GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Co skrývá hotelová uniforma

 

ilustrační fotoZákladním pilířem při volbě oděvu pro zaměstnance je schopnost ředitele, manažera nebo vedoucího hotelu mít představu či ideu, jak by měl personál na klienty působit. Vedoucí pracovník totiž nejlépe ví, jaké atmosféry chce ve svém hotelu dosáhnout.

Architektura hotelu, jeho vybavení a atmosféra, to vše tvoří harmonický celek, který jeho personál oblečený ve vhodně zvoleném oděvu jen podtrhuje. Střihem a zpracováním oděvy zohledňují druh práce, pro který byly navrženy. Například u kuchařského rondonu nebo oděvů pro pokojské je třeba se zaměřit především na praktičnost a funkčnost. U oděvů pro recepční a obsluhující personál už vstupuje do popředí estetický dojem. Důraz je kladen především na detaily. Nutné je přihlédnout i k faktu, že uniformu oblékají lidé s rozlišnou tělesnou konstitucí. "Velmi se nám osvědčuje individuální přístup, kdy personál nejen změříme, ale také nabídneme našim klientům, že si mohou oděvy vyzkoušet," říká Jan Podlipný, ředitel výroby firmy Blažek Praha.

Vhodný materiál usnadní údržbu

Důležitou kapitolou je i zvolený materiál. V dnešní době jsou v popředí přírodní materiály, které zajišťují příjemný pocit při nošení. Oděvy z bavlny by měly být zastoupeny minimálně ve spodní vrstvě, jež je nejblíže tělu. V případě vyštíhleného střihu je pak vhodné zvolit bavlnu s podílem elastanu, který zajistí lepší komfort při nošení. Praktická je také úprava non iron, díky níž se košile minimálně mačká při nošení a téměř není nutné ji žehlit.

Pro vrchní oděvy, tj. sako, kalhoty, sukně, je ideální vlnařská tkanina v kombinaci vlna, polyester, elastan. Oděv má pak příjemný omak, je pružný, odolný proti zmačkání a deformacím. I v této skupině oděvů je k dispozici úprava, která výhodné vlastnosti oděvu ještě znásobuje, a tou je úprava nano. Jedná se o speciální konečnou úpravu, kvůli které je materiál chráněn proti vzniku skvrn při potřísnění tekutinou. Díky této úpravě je také antistatický, čímž odpuzuje částice prachu.



PAMATUJTE NA ZÁSADY OBLÉKÁNÍ



Každý zaměstnanec hotelu prezentuje svého zaměstnavatele nejen znalostmi a vstřícným přístupem, ale také celkovou upraveností. Nemělo by se proto zapomínat na několik zásad typických i pro oblékání v běžném životě. Pro ženy platí pravidlo nosit vždy punčochy, a to v uzavřené obuvi. Naopak v obuvi s otevřenou špičkou jsou punčochy nepřípustné. Límečky, i v rozhalence, se vracejí zpět pod sako.

U mužů platí zásad více, a to spojených zejména s nošením saka. Základem je sako dobře padnoucí, které odpovídá postavě nositele. Při sezení se knoflíky rozepínají, při stání jsou vždy zapnuté. Platí tu, že pokud se sako zapíná na víc knoflíků, spodní zůstává rozepnutý. Délka rukávu u saka se volí tak, aby byl viditelný asi centimetr manžety košile. Košile s krátkým rukávem je pod sako nepřijatelná. Špička kravaty sahá k opasku u kalhot. Ten je nezbytný. Nosí se jak plná, tak otevřená spona. Řemen opasku ladí s barvou obuvi. Délka kalhot je volena tak, aby se dolní kraj nohavice jen těsně dotýkal podpatku. "U zásad oblékání bych vyzdvihl dodržování pravidla jednotného ustrojení a nepodceňování detailů âłĺ zapnuté knoflíčky, dotažené kravaty, vyžehlený a čistý oděv i obuv," doplňuje Roman Humlíček, designér módního domu Blažek. V neposlední řadě je třeba připomenout, že každý oděv má svou životnost. Vhodné je proto zhruba po 2âłĺ3 letech uniformy obměňovat. Tato časová perioda umožňuje vnést do uniforem i určitou míru trendovosti.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Jana Hrbatová
05.03.2010 - 08:03:59



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 6 plus 7 je
 

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.