GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.04.2024, svátek má Jiří
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Do pražských hotelů míří invaze cizinců

 

ilustrační fotoLetošní konec roku bude pro pražské hoteliéry lepší, než čekali. Mnozí z nich už hlásí, že na Silvestra jsou skoro vyprodaní. Současně zaznamenávají silný zájem cestovních kanceláří a konkurenčních hotelů o možnost od nich koupit volné pokoje.

Máme téměř plno. Další pražské tří i čtyřhvězdičkové hotely se na nás přitom obracejí, abychom jim vypomohli s ubytováním. Praha na tom bude na Silvestra dobře,« řekl včera HN Viliam Sivek, majitel největší české hotelové sítě Euroagentur, která jen v Praze provozuje přes dvacet hotelů.

Nečekaně silné naplnění pražských hotelů potvrzuje i šéf pražského hotelu Perla Tomáš Startl.

»Je to překvapující, zájem cizinců je dokonce vyšší než před rokem a jsme už vyprodaní," říká Startl. Podle něj vloni cizinci dovolenou kvůli nastupující krizi odložili, teď už zřejmě někteří očekávají zlepšení své situace. Navíc Praha patří k levnějším destinacím a mnozí Němci, Italové a Španělé namísto týdne lyžování v Tyrolích prý jedou na Silvestra do Prahy," vysvětluje situaci Startl.

Ze zjištění HN na různých mezinárodních rezervačních systémech vyplývá, že volné pokoje v pražských hotech ještě jsou, často je ale k mání už jen jeden či dva. Například na webu hotel reservation service včera nabízelo zbylé pokoje 22 z celkem zhruba 450 pražských hotelů.

"Zatímco během roku do Prahy přijelo zhruba o desetinu méně cizinců, na Silvestra a na Nový rok jich bude stejně jako vloni. Z našich analýz vyplývá, že tyto dny stráví v Česku 180 tisíc turistů, z toho asi 80 procent v Praze," řekl včera HN mluvčí Asociace cestovních kanceláří Tomio Okamura.

Podle prezidenta Asociace hotelů Pavla Hlinky by obsazenost pražských hotelů v závěru roku mohla dosáhnout až 90 procent. O tom se během roku hoteliérům ani nezdálo. Například v květnu, který patří rovněž k turisticky vyhledávaným obdobím, byla obsazenost hotelů jen 50,9 procenta.

Krize se však projeví v menších tržbách hoteliérů. Zahraniční turisté při oslavách posledního svátku roku stráví v Praze méně dnů a budou méně utrácet. V předchozích letech cizinci jezdili do Prahy už 25. nebo 26. prosince a zůstávali do Nového roku, teď jezdí nejčastěji jen na dva tři dny, říká Hlinka.

Větší šetrnosti turistů podle něj uzpůsobují nabídku i restaurace, které nabízejí střídmější silvestrovská menu. Všeobecnou tendencí je směr k levnějším jídlům. Turisté si prostě kvůli krizi budou objednávat méně ústřic a korýšů a víc specialit české kuchyně, říká Hlinka.


reklama:

Podle Okamury z průzkumu mezi členy asociace vyplývá, že útraty zahraničních turistů za stravování poklesnou meziročně o patnáct procent.

Nářky hoteliérů nad dopady letošní krize však ani příznivý závěr roku moc nesníží. "Příští měsíce budou špatné. Zlepšení se dá čekat až ve druhé polovině roku 2010, kdy snad firmy znovu rozšíří služební cesty a začne přijíždět víc obchodníků. Ti tvoří páteř klientely mnoha pražských hotelů," míní Hlinka.


145 tisíc cizinců

stráví podle odhadů Silvestra v Praze. Mnohé hotely jsou vyprodané. V Praze je k dispozici skoro 450 hotelů a 120 tisíc lůžek.

2,9 milionu cizinců

přespalo letos do září v pražských hotelech, to je o 8,2 procenta méně než vloni. Tržby hotelů klesly kvůli přírůstku kapacit a cenové válce až o třetinu.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Olga Skalková
30.12.2009 - 09:07:31



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 6 plus 7 je
 

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.