibližně o šest procent, počet zahraničních turistů pak asi o osm procent. Návštěvníků ze zahraničí přijelo loni do ČR přes sedm milionů, což je nejvyšší číslo v historii. "Z hlediska příjmů platební bilance běžného účtu ČR z cestovního ruchu za uplynulý rok 2012 jen těsně nebude překonána rekordní hodnota z roku 2007, kdy celková roční hodnota příjmů z cestovního ruchu činila téměř 140 miliard korun," uvedl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek. Hodnota výdajů na cestovní ruch činila v uplynulém roce 84 až 87 miliard korun. Hodnota tržeb podniků v odvětví ubytování, stravování a pohostinství klesla meziročně o jedno procento až na 126 miliard korun. Zatímco obrat ubytovacích zařízení loni mírně stoupl, tržby ve stravování a pohostinství vykázaly až tříprocentní pokles. Ceny ubytování v hotelech a penzionech se loni odrazily ode dna. Podle Beránka dojde vlivem zvýšení základní a snížené sazby DPH v roce 2013 k meziročnímu nárůstu hodnoty celkové přiznané DPH z odvětví ubytování, stravování a pohostinství přibližně o 300 milionů korun. "Zvýšené sazby DPH se promítnou přibližně jen ze dvou třetin do růstu cen v odvětví ubytování a stravování, třetinu hoteliéři a restauratéři zahrnou do nákladů," dodal Beránek.
22.02.2013 - 08:06:59
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...