V cestovním ruchu se začíná příznivě projevovat ústup ekonomické recese - největší české hotely přilákaly v prvním čtvrtletí více hostů než loni. Nárůst poptávky vyplývá z údajů, které v květnu zveřejnila poradenská a auditorská společnost Deloitte. Hoteliéři však museli stlačit ceny výrazně dolů a jejich průměrné výnosy jsou mnohem nižší než v minulých letech.
Míra obsazenosti hotelových zařízení v ČR v prvním čtvrtletí meziročně stoupla na 43,2 % ze 40,9 % za leden až březen 2009. Poptávka po ubytování se ve stejném období meziročně zvýšila o 7,6 %. Průměrná cena za pokoj se za první čtvrtletí meziročně snížila o 17,2 % na 1744 Kč. Ještě v loňském prvním čtvrtletí se přitom průměrná cena udržela nad úrovní 2000 Kč. Průměrný příjem na dostupný pokoj (RevPAR) v českých hotelech v prv-ním čtvrtletí 2010 meziročně klesl o 12,5 % na 754 korun. Například ještě v roce 2005 byl průměrný výnos ke konci března více než dvojnásobný (1534 Kč).
"Praha je typickým příkladem města, kde není možno ze všeho vinit ekonomickou situaci. Velký dopad má dramatický nárůst hotelových kapacit, a to zejména ve vyšších kategoriích hotelů. Tady je třeba se vážně zamyslet nad cenovou elasticitou poptávky: povede další snižování cen k přilákání dalších zákazníků a k růstu celkových tržeb?" komentoval výsledky David Batal.
"Podle dostupných indikátorů můžeme v roce 2010 a v následujícím roce očekávat lepší výsledky. Současně ale předpokládám, že zpět na úroveň roku 2007 se dostaneme až po třech až čtyřech letech," řekl Václav Dvořák, předseda představenstva společnosti Gestin Holding, která provozuje hotel Hilton Prague Old Town.
V některých evropských zemích mohli být hoteloví manažeři spokojenější než jejich čeští kolegové. Například londýnské hotely zaznamenaly v prvním čtvrtletí nárůst RevPAR o 10,1 % na 94 liber, při současném mírném nárůstu obsazenosti hotelů na 76,2 %.
Zdroj: STR Global, Delloite
Zdroj: www.ihned.cz
23.06.2010 - 07:15:12
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...