GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

10 originálních hotelů

 

 

Originální hotely


Jsou hotely, které kromě noclehu nabízejí i jednu podstatnou věc navíc - zážitek. Právě na takové jsme se zaměřili. Zjistili jsme, že přespat můžete v kapli žďárského kostela, přímo na slávistickém stadionu v Praze v Edenu nebo strávit celý týden v naprosté tmě v apartmánu v Beskydech.

ilustracni foto 


Návrat do starých časů


chateau koteraHOTEL CHATEAU KOTĚRA
Komenského 40, Ratboř
Tel.: 321 613 111
www.hotelkotera.cz


Zámeček, z něhož je dnes retro hotel, vznikl v letech 1911 až 1913 podle návrhu architekta mezinárodního významu Jana Kotěry. Autor pražského Mozartea nebo Městského muzea v Hradci Králové dostal za úkol navrhnout sídlo pro rodinu Mandelíkovu, která v té době vlastnila cukrovar v Ratboři nedaleko Kolína. "Během druhé světové války o majetek přišli a zámeček obsadilo gestapo. Navrácen jim byl až po revoluci a v 90. letech ho prodali současnému majiteli," říká manažer hotelu Miloslav Skopek.


Z původního vybavení se bohužel nedochovalo kromě několika svítidel téměř nic. Dobový nábytek tedy musel nový majitel nakoupit po aukčních domech. "Máme tady Kotěrův lustr, v jídelně Gočárovu skříňku a několik kusů nábytku od Loose. Ve dvou kubistických pokojích jsou však repliky," vysvětluje Skopek.


Klienti do Kotěrova hotelu jezdí nejen přespat, ale i navštívit zdejší restauraci v secesním stylu. Kromě pokojů v samotném zámku nabízí hotel ubytování ve zrekonstruované dependanci bývalé oranžérie. Zámek obklopuje anglický park, kde si můžete zahrát tenis nebo se proběhnout.


Kolik to stojí: Jednodenní pobyt ve dvoulůžkovém pokoji vyjde na 2825 Kč, apartmán stojí 3450 Kč.


Bydlení v umělecké galerii


chateau trebesiceZÁMEK TŘEBEŠICE
Třebešice 1, Čáslav
Prohlídky: 11 až 18 hodin kromě středy
Objednávky: 773 244 357, 327 377 675
www.trebesice.com


Když italský architekt Alberto di Stefano a výtvarník Eugenio Percossi koupili v roce 2000 renesanční zámek v Třebešicích nedaleko Kutné Hory, rozhodli se k neobvyklé rekonstrukci. Zachovali sice renesanční duch stavby i pozdější barokní prvky, doplnili je ale o ryze moderní umělecká díla. Jejich autory jsou tvůrci, kteří zde během různě dlouhého pobytu zhotovili artefakty pro konkrétní prostor na zámku včetně pěti apartmánů.


Přespat tak můžete třeba v Černobílém pokoji, který působí jako trojrozměrná černobílá fotografie. Jeho autorem je sám Percossi. V Rohovém apartmánu zase zanechala svůj originální otisk s názvem Linky britská umělkyně Annabel Howlandová. Instalace v podobě linek vytištěných na PVC vznikla tak, že si Howlandová pronajala malé letadlo a nafotila pole kolem zámku. Nechala je vytisknout ve velkém formátu a potom odstřihla vše kromě stop zanechaných traktory na polích.


Jiným dílem inspirovaným přímo geniem loci je Třebešický genom z dílny Thomase Wildera v jedné ze společenských místností, kde je i nakloněná knihovna od Tomáše Lahody.


"První umělec u nás hostoval v roce 2003, od té doby jich zde každé léto vždy několik ubytujeme. Většinou jsou to tvůrci ze zahraničí, snažíme se ale nabídnout pobyt vždy i alespoň jednomu umělci z Česka," objasňuje fungování workshopů Eugenio Percossi.


Za tu dobu prý v zámku a přilehlé zahradě vzniklo více než 80 děl a další artefakty se vystavují jen při různých příležitostech. "Ani bychom se nechtěli definovat jako hotel, spíš nabízíme dovolenou ve stylu agroturistiky, jak je to běžné v Itálii. Proto servírujeme domácí pokrmy především z produktů vypěstovaných na naší zahradě," vysvětluje Percossi, který hostům v hotelu i vaří.

 

Kolik to stojí: Zahradu a interiér zámku včetně neobsazených apartmánů si můžete za 100-200 Kč prohlédnout i v˙případě, že se v˙zámku nehodláte ubytovat. Za páteční či sobotní noc s˙polopenzí dáte od 4 do 6 tisíc Kč, za jednodenní pobyt ve všední dny zhruba o tisícikorunu méně.


Týden potmě


areal brcVILA MÁTMA
Beskydské rehabilitační centrum
č.p. 42 , Čeladná
Tel.: 558 616 211
www.brc.cz


Apartmán, kde si během týdenního nebo i delšího pobytu neuvidíte ani na špičku nosu, najdete v Beskydském rehabilitačním centru v Čeladné. Na kraji zdejšího lesoparku funguje od roku 2006 vila Mátma, kde lze absolvovat terapii tmou neboli dunkelterapii.


Archaická metoda sebepoznání pracuje se senzorickou deprivací a provádí se v dokonale zatemněné a odhlučněné místnosti vybavené veškerým potřebným zařízením včetně cvičebních strojů, kde klient stráví nejméně sedm dní. V průběhu pobytu se může kdykoliv telefonicky spojit se svým terapeutem, tzv. opatrovníkem, nebo službu konajícím lékařem, a pokud cítí potřebu, také kdykoliv terapii přerušit a odejít. Lidé, kteří pobyt ve tmě absolvovali, pociťují po několika dnech významné zlepšení sluchu, zraku i hmatu a zostřené vnímání tělesných pochodů i vlastních myšlenek.


Duchovním otcem a propagátorem dunkelterapie je psychoterapeut Andrew Urbiš, který zrovna před třemi týdny dokončil v zatemněném apartmánu 50denní pobyt. "Stává se, že klientům se zdá týdenní kúra krátká a mají zájem o vícedenní. Právě proto Andrew Urbiš zkoušel sám na sobě, co takto extrémně dlouhé přebývání v naprosté tmě s organismem udělá," vysvětluje mediální zástupkyně Beskydského rehabilitačního centra Eva Kijonková. Podle ní se však takto dlouhodobý pobyt běžným hostům nedoporučuje, ve tmě by měli strávit maximálně tři týdny.


"O terapii je obrovský zájem, volné termíny máme až v roce 2013. Proto uvažujeme o navýšení kapacit. Investovat zatím do jednoho nového apartmánu se začne už letos, otevřen pro veřejnost bude ale nejspíš až v příštím roce," odhaduje.


Kolik to stojí: Jeden den strávený ve tmě přijde na 1000 Kč. V˙ceně je ubytování, celodenní strava, konzultace s˙terapeutem v˙průběhu pobytu a non-stop lékařská služba.


Nocování na kůru


kaple_zahrada-v-zimePENZION V KAPLI
Santiniho 64, Žďár nad Sázavou
Tel.: 566 623 552, 777 235 502
www.kaple.cz


Přestavba sakrálních staveb k jiným než náboženským účelům bývá vždy poněkud ošemetná, někdy je to ale jedna z mála možností, jak budovu zachránit. Platí to i o kapli sv. Markéty v areálu žďárského zámku, která dnes slouží jako malý penzion se dvěma apartmány a dvěma pokoji ve dvou patrech.


Že se nacházíte v bývalé kapli, poznáte třeba v apartmánu v prvním patře podle toho, že je zde manželská postel zčásti situována do prostoru bývalého kruhového schodiště na kostelní kůr. V přízemí pod apartmány se také zachoval velký prostor, bývalá chrámová loď, kde se podávají snídaně, pořádají koncerty nebo ochutnávky vín.


"Penzion funguje šest let, ale rekonstrukce prostoru trvala let deset. Špatně se sháněly finance. Tři čtvrtě roku se také táhlo jednání s památkáři," vzpomíná majitel penzionu Jan Hendrych. "Během rekonstrukce se navíc vyskytly komplikace, například se našly kostry, což práce zpomalilo. Jinde se ale odkryly štuky, které se mohly využít pro další rekonstrukci."


Do penzionu jezdí Češi i cizinci, bydleli tu dokonce turisté až z Jižní Korey, Kanady nebo Austrálie. "Většinou jsou to lidé, kteří se zajímají o historii a podobné věci vyhledávají. Navíc je sem táhne Zelená hora, památka UNESCO," dodává Hendrych.


Kolik to stojí: Za jednolůžkový pokoj zaplatíte 940 Kč, apartmán pro dvě osoby stojí 1290 Kč.


Spaní na vodě


florentinaFLORENTINA BOATHOTEL
přístaviště lodí č. 7 u Čechova mostu
Dvořákovo nábřeží, Praha
Tel.: 739 002 550
www.florentinaboat.cz


Loď Florentina kotví většinu roku v Praze u Čechova mostu, pouze začátkem roku odplouvá na několik týdnů do Děčína, aby prodělala "rekonvalescenci". Koncem zimy se do Prahy vrací a od 1. dubna opět nabízí bydlení v padesáti kajutách, občerstvení v restauraci a baru a prostornou terasu s lehátky a výhledem na Pražský hrad. Slunit se na ní mohou nejen hosté ubytovaní na lodi.


Ti, kteří si pokoje zaplatili, mají k dispozici kajuty s vlastním sociálním zařízením, většinou pro dvě osoby. Lodní hotel využívá kromě cizinců také hodně Čechů a Slováků, výhodou je umístění v centru.


V sezoně se loď vydává na různé plavby, letos je naplánováno celkem jedenáct výletů. Podívat se můžete do Štěchovic a Davle nebo třeba do Mělníka či Nymburku.


Kolik to stojí: Dvoulůžková kajuta se snídaní vyjde na noc od dubna do října na 70 eur (asi 1700 Kč), mimo sezonu na 50 eur (asi 1215 Kč).


Ekologická dovolená


hotel-iridaEKOHOTEL IRIDA
Na Poříčí 398/3, Plzeň
Tel.: 373 729 612, 725 479 418
www.irida.cz


Zařízení, která v České republice získala ekoznačku EU, jsou už nejrůznějších kategorií, od ubytování s pěti hvězdičkami až po autokemp. Patří mezi ně i tříhvězdičkový hotel Irida v Plzni.


Že jste v ekologickém hotelu, poznáte třeba podle toho, že baterie v koupelnách jsou opatřené spořiči vody, svítí se šetrnými žárovkami a odpad se třídí i na pokojích. Topí se s využitím zelené energie a na snídani dostanete bioprodukty nebo i bezlepkovou stravu.


"Že bychom přilákali ekoznačkou více klientů, to asi ne, opravdu jen málokdy poptávají hosté náš hotel právě kvůli ekologickému provozu," tvrdí manažerka hotelu Dagmar Vítovcová ml.


Majitelka hotelu usilovala o ekoznačku prý především kvůli úspoře financí i životního prostředí. "Náklady na energii jsou asi o jednu třetinu nižší než u běžně provozovaných hotelů," vysvětluje Vítovcová.


Označení ekohotel je však potřeba si hlídat, kontroloři prý průběžně jezdí a dohlížejí na to, zda je vše v souladu s jejich kritérii pro jeho získání.

 

Kolik to stojí: Za ubytování ve dvoulůžkovém pokoji i se snídaní dáte od června do října 2000 Kč, ve zbytku roku o 250 Kč méně.


Nastěhujte se do pivovaru


fotogalerie-250-pivovarPIVOVARSKÝ HOTEL
Dalešice 71
Tel.: 568 860 942
www.pivovar-dalesice.cz


Atmosféru filmových Postřižin si můžete připomenout v místě, kde se slavný snímek režiséra Jiřího Menzela natáčel. Hotel v areálu dalešického pivovaru, asi 20 km jihovýchodně od Třebíče, nabízí 18 pokojů se dvěma, třemi nebo čtyřmi lůžky.


Bydlí se tu buď přímo ve stylové budově původní sýpky, kde návštěvníci míjejí torza pivovarské technologie, nebo v moderní přístavbě, z níž vedou balkony na nádvoří pivovaru. Třetí část pokojů je umístěna v bývalé stodole nad středověkými pivovarskými sklepy. Všechny pokoje mají výhled na malebné městečko Dalešice nebo na historickou část pivovaru.


Zatímco v létě hotel opanují turisté, mimo sezonu se tu často pořádají různé firemní akce a teambuildingy. V ceně pokojů jsou zahrnuty snídaně, hotel ale nabízí různé balíčky obsahující plnou penzi nebo prohlídku pivovaru. V pivovarské restauraci, specializující se na českou kuchyni, točí Dalešickou jedenáctku (filtrovanou i nefiltrovanou), nefiltrovanou dvanáctku Jazzový ležák Kouřící králík a třináctky Májový ležák a Fledermaus. Za zmínku rozhodně stojí také zdejší limonády vyráběné speciálně pro pivovar a pivovarské sušenky Sladovky.


Kolik to stojí: Cena za dvoulůžkový pokoj: 1600 Kč (první den), další dny 1200 Kč.


Pro fanoušky fotbalu


www.hoteliris.cz

hotel iris

IRIS CONGRESS HOTEL
Vladivostocká 1865/16, Praha 10
Tel.: 226 219 510


Představte si, že si sednete na parapet, popíjíte sklenku piva či šampaňského a z okna sledujete napínavý fotbalový zápas. Kotel domácích fanoušků máte přímo pod sebou. Přesně to můžete zažít v pražském Iris Congress Hotelu, který je umístěn v Synot Tip Areně, kde hrají svá utkání prvoligoví fotbalisté Slavie a Bohemians. Ve dnech zápasů tu můžete slávisty i potkat: hráči chodívají do hotelové restaurace (vaří se tu mezinárodní kuchyně) na snídani i oběd.


Ne všechny ze 150 pokojů ale směřují na hřiště: pokud chcete mít výhled na hrací plochu, ubytujte se ve čtvrtém patře v pokojích 429 nebo 430, případně o patro níže v pokojích 329 a 330.


Jak už název hotelu napovídá, nejezdí sem jen fotbaloví fanoušci, ale i účastníci nejrůznějších kongresů. Korporátní klientela zde tvoří 25 procent návštěvníků, kteří mají k dispozici konferenční prostory s kapacitou až 360 míst.


Kolik to stojí: Cena za dvoulůžkový pokoj okolo 70 eur (asi 1700 Kč), závisí na termínu.


V nejužším hotelu Prahy


clementinHOTEL CLEMENTIN
Seminářská 4, Praha 1
Tel.: 222 231 520
www.clementin.cz


Pouhé 3,28 metru je široký dům mezi Staroměstským náměstím a Karlovým mostem, v němž najdete romantický čtyřhvězdičkový hotel Clementin. Dům č. p. 176/4 U Panny Marie pochází z doby okolo roku 1360 a původně býval součástí vedlejší stavby, s níž měl pravděpodobně spojené sklepní prostory. K osamostatnění došlo na přelomu 17. a 18. století, kdy byl také dům zvýšen o třetí patro.


Dnes najdete v nejužším hotelu v Praze a zřejmě druhém nejužším domě metropole devět pokojů s dvaceti lůžky. Vzhledem k úzkým prostorám nemá hotel vlastní restauraci, snídaně formou bufetu se tu ale přesto servíruje. Polopenzi nebo plnou penzi vám na přání zajistí v okolních restauracích. "Hotel leží v klidném místě a vzhledem k velikosti nabízí rodinnou a přátelskou atmosféru," říká Tomáš Drbohlav ze společnosti Ave hotels, která Clementin provozuje.


Kolik to stojí: Cena za dvoulůžkový pokoj kolísá dle sezony, v˙březnu se tu vyspíte i za 60 eur (asi 1460 Kč).


Prožijte noc ve středověku


stedoveky-hotelSTŘEDOVĚKÝ HOTEL DĚTENICE
Dětenice
Tel.: 493 599 161
www.stredovekyhotel.cz


V hotelové recepci potkáte žebráka, uvítá vás recepční v podobě mrzutého mnicha nebo usměvavé čarodějky. Středověký hotel v Dětenicích nedaleko Mladé Boleslavi, který rozšiřuje koncept úspěšné krčmy, nabízí svým hostům neobvyklé zážitky. Z recepce, jíž dominuje otevřený oheň v krbu, vás do pokojů dovede světlonoš. Ve 42 světnicích provoněných levandulí a sušenými bylinami vás čekají masivní trámové postele s pruhovanými peřinami, dřevěnými truhlicemi, ručně tesanými dřevěnými mísami a loučemi.


Kromě netradičního ubytování si zde můžete užít i hostinu ve středověké krčmě, součástí nabídkových balíčků jsou rovněž prohlídky zámku, zámeckého pivovaru a vinného sklípku s ochutnávkou. Ve středu večer tu lze zhlédnout představení Piráti a jejich otrokyně. V červenci a srpnu tady každý den kromě pondělí organizují rytířské slavnosti na koních.


V hotelu převládá domácí klientela (asi 80 procent hostů), známý je ale i ve světě. Pyšní se tím, že byl jako jediný z Česka zapsán na seznam unikátních hotelů světa Unusual & Unique Hotel of the World.


Kolik to stojí:: V˙březnu zde dvoulůžkový pokoj stojí 1500 Kč, o víkendu 1990 Kč.

 

HOTELY, KDE JSOU K PŘÍRODĚ ŠETRNÍ

 

 
CHATEAU MCELY


Pětihvězdičkový zámecký hotel nedaleko Mladé Boleslavi
www.chateaumcely.com


CENTRUM VERONICA HOSTĚTÍN


Ubytování v ekopenzionu - modelovém pasivním domě v Bílých Karpatech
http://hostetin.veronica.cz


AUTOCAMP OASA STAŇKOV


První ekokemp v ČR najdete na břehu Staňkovského rybníka nedaleko Chlumu u Třeboně
www.campoasa.cz


HOTEL ADALBERT


Tříhvězdičkový hotel s certifikátem "ekologicky šetrná služba" v Praze-Břevnově
www.brevnov.cz

 

VE SVĚTĚ SE SPÍ NA STROMECH I V˙TRUBKÁCH


TREEHOTEL


V Harads na severu Švédska můžete bydlet v pokojích umístěných mezi kmeny stromů. Hotelové pokoje, navrhované známými designéry s důrazem na ekologickou šetrnost, stojí od 3500 švédských korun (asi 9650 Kč).


THE CHOCOLATE BOUTIQUE HOTEL


Místo, kde se sny milovníků čokolády stávají skutečností. Rodinný hotel v anglickém Bournemouthu nabízí 13 pokojů s čokoládovou tematikou. V každém z nich najdete jiný výběr ručně vyráběné čokolády. Samozřejmostí je čokoládový bar, workshop, nebo dokonce kurz malování pomocí čokolády. Ceny dvoulůžkových pokojů začínají na 90 librách (asi 2550 Kč).


CAPSULE HOTEL


Jasně oranžová plavidla kdysi sloužila na ropné plošině, dnes v nich můžete přespat v nizozemském Haagu. Kruhové pokoje měří v průměru jen 4,25 metru, komfortu si tedy moc neužijete, originalita se ale cení. Za noc tu zaplatíte 60 eur.


DAS PARK HOTEL


Od roku 2004 lze v rakouském Ottensheimu nedaleko Lince přespat v betonových vodovodních trubkách. Každá z trubek váží 9,5 tuny, je dlouhá 2,5 metru a jejich vnitřek vyzdobil svými obrázky Thomas Latzel Ochoa. Jen pozor, i v létě jsou trubky pořádně studené. Kolik za noc zaplatíte, tu nechávají na libovůli hostů.


CONTROVERSY TRAM


Ještě jednou Nizozemsko: Frank a Irma Appelovi přeměnili v hotel několik vyřazených tramvají a železničních vozů. Sami majitelé spí ve dvoupatrovém anglickém autobusu. Ceny začínají na 40 eurech na osobu.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Tereza Hromádková, Milan Rokos
16.03.2011 - 09:59:03

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.