GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 23.04.2024, svátek má Vojtěch
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Hotely v Praze vedou cenovou válku

 

ilustrační fotoSebevražedný boj, tak označují sami hoteliéři pokračují pád cen. Obsazenost některých pražských hotelů klesla v lednu pod třetinu.

Hoteliéři v Praze bojují o přežití. Někteří z nich proto rozpoutali cenovou válku a v lednu stlačili ceny na historické minimum. V české metropoli se teď dá ve čtyřhvězdičkovém hotelu sehnat jednolůžkový pokoj se snídaní už za třicet eur.

"Obsazenost některých hotelů je nyní jen 15 až 30 procent. Hoteliéři se domnívají, že dalším zlevněním získají nové hosty a zachrání se. Přitom by ale měli jít s cenami naopak nahoru, protože jinak mnohé z nich současnou situaci nevydrží a budou muset zavřít," říká Pavel Hlinka, prezident Asociace hotelů.

Jde o důsledek pokračující slábnoucí poptávky zahraničních turistů a velkého množství pražských hotelů. Podle posledního průzkumu počet zahraničních turistů loni klesl o 11 procent na šest milionů a Česko dopadlo hůře než průměr v Evropě. Světová turistické organizace uvedla, že turistika v Evropě klesla pouze o osm procent.

Největší problémy mají čtyřhvězdičkové hotely, kterých je v Praze nejvíc - celkem přes 160. Cestovním kancelářím, které jim jsou schopny přivést větší skupiny turistů, například Top hotel nyní nabízí dvoulůžkové pokoje se snídaní už od 26 eur, což je zhruba 670 korun. Jednolůžkové pokoje pak dokonce od 20 eur, tedy 520 korun.

"Jsou to sebevražedné ceny. Ti, co si myslí, že takovéto ceny přilákají do hlavního města klientelu, kterou si Praha pro svoji výjimečnost zaslouží, jsou škůdci. Škodí nejen sami sobě, ale i cestovním kancelářím, které pak mají zákonitě nižší provizi," říká Viliam Sivek, majitel největší tuzemské sítě hotelů Euroagentur. Ten zatím v centru Prahy drží ceny ve čtyřhvězdičkových hotelech mezi 60 a 80 eury za dvoulůžkový pokoj.

I když jde o minimální ceny pro velké partnery, levně je i pro lidi, kteří si objednají hotel přes rezervační systémy. Například v Top hotelu je pro ně nyní jednolůžkový pokoj se snídaní za 29 a dvoulůžkový za 37 eur.

Pád cen se zatím někteří hoteliéři snaží ignorovat. "Dolů už nepůjdu. Oproti samostatným hotelům máme výhodu, že můžeme některý hotel nižší kategorie uzavřít a hostovi nabídnout luxusní ubytování v centru," slibuje Sivek. Ale i tak musela jeho firma hodně slevit. "Když jsem prodával skupině před čtyřmi roky pokoj se snídaní v hotelu Best Western Kampa za 170 eur, skřípěl jsem zubama, teď ho dáváme za 60 eur," potvrdil Josef Bára, výkonný ředitel Euroagentur.


reklama:

"Současná cena je již u některých hotelů za hranicí ziskovosti a pod skutečnými náklady," upozorňuje Václav Stárek, tajemník Asociace hotelů s tím, že cenovou válkou jsou ohroženy hlavně samostatné hotely, jejichž majitelé si často nevytvořili rezervy, aby je mohli delší dobu dotovat.

Podle poradenské společnosti CB Richard Ellis těžké časy pražského hotelového trhu budou minimálně v dalším půlroce pokračovat. "Od listopadu 2008 klesla meziročně cena o pětinu a obsazenost o deset procent," říká Adiran Flueck, expert na hotely této společnosti. V průměru se pokoje ve čtyř- a pětihvězdičkových hotelech v listopadu pohybují kolem 1800 korun za pokoj. Současná cenová válka je v lednu stlačila o další stokoruny, potvrzují odborníci. Podle Stárka přitom cena za pětihvězdičkové ubytování odpovídá asi pěti tisícům a u čtyř hvězdiček zhruba tři a půl až čtyřem tisícům korun.

Radost ze snižování cen mají naopak cestovní kanceláře. "Umožňuje nám to nabídnout klientům konkurenční ceny a rádi bychom, aby se udržely. Česká republika a Praha nemají stále takovou infrastrukturu, aby k nám zahraniční turisté opakovaně jezdili. Když se ceny udrží, hotely se víc zaplní," vysvětluje Tomio Okamura, mluvčí Asociace cestovních kanceláří a agentur.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Olga Skalková
25.01.2010 - 07:09:25



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 8 plus 2 je
 

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.