GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 18.10.2018, svátek má Lukáš
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Kubánských doutníků výrazně ubývá

 

ilustracni fotoKuba redukuje své sklizně tabáku. Přiměla ji k tomu snižující se poptávka po kubánských doutnících, informovala britská stanice BBC. Podle průzkumu kubánského deníku Guerrillero sběr úrody oproti minulému roku klesl o 14 procent, a letos se tak sesbíralo na 22,4 milionu tabákových listů. »Omezení finančních zdrojů na sklizeň, které oznámila vláda, způsobila mimo jiné nepřízeň počasí v této sezoně a také ekonomická krize. Tento rok sklizně již skončily a pěstitelé se připravují, aby v následující sezoně nedošlo k tak velké ztrátě jako letos,« komentuje Guerrillero.


Prodej kubánských doutníků proti loňsku klesl o osm procent a jeho slábnoucí tempo má dlouholetou tendenci. V roce 2009 Kuba vyprodukovala 73 milionů kusů, přičemž v roce 2006 výroba činila 217 milionů doutníků.


Export doutníků patří mezi nejdůležitější zdroje financí kubánského hospodářství, a to i navzdory dlouholetému obchodnímu embargu uvaleném americkou vládou. Za omezení produkce částečně může i úplné využití hlavních zásob tabáku předního výrobce kubánských doutníků, firmy Habanos. Prodej také negativně ovlivnil nově zavedený zákaz kouření ve španělských barech, restauracích a kavárnách. Španělsko je právě jedním z největších odběratelů. Za poklesem stojí také stále se zmenšující počet zákazníků využívajících letecké dopravy, kteří mají možnost nakupování v letištních duty free obchodech.

 

Podobná krize naštěstí nezahrnuje všechny vývozce tabákových produktů. Zimbabwe, šestý největší světový exportér, naopak hlásí rekordní prodej od roku 2002. Africký stát se letos chystá vyvézt kolem 100 milionů kilogramů tabáku oproti loňských 70 milionům. »Důvod takového nárůstu v produkci letos tkví v lepších podmínkách pro sklizeň,« tvrdí Andrew Matibiri, ředitel tabákového průmyslu v Zimbabwe.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

15.07.2010 - 16:21:10



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 6 plus 2 je
 

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

14.09.2011 - Calvados - pálenka s historií

Calvados je typickým francouzským destilátem. Vyrábí se destilací zkvašeného jablečného ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.