GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Hospody jsou na prodej

 

 

ilustrační foto

Krize postihla i restaurační zařízení. Trh s nemovitostmi proto oživila hláška »for sale«.

 

Letošní vytrvalá zima dlouhým posezením v hospodách a barech nepřála. Mnozí majitelé totiž škrtali náklady i na úkor komfortu hostů a od určité hodiny přestali topit.

 

Ke kuriózní šetřivosti restauratéry nedohnala jen studená sezona. Jejich obtíže se datují už od počátku hospodářské krize, kdy ubylo turistů a v návštěvách restaurací polevili i domácí. Tržby v těchto zařízeních se propadly až o 50 procent.

 

Větší či menší existenční problémy dnes řeší zhruba každá druhá restaurace,« odhaduje Ilona Tichá Klykorová, majitelka společnosti Gastroreality Praha.

 

Bohatých ubylo

 

S vážnými potížemi se potýkají hlavně podniky závislé na solventní zahraniční klientele. V poslední době skončilo kupříkladu v centru Prahy hned několik luxusních a známých restaurací. Patří mezi ně Pravda a Barock v Pařížské ulici, El Gaucho na Václavském náměstí.

 

Nejbohatších klientů v recesi ubylo. Souvisí to mimo jiné i s tím, že luxusní hotely kvůli úbytku hostů výrazně zlevňovaly. Movití klienti k nám tím pádem takřka přestali jezdit,« soudí Pavel Hlinka, prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky. Do nesnází se tyto restaurace dostaly i kvůli vysokým nájmům.

 

V historickém centru Prahy majitelé běžně požadují i 150 až 200 tisíc měsíčně,« tvrdí Tichá Klykorová.

 

S vysokými nájmy se vlastníci restauračních zařízení potýkali už před krizí.

 

Bylo běžné, že třeba v průběhu pouhých tří let se na jednom místě vystřídalo hned několik různých nájemců. Majitelům prostor to ale kupodivu často vůbec nevadí a nejsou ochotni jít s cenami dolů,« dodává Tichá Klykorová.

 

Zavírání restaurací v metropoli se kromě širšího centra nevyhnuly ani Vihohrady, Žižkov nebo Smíchov. »Škála těchto zařízení je tam opravdu široká a tamní provozovatelé mají s prosperitou stále větší starosti,« tvrdí Tichá Klykorová, která upozorňuje, že kvůli krizi je nyní na trhu stále více volných gastro provozoven.

 

Z větší části jde o nabídky přenechání nájmu, ale i prodeje od přímých majitelů,« dodává Tichá Klykorová.

 

Pokud se restauratér rozhodne předat podnik někomu jinému, požaduje zpravidla »odstupné«. To u malých provozoven může činit kolem dvě stě tisíc korun, u velkých pak i milion korun a více a zahrnuje zpravidla náklady za případnou rekonstrukci. Nový vlastník tak zaplatí i náklady za kompletní nebo částečné vybavení podniku a zásoby.

 

Cenu ovlivňuje mnoho dalších kritérií jako lokalita, dispozice a velikost, kapacita míst, délka nájemní smlouvy, mediální známost a oblíbenost, zavedená spolupráce s cestovními kancelářemi nebo závazky váznoucí na provozovně,« upozorňuje Tichá Klykorová.

 

Ani v těžkých časech zájem o předání restaurací nepolevuje. Alespoň pokud jde o zavedený podnik. V Praze za poslední rok změnila majitele i název například La Bodega v Hybernské ulici, kterou vystřídal Mazanej králíček, novoměstská Mějte se a mejte se, místo níž nyní hosté navštěvují Restaurant & Pub Knajpa, nebo vinohradská Cheers, kterou nahradil Mlsnej kocour.

 

Majitelé prostor, které jsou v současnosti bez nájemníka, na krizi reagují. »Dnes je možné o nájemu smlouvat. Lze dosáhnout ceny nejméně o 20 procent nižší než před krizí,« tvrdí Tichá Klykorová.

 


reklama:


Je třeba umět vyjednávat

 

Podobně to funguje i v jiných městech. Výhodnějších podmínek dosáhli kupříkladu italští bratři Galliové, kteří si před půl rokem v centru Brna otevřeli pizzerii Leonessa.

 

»Nesmlouvali jsme sice o výši nájemného, ale podařilo se nám pronajmout si prostory na celých deset let. Původně jejich majitel uvažoval jen o čtyřech nebo pěti letech,« tvrdí Ivana Oriňáková, provozní restaurace.

 

Bratry Galliovi od rozjezdu byznysu, ve kterém před tím neměli žádnou zkušenost, krize neodradila. Navzdory tomu, že i v Brně (a dalších městech) - ze stejných důvodů jako v Praze - restaurace krachují.

 

Hned v našem sousedství jedna z restaurací nedávno měnila majitele,« popisuje Oriňáková.

 

Není třeba se bát provozovat gastro provoz ani teď. Je třeba ale sledovat trendy.

 

V současnosti jsou v oblibě rychlá občerstvení jako fast foody, bistra, fresh bary. Oblíbené nepřestávají být kavárny a pizzerie a stále oblíbenější jsou provozovny zaměřené na bio stravu. V poslední době jsme zaznamenali zvýšený zájem o klasickou českou pivnici, vypočítává Tichá Klykorová.

 

Právě na pivnici vsadil Pavel Papazov, majitel pěti stylových restaurací v pražském Karlíně. Podnikat začal v roce 1996 a slibný rozjezd nezastavily ani povodně, které roku 2002 jeho restaurační zařízení vyplavily. V době krize otevřel v Karlíně další dva podniky - U karlínského přístavu a U černý plíce.

 

Navzdory tomu, že všech pět zařízení stojí v okruhu pouhých 350 metrů, všechny jsou úspěšné. Důvod? »Těch je hned několik. Karlín je pro toto podnikání dobrým místem. Ani jedna restaurace tu za poslední dobu nezkrachovala. Navíc si nekonkurují. Každá má svůj styl,« tvrdí Papazov.

 

Útok na centrum

 

Restauratér navíc odkrývá chystanou expanzi do centra hlavního města. Do dvou měsíců plánuje otevřít novou restauraci na rohu ulic Štěpánská a V Jámě.

 

Prvně to bude mimo Karlín a tentokrát nepůjde o stylovou restauraci, ale o klasickou pivnici s dobrou tankovou plzní. Prostor chceme dát i malým rodinným pivovarům,« tvrdí Papazov a zároveň tak částečně prozrazuje recept na úspěch.

 

Je potřeba dát podniku ten správný duch a mít nápad. Pivnice teď prožívají renesanci, ale je třeba si uvědomit, že je nemůžete dělat tak jako dříve. Kromě slušné nabídky musí být také voňavé a čisté,« uzavírá Papazov.

 

Jak přebírat restauraci


- Ověřte si náležitosti týkající se kolaudace - tedy zda platí pro typ provozu, který prodávající nabízí.
- Zjistěte si veškeré závazky k dodavatelům, které s provozovnou automaticky přebíráte. Jedná se nejčastěji o finanční dotaci od pivovaru, která je podmíněna určitou výtočí piva. Může jít i o leasingové splátky gastro zařízení.
- Informujte se u majitele objektu, zda má současný provozovatel vůči němu splněny veškeré finanční závazky
(za nájemné, energie či další poplatky).
- Pokud nějaké závazky jsou, je nutné domluvit se, jakým způsobem se budou řešit. Tuto záležitost řešte písemně a konzultujte ji s právníkem.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Pavla Kreuzigerová
18.06.2010 - 10:17:17



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 1 plus 8 je
 

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.