Při psaní tohoto článku a při hlubším průzkumu trhu jsem došel k závěru, že některé praktiky a situace při jednání o cenách v hotelech a lázních se nápadně podobají těm, které známe z naší politické scény. Většina provozovatelů hotelů a lázní, které mají na pozici nákupčí a food and beverage manažera své zaměstnance, se vystavují zcela jasnému riziku. A tím je nákup nekvalitního, předraženého nebo zcela nevyhovujícího zboží z pohledu provozu. Důvod je prostý, obchodník, dodavatel vyplatí vašemu zaměstnanci zajímavý finanční obnos, který jednorázově zvedne jeho životní úroveň. Nenechte se mýlit, pokud vám váš zaměstnanec bude argumentovat výběrovým řízením. Bez specifikací a jasně daných kritérií jsou pro slušné obchodníky vlastně jen výsměchem a mrháním jejich drahocenného času. Karty jsou ve většině případů již dopředu rozdány podle pravidla "kdo dá víc". Tím nemyslím obchodní oběd či večeři, ale přesně definovanou finanční částku pěkně z ruky do ruky nebo na účet.
Základ problému tkví ve třech bodech: profesní nevzdělanost, nekompetentnost a nízké platové ohodnocení výše zmíněných zaměstnanců. I fluktuace zaměstnanců se odrazí na kvalitě zboží a poskytovaných službách. Kde jsou ty doby, kdy byl při obchodování po kvalitě zboží dalším důležitým prvkem lidský faktor a slušnost jak lidská, tak obchodní. Dnes všechny tyto důležité atributy zastínily peníze. Umění říci "ne" obchodníkovi, a to i bez udání důvodů, by bylo možné v těchto vodách nazývat i korektním obchodním jednáním. Je to rozhodně lepší způsob, jak odmítnout novou nabídku, než používat průhledné výmluvy, důvody či natahovat obchodní jednání, které stejně nikdy nevede ke zdárnému konci. Hotely a lázně striktně vyžadují 100% plnění smluvních závazků a včasné dodávky vždy bezchybného zboží, na oplátku pak nabízejí svým dodavatelům neuvěřitelnou, až tříměsíční dobu splatnosti. Zřejmě se hoteloví byznysmeni zhlédli v praktikách supermarketů. Vzhledem k funkčnosti našich soudů tak obchodníkům nezbývá nic jiného než nadále pouze doufat a věřit ve slušnost obchodujícíh partnerů.
Zdroj: www.ihned.cz
22.06.2010 - 07:08:52
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...
V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...