GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Zahrada podtrhne styl hotelu

 

Zahrada podtrhne styl hoteluLidé se rádi obklopují zelení - doma i v práci. Není proto jediný důvod, proč by měla zahrada chybět také v hotelu. Pokud na ni máte dostatek místa, neměli byste se zřízením či modernizací stávající zahrady váhat.



Především za pěkného počasí se zahrada stává oblíbeným místem odpočinku hostů, rovněž ideálně doplní hotelovou restauraci. Pokud se jejího návrhu a realizace chopí odborníci, není problém sladit styl zahrady se stylem hotelu. Hosty tak můžete potěšit dokonale upraveným prostorem či méně formální zahradou, zahradou v asijském nebo v rodinném venkovském stylu. Záleží jen na tom, co je pro vaše hosty nejatraktivnější.


JE TŘEBA MYSLET NA PRAVIDLA



Aby hotelová zahrada sloužila co nejlépe, a byla tedy pro hosty přitažlivá po celý rok, je vhodné osadit ji především stále zelenými rostlinami. Dobře se sem hodí jehličnany, rododendrony či azalky, příliš dobrou službu naopak neudělají například trvalky. U vstupu do zahrady by neměl chybět prostor pro lavičky. Za slunečných dnů se stane zahradní posezení vyhledávaným místem pro relaxaci, kuřáci ho pak ocení po celý rok. V jejich případě je však třeba myslet na to, že kouř může ostatní hosty obtěžovat, v tomto smyslu je prostor nutné rozvrhnout. To, že je zahrada pro hosty především místem odpočinku, je fakt, na který by se při navrhování zahrady nemělo zapomenout ani na chvíli. Snažte se hostům chvíle strávené v zahradě co nejvíce zpříjemnit. Lavičky jsou základ, pokud ale máte dostatek prostoru, nezapomeňte ani na altánek nebo třeba gril.



Téměř magicky fungují vodní prvky, proto můžete v hotelových zahradách najít i jezírka nebo dokonce malé vodopády. Důležitým prvkem je také trávník. Ten je možné navrhnout různými způsoby - jako okrasný či jako prostor pro hry a sport. Čím je k dispozici větší prostor, tím více se s ním dá kouzlit, což ale neznamená, že v případě menší plochy se máte vzdávat předem.

 

CO OČEKÁVAJÍ KLIENTI



Jako zahradní architekt společnosti Zahrada Praha, která se specializuje na projektování zahrad i jejich následnou realizaci, ale i péči o zahrady, mám zkušenost, že hoteloví klienti kladou důraz na bezúdržbovost zahrady. Vysvětlujeme jim, že úplně bezpracné zahrady dosáhnout nelze, ovšem lze se jí přiblížit. Klientům rovněž doporučujeme péči o zahradu outsourcovat - znamená to pro ně minimum starostí s perfektním výsledkem. Často poptávané jsou také úpravy stávajících zahrad - například položení kobercového trávníku nebo instalace automatického závlahového systému, který významně šetří čas.


Pokud se rozhodnete nabídnout svým hostům odpočinek uprostřed zeleně, je obvyklým postupem nejdříve vypsat výběrové řízení. Ideální volbou je dodavatel, který zvládne dodat projekt i jeho realizaci na klíč. Ušetříte tak mnoho času a starostí proti koordinaci několika dodavatelů. Doporučuji nerozhodovat se primárně podle ceny, kterou firma ve výběrovém řízení nabídne. Zajímejte se o její reference a nabízené záruky, aby se vám levná společnost nakonec zbytečně neprodražila. Jakmile máte dodavatele vybraného, dopracovává se projekt a přistupuje se k samotné realizaci zahrady. Na tu je třeba vyhradit cca tři až pět týdnů - záleží samozřejmě na rozsahu prací. Poté, co je zahrada hotová, nevznikají obvykle, kromě péče o ni, větší dodatečné náklady. Důležitá je kvalitní realizace a solidní záruky na dodanou práci i materiál. Pokud si záruky ohlídáte, měla by být zahrada pro váš hotel jedině pozitivním přínosem.

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Martin Adamíra, foto: www.flickr.com
30.04.2010 - 15:33:24



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 5 plus 8 je
 

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.