Tuzemské hotely, restaurace a podobná zařízení propustily za poslední rok kvůli krizi jedenáct tisíc zaměstnanců. Celkem v odvětví ke konci prvního čtvrtletí pracovalo podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu 114 tisíc lidí, což je nejméně za posledních sedm let.
Podle prognózy analytické společnosti Mag Consulting bude navíc propouštění pokračovat. Meziroční pokles počtu zaměstnanců v oboru má v letošním roce činit osm až deset procent a v roce následujícím tři až pět procent.
"Hotely a restaurace tak po následující dva roky rozhodně nepřispějí ke snižování nezaměstnanosti," prohlásil ředitel společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek. Koncem příštího roku tak v ubytovacích a stravovacích službách zřejmě zůstane jen něco málo přes sto tisíc pracovníků.
"Obsazenost hotelů klesá, hotely optimalizují své náklady a mezi prvními na řadě jsou zaměstnanci," potvrdil statistiku generální sekretář Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.
Rovněž podle něj bude úbytek zaměstnanců pokračovat i letos, jedním z důvodů je také rozmáhající se outsourcing, tedy využívání specializovaných služeb na klíč od externích společností.
"Využívá se to stále častěji například u služeb pokojských. Hotel má jen nějaký základní stav a zbytek si najímá od agentury podle obsazenosti," uvedl Václav Stárek.
Ten dodal, že hotely a restaurace se nyní navíc potýkají v souvislosti s jednáním o koaliční vládě s velkou nejistotou.
Předpokládaná nová středopravicová vláda stran ODS, TOP 09 a Věcí veřejných zřejmě bude hýbat sazbou daně z přidané hodnoty směrem vzhůru, což by podle Stárka vedlo ke zdražení hotelových služeb a dalšímu odlivu hostů.
Restauratéři zase bedlivě a s nedůvěrou sledují snahu některých pravicových politiků, například Miroslava Kalouska z TOP 09, zrušit daňové zvýhodnění stravenek. Podle Václava Stárka z Asociace hotelů a restaurací tvoří stravenky v některých podnicích až polovinu tržeb.
Autor: ČTK
16.06.2010 - 07:48:02
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...