GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.08.2018, svátek má Ludvík
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Hotely a restaurace přišly o pětinu tržeb

 

ilustracni fotoTuzemské hotely a restaurace přišly od druhého čtvrtletí roku 2008, kdy na odvětví poprvé zásadně dolehla světová hospodářská krize, do konce letošního května téměř o pětinu tržeb. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Podle analytické společnosti Mag Consulting bude pokles tržeb pokračovat i nadále.

 

Hůře jsou na tom hotely, kde pokles tržeb činí téměř 29 procent. Ve stravování se obrat snížil o 14 procent. "Podobný trend lze očekávat i pro následující období. Ke konci letošního roku může pokles tržeb činit v ubytování až 30 procent, ve stravování pak až 16 procent, v průměru tedy kolem 21 procent," uvedl ředitel Mag Consulting Jaromír Beránek.

 

Podle něj se nižší příjmy v oboru letos výrazně projeví i v zaměstnanosti. Zatímco loni se hotely a restaurace zbavovaly spíše agenturních zaměstnanců, letos se prý propouštění dotkne ve větší míře i stálého personálu. "Očekáváme odchody v rozsahu 9 až 12 procent, což představuje celkově zhruba 12 300 lidí," říká Beránek. Loni z oboru pohostinství odešlo 2100 kmenových zaměstnanců.

 

V odvětví přitom už nyní pracuje nejméně lidí za posledních sedm let. "Hotely a restaurace rozhodně nepřispějí ke snižování míry nezaměstnanosti ani po následující dva roky," upozornil Beránek.

 

Tržby restaurací by mohlo ještě snížit případné zrušení daňových výhod u stravenek. Podle Asociace hotelů a restaurací tvoří v některých podnicích stravenky až polovinu obratu.

 

Propad tržeb

(od 2. čtvrtletí 2008 do května 2010)

29 % hotely

14 % restaurace a další stravovací zařízení

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
09.07.2010 - 10:07:03



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 5 plus 1 je
 

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

20.08.2010 - Jak se loni dařilo pražským hotelům

Společnost Labartt Hospitality ve spolupráci s ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

14.04.2014 - Barman Milan Červenka ovládl Bohemia Sekt Cocktail Competition

Prestižní soutěž v barmanském a baristickém umění Grand Prix ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.