GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Hoteliéři se vzpamatovali z krize, uvažují o zdražování

 

 

Krize českého cestovní ruchu, která začala v roce 2009, definitivně skončila. Potvrzují to včera zveřejněná čísla Českého statistického úřadu, který zaznamenal za první čtvrtletí letošního roku nárůst počtu hostů v hotelích a ubytovnách meziročně o 6,5 procenta.

 

 

ilustracni foto

 

 

Na vzestupu se podíleli hlavně turisté ze zahraničí a podle odborníků by za letošní rok mohlo do Česka přijet o zhruba čtyři procenta více cizinců než loni.


Čeští hoteliéři si ale stále stěžují na malou obsazenost pokojů.


"Šancí by pro ně mohli být důchodci ze západní Evropy, kteří přestali kvůli nepokojům cestovat do Egypta a dalších arabských zemí a teď se poohlížejí po nějakém klidném místě na dovolenou," říká analytik Jan Beránek ze společnosti Mag Consulting.


Podle Beránka se za poslední čtyři měsíce neuskutečnilo oproti jiným rokům 600 tisíc turistických pobytů Západoevropanů převážně v Egyptě. A zájezdy důchodců hlavně z Německa se objevily v Česku už o Velikonocích.


"O Velikonocích jsme zaznamenali velký zájem o Česko, hotely byly plné," potvrzuje Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR. "V seniorech vidíme velký potenciál," dodává.


Velikonoce ale byly pro hotely zatím ojedinělým úspěchem, jinak zůstávala ubytovací zařízení v prvním čtvrtletí poloprázdná - obsazenost pokojů byla v průměru okolo 33 procent. Například v Rakousku byl tento údaj o 7-10 procentních bodů vyšší a dále roste. Pokud je vytíženost pod 50 procenty, hotely v podstatě nabízejí pokoje za jakoukoliv cenu a jejich zisky jsou malé, tvrdí Beránek.


"Tržby se nám meziročně propadají," potvrzuje Stárek. "Je tu příliš vysoká ubytovací kapacita."


Hoteliéři přesto budou v příštím roce zdražovat, tvrdí. Do svých cen promítnou vyšší DPH a zároveň prý zmizí některé levnější ubytovny a hotely a promění se v nájemní byty. Hoteliéři by rádi viděli v Česku movitější zákazníky, kteří by se tu zdrželi větší počet dní.


Mezi takové hosty počítají i západoevropské důchodce. Jenže v prvním čtvrtletí počet nocí, které zde stráví průměrný turista, stagnoval na úrovni 3,1 dne. Přitom rostl především počet turistů z řad nižších a středních příjmových skupin. Jde například o studenty či mladé lidi trávící v Česku prodloužený víkend. Odráží se to i na obsazenosti hotelů, kde nejvíce vzrostla návštěvnost jednohvězdičkových hotelů a nejméně u pětihvězdičkových.


Pokud jde o národnost hostů, dlouhodobě se mírně snižuje podíl návštěvníků z Německa a Nizozemska a roste počet turistů z Ruska. Česká republika je zatím stále i v Německu chápána jako země s dobrým poměrem ceny a úrovně poskytovaných služeb, říká Mojmír Mikula ze státní centrály cestovního ruchu CzechTourism.


Podle šetření CzechTourismu odpovídá úroveň a množství služeb pořízených v Česku za 100 eur službám za 130 eur v Německu. Přesto počet německých turistů vzrostl za první čtvrtletí například jen o 2,2 procenta. Naopak rekordně vzrostl v prvním čtvrtletí počet ruských turistů - o více než 40 procent. Ruští turisté chápou Česko jako západní zemi a dovolenou zde stále pokládají za velmi prestižní.


Podíl cestovního ruchu na českém HDP se pohybuje okolo tří procent a turistický ruch vytváří tři až pět procent pracovních míst v zemi, uvedla Marie Boušková z Českého statistického úřadu.

 

Počet přenocování v Česku (v mil.)


1.Q 2011 7,40

1.Q 2010 7,04

1.Q 2009 6,70

 

Využití pokojů v Česku (v %)


1.Q 2011 32,80

1.Q 2010 32,40

1.Q 2009 27,70


Zdroj: ČSÚ

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Marek Hudema
13.05.2011 - 09:55:00

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.