Letošní konec roku bude pro pražské hoteliéry lepší, než čekali. Mnozí z nich už hlásí, že na Silvestra jsou skoro vyprodaní. Současně zaznamenávají silný zájem cestovních kanceláří a konkurenčních hotelů o možnost od nich koupit volné pokoje.
Máme téměř plno. Další pražské tří i čtyřhvězdičkové hotely se na nás přitom obracejí, abychom jim vypomohli s ubytováním. Praha na tom bude na Silvestra dobře,« řekl včera HN Viliam Sivek, majitel největší české hotelové sítě Euroagentur, která jen v Praze provozuje přes dvacet hotelů.
Nečekaně silné naplnění pražských hotelů potvrzuje i šéf pražského hotelu Perla Tomáš Startl.
»Je to překvapující, zájem cizinců je dokonce vyšší než před rokem a jsme už vyprodaní," říká Startl. Podle něj vloni cizinci dovolenou kvůli nastupující krizi odložili, teď už zřejmě někteří očekávají zlepšení své situace. Navíc Praha patří k levnějším destinacím a mnozí Němci, Italové a Španělé namísto týdne lyžování v Tyrolích prý jedou na Silvestra do Prahy," vysvětluje situaci Startl.
Ze zjištění HN na různých mezinárodních rezervačních systémech vyplývá, že volné pokoje v pražských hotech ještě jsou, často je ale k mání už jen jeden či dva. Například na webu hotel reservation service včera nabízelo zbylé pokoje 22 z celkem zhruba 450 pražských hotelů.
"Zatímco během roku do Prahy přijelo zhruba o desetinu méně cizinců, na Silvestra a na Nový rok jich bude stejně jako vloni. Z našich analýz vyplývá, že tyto dny stráví v Česku 180 tisíc turistů, z toho asi 80 procent v Praze," řekl včera HN mluvčí Asociace cestovních kanceláří Tomio Okamura.
Podle prezidenta Asociace hotelů Pavla Hlinky by obsazenost pražských hotelů v závěru roku mohla dosáhnout až 90 procent. O tom se během roku hoteliérům ani nezdálo. Například v květnu, který patří rovněž k turisticky vyhledávaným obdobím, byla obsazenost hotelů jen 50,9 procenta.
Krize se však projeví v menších tržbách hoteliérů. Zahraniční turisté při oslavách posledního svátku roku stráví v Praze méně dnů a budou méně utrácet. V předchozích letech cizinci jezdili do Prahy už 25. nebo 26. prosince a zůstávali do Nového roku, teď jezdí nejčastěji jen na dva tři dny, říká Hlinka.
Větší šetrnosti turistů podle něj uzpůsobují nabídku i restaurace, které nabízejí střídmější silvestrovská menu. Všeobecnou tendencí je směr k levnějším jídlům. Turisté si prostě kvůli krizi budou objednávat méně ústřic a korýšů a víc specialit české kuchyně, říká Hlinka.
Zdroj: www.ihned.cz
Hlavní strana | Články od nejnovějšího | Aktuálně | Alkoholické nápoje | Pivo | Víno | Nealkoholické nápoje |
Potraviny/Kuchyně | Hotel/Wellness/Spa |
Nové výrobky • | Recepty • |
Inzerce • |
Databáze dodavatelů • | Nápoják • |
Autor: Olga Skalková
30.12.2009 - 09:07:31
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...