GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 29.03.2024, svátek má Taťána
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Klasická sauna versus infrakabina

 

 

Jelikož značné zmatky panují mezi vymezením pojmů sauna a infrakabina (často nesprávně označovaná jako infrasauna) nejen mezi samotnými uživateli, ale také prodejci těchto zařízení, je na čase udělat si v tom, především díky Antonínu Mikoláškovi, autorovi mnoha publikací z tohoto oboru, pořádek. Podle něj musí být nejprve jasno právě v termínech. Rozdíly, které nutně existují mezi oběma teplodárnými zdroji (saunou, respektive saunovou kabinou a ohřevnou kabinou s infrazářiči - infrakabinou) jsou zřetelné, přesto je termín sauna zneužíván pro teplodárné produkty různého druhu. Přitom jde o zařízení s prohřívárnou (dřevem obloženou a vybavenou topidlem s kameny), ve které je vytvářeno horkovzdušné prostředí. V českém prostředí je pak k prohřívárně přiřazen ochlazovací prostor jako funkčně nezbytná složka komplexu sauny. Termín infrakabina je naopak účelný název pro ohřevnou kabinu s infrazářiči, jež má se saunou společný nanejvýše zevní vzhled.

 

 

ilustracni foto

 

 

FORMA A ROZLOŽENÍ TEPLOTY


Sauna je tvořena saunovou prohřívárnou či kabinou a ochlazovnou, buď s bazénkem či pouze sprchovým koutem a otevřeným oknem. Pouze saunovou prohřívánu ani saunovou kabinu nelze považovat za kompletní saunu. Infrakabina má potom vzhled uzavřené kabiny, podobné spíše telefonní budce než saunové kabině.


V saunové kabině je typické rozložení teploty vzduchu do izoterm od 40 °C nad podlahou do 105 °C pod stropem. V pásmu prohřívání (cca 90 cm nad podlahou) jsou účinné hypertermické teploty 50-60 °C. Paprsky v infrakabině prochází suchým vzduchem a vakuem bez omezení, teplotu předávají přímo při dopadu na povrch hmotného tělesa. K ohřátí vzduchu tedy nedochází, není-li příliš vlhký. Účinná teplota odpovídá nastavení výkonu zářiče a činí asi 45-50 °C.


VLIV TEPLA A ÚČINKY


Vliv horkého vzduchu saunové lázně v saunové kabině je celkový - teplo působí na každý plošný cm kůže a sliznice dýchacích cest. Paprsky infrazářičů však dopadají na geometricky omezenou plochu těla v rozsahu průměru zářiče, vliv na dýchací cesty je tedy vyloučen. Tepelná náročnost ozařovaných ploch je značná.


Saunování samotné je tedy forma střídavého pobytu v intenzivní saunové lázni, vytvořené v sauně. Není jím pouhé ohřívání, například právě v infrakabině. Z tohoto důvodu je používání slova sauna v jiných souvislostech klamání klientů. Ohřívání je vhodný výraz pro označení činnosti v infrakabině. V saunové kabině je ohřev IR-radiací součástí celého komplexu saunování.

 

Infrasauna neexistuje.
Často je infrakabina nesprávně označována termínem infrasauna. S klasickou saunou má však tato ohřívárna společný nanejvýše vzhled.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Klára Chromá
25.05.2011 - 09:41:47

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.