GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Kubánských doutníků výrazně ubývá

 

ilustracni fotoKuba redukuje své sklizně tabáku. Přiměla ji k tomu snižující se poptávka po kubánských doutnících, informovala britská stanice BBC. Podle průzkumu kubánského deníku Guerrillero sběr úrody oproti minulému roku klesl o 14 procent, a letos se tak sesbíralo na 22,4 milionu tabákových listů. »Omezení finančních zdrojů na sklizeň, které oznámila vláda, způsobila mimo jiné nepřízeň počasí v této sezoně a také ekonomická krize. Tento rok sklizně již skončily a pěstitelé se připravují, aby v následující sezoně nedošlo k tak velké ztrátě jako letos,« komentuje Guerrillero.


Prodej kubánských doutníků proti loňsku klesl o osm procent a jeho slábnoucí tempo má dlouholetou tendenci. V roce 2009 Kuba vyprodukovala 73 milionů kusů, přičemž v roce 2006 výroba činila 217 milionů doutníků.


Export doutníků patří mezi nejdůležitější zdroje financí kubánského hospodářství, a to i navzdory dlouholetému obchodnímu embargu uvaleném americkou vládou. Za omezení produkce částečně může i úplné využití hlavních zásob tabáku předního výrobce kubánských doutníků, firmy Habanos. Prodej také negativně ovlivnil nově zavedený zákaz kouření ve španělských barech, restauracích a kavárnách. Španělsko je právě jedním z největších odběratelů. Za poklesem stojí také stále se zmenšující počet zákazníků využívajících letecké dopravy, kteří mají možnost nakupování v letištních duty free obchodech.

 

Podobná krize naštěstí nezahrnuje všechny vývozce tabákových produktů. Zimbabwe, šestý největší světový exportér, naopak hlásí rekordní prodej od roku 2002. Africký stát se letos chystá vyvézt kolem 100 milionů kilogramů tabáku oproti loňských 70 milionům. »Důvod takového nárůstu v produkci letos tkví v lepších podmínkách pro sklizeň,« tvrdí Andrew Matibiri, ředitel tabákového průmyslu v Zimbabwe.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

15.07.2010 - 16:21:10



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 1 plus 10 je
 

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.