GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.04.2024, svátek má Jiří
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Hotely a restaurace mají nejméně zaměstnanců za sedm let


ilustrační fotoTuzemské hotely, restaurace a podobná zařízení propustily za poslední rok kvůli krizi jedenáct tisíc zaměstnanců. Celkem v odvětví ke konci prvního čtvrtletí pracovalo podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu 114 tisíc lidí, což je nejméně za posledních sedm let.

 

Podle prognózy analytické společnosti Mag Consulting bude navíc propouštění pokračovat. Meziroční pokles počtu zaměstnanců v oboru má v letošním roce činit osm až deset procent a v roce následujícím tři až pět procent.

 

"Hotely a restaurace tak po následující dva roky rozhodně nepřispějí ke snižování nezaměstnanosti," prohlásil ředitel společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek. Koncem příštího roku tak v ubytovacích a stravovacích službách zřejmě zůstane jen něco málo přes sto tisíc pracovníků.

 

"Obsazenost hotelů klesá, hotely optimalizují své náklady a mezi prvními na řadě jsou zaměstnanci," potvrdil statistiku generální sekretář Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

 

Rovněž podle něj bude úbytek zaměstnanců pokračovat i letos, jedním z důvodů je také rozmáhající se outsourcing, tedy využívání specializovaných služeb na klíč od externích společností.

 

"Využívá se to stále častěji například u služeb pokojských. Hotel má jen nějaký základní stav a zbytek si najímá od agentury podle obsazenosti," uvedl Václav Stárek.

 

Ten dodal, že hotely a restaurace se nyní navíc potýkají v souvislosti s jednáním o koaliční vládě s velkou nejistotou.

 

Předpokládaná nová středopravicová vláda stran ODS, TOP 09 a Věcí veřejných zřejmě bude hýbat sazbou daně z přidané hodnoty směrem vzhůru, což by podle Stárka vedlo ke zdražení hotelových služeb a dalšímu odlivu hostů.

 

Restauratéři zase bedlivě a s nedůvěrou sledují snahu některých pravicových politiků, například Miroslava Kalouska z TOP 09, zrušit daňové zvýhodnění stravenek. Podle Václava Stárka z Asociace hotelů a restaurací tvoří stravenky v některých podnicích až polovinu tržeb.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
16.06.2010 - 07:48:02



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 2 plus 8 je
 

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.