22.09.2010 - Vyplatí se připlatit
Beaujolais. Když vzduchem zavane toto lahodné slovo, stěží se najde někdo, kdo si ihned nevybaví "řeku" mladého vína, která každoročně třetí čtvrtek v listopadu zaplavuje...
více zde...
18.08.2010 - Rioja musí zrát dlouho
Vína ze španělské oblasti Rioja vděčí za svou celosvětovou slávu mimo jiné i škůdci zvanému mšička révokaz. Když tento vinaři nenáviděný hmyz zničil v polovině devatenáctého století vinice v Bordeaux a Burgundsku, vydali se tamní pěstitelé zakládat nová...
14.01.2009 - Víno z druhé strany zeměkoule
Francouzskou Polynésii, toto zámořské území Francie, kterému se podle hlavního ostrova někdy nesprávně říká Tahiti, tvoří řada souostroví roztroušená uprostřed Tichého oceánu. Nejblíže odtud je Nový Zéland - nějakých šest hodin letu. Z Prahy se sem letí čistého času hodin 21. I v tomto pozemském ráji mezi rovníkem a obratníkem Kozoroha pěstují víno.
21.11.2008 - Třídění českých vín podle vinařského zákona
V České republice se uplatňuje tzv. germánský systém značení vín, který využívá i Rakousko, Slovensko a samozřejmě Německo. Prvotním ukazatelem je vždy kvalita hroznů, resp. vyzrálost a odrůda. Až poté následuje oblast.
21.11.2008 - České víno všeobecně
České víno nebylo donedávna moc známé v zahraničí. Situace se v poslední době radikálně změnila. Důkazem je i řada ocenění, které čeští vinaři získávají nejenom na tuzemských výstavách a soutěžích. Nedávno dokonce dosáhli nebývalého úspěchu na jedné z nejvíce obsazovaných soutěží vín na světě tzv. AWC Vienna.
03.11.2008 - Španělsko vinařskou velmocí
Španělsko díky největšímu vinařskému území v Evropě, které činí přes 1.17 milionu hektarů, patří mezi vinařské velmoci. V budoucnu má možnost svou kvalitou vína předčit i takové státy jako jsou Francie a Itálie. Pokud bychom Španělsko porovnali ve světovém měřítku, v produkci by obsadilo třetí místo.
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Houbaření může mít mnoho podob. V Itálii a Francii si ...
Přednímu tuzemskému výrobci cukrovinek Opavia-LU loni vzrostl zisk o více ...
Čeští gurmeti chodí nejraději debužírovat do čísla 40 v pražské ...
Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.
(zasílání lze kdykoliv odhlásit)