GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Nepodceňujte roli designu ve spa


naha asijska divka v laznichPoptávka na trhu, schopný management a finanční prostředky jsou nezbytné při projektování životaschopného wellness. Úspěch však zajistí špičkový a efektní design interiéru, který jde ruku v ruce s vizí a konceptem projektu.


V poslední dekádě wellness, fitness centra, lázně i městská spa zažívají boom. Vznikají ultra moderní stavby s futuristickým designem, objekty splývající s okolní přírodou, městské spa či lázně evokující pocit dávných římských či arabských lázní. Moderní, myšleno časově, wellness centra jsou prostory, kde se protínají všechny smysly a vjemy - zrak/světlo, sluch/zvuky, čich/vůně, cit/doteky. To vše vyzývá k novému pojetí používání sofistikovanějších materiálů při stavbách zlepšujících kvalitu a balanc života.


NEJDŮLEŽITĚJŠÍ JE CHARAKTER


Pokud nevíte přesně, která lehátka objednat do masážních místností nebo zda zvolit nejmodernější crossové trenažéry místo běhacích pásů, tak věřte, že daleko důležitější je vybrat charakter vašeho zařízení. Lázně, spa nebo fitness - nejdůležitějším faktorem při vymýšlení celého projektu je právě zvolení jejich charakteru. Design wellness, fitness či spa bývá většinou nadčasový a mnohdy se v něm snoubí odkaz minulosti a zasazení do současnosti. Spa slouží především hostům, a tak je třeba, aby se v něm cítili příjemně a jejich pobyt proběhl bez zádrhelů. Host je sice pánem, nicméně nezapomínejte na zaměstnance. Jejich funkční zázemí potřebné pro bezchybný provoz ale zůstává pro hosty neviditelné.


JAK NA VĚC?


Design wellness či spa se vyvíjí stejně jako ostatní architektura. Design interiéru nebývá odvozován pouze od budovy, v níž se nachází, stejně jako spa tu nejsou na obdiv nebo pobavení. V současnosti se důraz klade na vytvoření pocitu, zážitku a prostředí, kde host nalezne sám sebe, bude se rozvíjet, odpočine si, zrelaxuje, nalezne rovnováhu. Úspěšné a profitující projekty se na začátku nebály vložit nemalé prostředky právě do vytvoření takového prostředí, kde se fyzično hosta snoubí s jeho duchovnem.



Pro vytvoření tohoto souznění se přímo nabízí to, co je nám všem na očích. Příroda. Použití přírodních materiálů, prvků, textur umožní vytvoření organické atmosféry a použití zemitých barev, dřeva, kamenů a dalších přírodních materiálů, umožní toto propojení mysli a těla. Pro interiér se hodí i příroda jako taková. Počínaje vodopády, solnými obrazci, dřevinami, bambusy a kameny konče. Iluzi přírody doplňte zvukovými efekty s kvalitním osvětlením a vůní lesa, louky, moře. Právě na čichový vjem se často zapomíná, přestože umělé vůně se už hojně používají v restauracích a hotelech. Nejčastější barvou, která je velmi oblíbená i u hostů, je zelená, jež má prokazatelné terapeutické účinky. Použití rozmanitých druhů povrchu pomůže vytvořit optické odlišení a kontrasty. Můžete kombinovat polštáře, koberečky a plédy různých velikostí a textur.


reklama:


VE SPA JAKO DOMA


Cítí-li se host doma příjemně, proč mu kousek domova nenabídnout i u vás? Je sice nesnadné skloubit mužské a ženské vnímání, nicméně vše lze snadno zajistit vhodným výběrem materiálů. Materiálů, které sami volíme pro náš domov. Dřevo bývá alfou a omegou při designu interiéru a nábytku. Dřevo lze použít nejen na podlahy, ale také na obložení stěn a stropů, zejména v málo vytížených místnostech. Vhodné zvolení druhu a tvaru pak dodá požadovanou atmosféru. To stejné platí i o doplňcích - nešetřete na vázách, mísách, obrazech a kvalitních rámech. V designu interiéru pak vítězí ergonomický tvar.


JEDNODUCHÉ DESATERO


- Interiér působí dojmem domova, nikoli sterilně a neosobně. - Jaký je první dojem, takový je celkový. - Nezapomínejte na efektivní navigační systém. - Zvukotěsné prostory jsou nutností pro klid hostů. - Oblé rohy pomohou zvýšit hygienu zejména v mokrých částech. - Vyměňte masážní vany za sprchy, jsou ekonomičtější. - Vůně z čajovny naláká hosty k delšímu pobytu. - Odlište vybavení pro muže a ženy, mají odlišné nároky - například počty a velikosti zrcadel. - Nechte hosta, ať si sám zvolí hudbu v relaxačních místnostech, nabídněte osobní přehrávače. - Nezapomínejte na prodej produktů používaných při procedurách.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Linda Nejezchlebová
28.04.2010 - 13:46:16



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 9 plus 10 je
 

WuuOC 10.01.2021 12:19:45
Medicine information leaflet. Effects of Drug Abuse. <a href="https://prednisone4u.top">can i purchase cheap prednisone prices</a> in Canada. Everything about pills. Read information now. <a href=http://bpo.gov.mn/content/394>Actual about medication.</a> <a href=https://himasita.lk.ipb.ac.id/2019/08/06/dr-tan-info-is-coming/#comment-51489>Best about drug.</a> <a href=https://credibleresearchsources.com/study-hall/request/everything-news-about-medicines>Everything news about medicines.</a> 51736ae
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.