GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 15.07.2019, svátek má Jindřich
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Hotely a restaurace mají nejméně zaměstnanců za sedm let


ilustrační fotoTuzemské hotely, restaurace a podobná zařízení propustily za poslední rok kvůli krizi jedenáct tisíc zaměstnanců. Celkem v odvětví ke konci prvního čtvrtletí pracovalo podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu 114 tisíc lidí, což je nejméně za posledních sedm let.

 

Podle prognózy analytické společnosti Mag Consulting bude navíc propouštění pokračovat. Meziroční pokles počtu zaměstnanců v oboru má v letošním roce činit osm až deset procent a v roce následujícím tři až pět procent.

 

"Hotely a restaurace tak po následující dva roky rozhodně nepřispějí ke snižování nezaměstnanosti," prohlásil ředitel společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek. Koncem příštího roku tak v ubytovacích a stravovacích službách zřejmě zůstane jen něco málo přes sto tisíc pracovníků.

 

"Obsazenost hotelů klesá, hotely optimalizují své náklady a mezi prvními na řadě jsou zaměstnanci," potvrdil statistiku generální sekretář Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

 

Rovněž podle něj bude úbytek zaměstnanců pokračovat i letos, jedním z důvodů je také rozmáhající se outsourcing, tedy využívání specializovaných služeb na klíč od externích společností.

 

"Využívá se to stále častěji například u služeb pokojských. Hotel má jen nějaký základní stav a zbytek si najímá od agentury podle obsazenosti," uvedl Václav Stárek.

 

Ten dodal, že hotely a restaurace se nyní navíc potýkají v souvislosti s jednáním o koaliční vládě s velkou nejistotou.

 

Předpokládaná nová středopravicová vláda stran ODS, TOP 09 a Věcí veřejných zřejmě bude hýbat sazbou daně z přidané hodnoty směrem vzhůru, což by podle Stárka vedlo ke zdražení hotelových služeb a dalšímu odlivu hostů.

 

Restauratéři zase bedlivě a s nedůvěrou sledují snahu některých pravicových politiků, například Miroslava Kalouska z TOP 09, zrušit daňové zvýhodnění stravenek. Podle Václava Stárka z Asociace hotelů a restaurací tvoří stravenky v některých podnicích až polovinu tržeb.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
16.06.2010 - 07:48:02



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 10 plus 9 je
 

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

27.05.2009 - Tip na víkend: Prague Food Festival

Přestavte si, že sedíte v rozkvetlém parku, na jedné straně ...

04.08.2010 - Nejlepší bary v Česku

Bugsys Bar zařadil časopis Newsweek mezi dvacet nejlepších barů světa. ...

04.06.2009 - DAŇOVÉ ŘÍZENÍ - Obrana proti daňové kontrole

Při sporech s finančním úřadem vám potřebné argumenty dodají judikáty.

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

02.07.2009 - Karlovy Vary - Thriller na kolonádě

Krize tvrdě dopadla na západočeské lázně. Jezdí do nich o ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2019 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.