Sebevražedný boj, tak označují sami hoteliéři pokračují pád cen. Obsazenost některých pražských hotelů klesla v lednu pod třetinu.
Hoteliéři v Praze bojují o přežití. Někteří z nich proto rozpoutali cenovou válku a v lednu stlačili ceny na historické minimum. V české metropoli se teď dá ve čtyřhvězdičkovém hotelu sehnat jednolůžkový pokoj se snídaní už za třicet eur.
"Obsazenost některých hotelů je nyní jen 15 až 30 procent. Hoteliéři se domnívají, že dalším zlevněním získají nové hosty a zachrání se. Přitom by ale měli jít s cenami naopak nahoru, protože jinak mnohé z nich současnou situaci nevydrží a budou muset zavřít," říká Pavel Hlinka, prezident Asociace hotelů.
Jde o důsledek pokračující slábnoucí poptávky zahraničních turistů a velkého množství pražských hotelů. Podle posledního průzkumu počet zahraničních turistů loni klesl o 11 procent na šest milionů a Česko dopadlo hůře než průměr v Evropě. Světová turistické organizace uvedla, že turistika v Evropě klesla pouze o osm procent.
Největší problémy mají čtyřhvězdičkové hotely, kterých je v Praze nejvíc - celkem přes 160. Cestovním kancelářím, které jim jsou schopny přivést větší skupiny turistů, například Top hotel nyní nabízí dvoulůžkové pokoje se snídaní už od 26 eur, což je zhruba 670 korun. Jednolůžkové pokoje pak dokonce od 20 eur, tedy 520 korun.
"Jsou to sebevražedné ceny. Ti, co si myslí, že takovéto ceny přilákají do hlavního města klientelu, kterou si Praha pro svoji výjimečnost zaslouží, jsou škůdci. Škodí nejen sami sobě, ale i cestovním kancelářím, které pak mají zákonitě nižší provizi," říká Viliam Sivek, majitel největší tuzemské sítě hotelů Euroagentur. Ten zatím v centru Prahy drží ceny ve čtyřhvězdičkových hotelech mezi 60 a 80 eury za dvoulůžkový pokoj.
I když jde o minimální ceny pro velké partnery, levně je i pro lidi, kteří si objednají hotel přes rezervační systémy. Například v Top hotelu je pro ně nyní jednolůžkový pokoj se snídaní za 29 a dvoulůžkový za 37 eur.
Pád cen se zatím někteří hoteliéři snaží ignorovat. "Dolů už nepůjdu. Oproti samostatným hotelům máme výhodu, že můžeme některý hotel nižší kategorie uzavřít a hostovi nabídnout luxusní ubytování v centru," slibuje Sivek. Ale i tak musela jeho firma hodně slevit. "Když jsem prodával skupině před čtyřmi roky pokoj se snídaní v hotelu Best Western Kampa za 170 eur, skřípěl jsem zubama, teď ho dáváme za 60 eur," potvrdil Josef Bára, výkonný ředitel Euroagentur.
Zdroj: www.ihned.cz
Hlavní strana | Články od nejnovějšího | Aktuálně | Alkoholické nápoje | Pivo | Víno | Nealkoholické nápoje |
Potraviny/Kuchyně | Hotel/Wellness/Spa |
Nové výrobky • | Recepty • |
Inzerce • |
Databáze dodavatelů • | Nápoják • |
Autor: Olga Skalková
25.01.2010 - 07:09:25
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...