GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 18.04.2024, svátek má Valérie
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Nad snídaní se musíte zamyslet

 

O snídaních toho již bylo napsáno mnoho. Velkou záhadou je, proč se všemi těmi radami hotely stále ještě neřídí. A tak má host pořád velkou šanci potkat se na snídani s unaveným ovocným salátem smíchaným ze všech dostupných druhů ovoce nebo s nulovou fantazií, co se týká bufetového aranžmá.

 

ilustracni foto

 

Jak například vypadala snídaně před lety? Podle Pavla Hlinky, generálního ředitele Orea Hotels, snídani dnes a před 20 lety není možné srovnávat, protože tehdy se ve většině případů servírovala snídaně Ă la carte, tedy hosté si objednávali z jídelního lístku, zatímco nyní je valná část snídaní podávána tzv. bufetovou formou. Tehdy si host objednal to, na co měl chuť, a to také zaplatil. Snídaňový lístek neobsahoval tak velký sortiment jako nyní a snídaně byla pro hotely noční můrou, protože byla velmi pracná a náročná na počet zaměstnanců v kuchyni i v obsluze. Host na ni potřeboval podstatně delší čas a obsluha ji musela servírovat, kde se dalo, protože nebyl čas, aby se při plné obsazenosti hotelu stoly uklízely a doprostíraly. Důvodem byl zákon schválnosti, který přivedl do restaurace v jeden moment co nejvíce hostů.


"V poslední době jsem se nesetkal s tím, že by někde byla servírována snídaně Ă la carte, s výjimkou těch nejluxusnějších hotelů. Jinak je vždy připravený bufet, kde si host sám vybere, na co má chuť. Tento způsob má výhodu nejen v podstatně širší nabídce, ale i v rychlosti, protože tím, že se obsluhující personál stará maximálně o servis nápojů a vše ostatní si host odnese ke stolu sám, nedochází k žádnému zdržení zaviněnému obsluhou," vysvětluje Pavel Hlinka. Pokud je v některých případech, kdy je na hotelu minimální obsazenost, celá snídaně servírována personálem, jsou zaznamenávány stížnosti na množství jídla a host se cítí být ošizen. Ze zkušeností jsou to především hosté, kteří snídani považují zároveň jak za svačinu, tak i za oběd. Musí se najíst na celý den, aby ušetřili, a bohužel nedostali šanci, aby si do kapes schovali ovoce a sendviče, jež jim bufet umožňuje na cestu připravit. Zejména u turistických skupin je to každodenní jev, který zhoršuje hospodářské výsledky hotelů.


ZRAK OŠÁLÍTE, ALE JAZYK NE


Zajímavou otázkou je také možnost servírovat na snídaně bio ovoce a zeleninu. Ty však prochází zatěžkávací zkouškou. Jedni tvrdí, že nepěkně vypadající ovoce hosty na bufetové snídani neláká. Ovšem takový Ă la carte, ovocný salát, připravený v kuchyni, pak host na talíři chuťově zaručeně ocení. Pokud si lidé zvyknou ze svých domácností na konzumaci biopotravin, budou je vyžadovat i v pohostinství. A tomu nahrává i nová služba, která hotelům usnadní peripetie s jejich sháněním.


Freshbedýnky začínají dodávat bioovoce a zeleninu přímo od farmářů do pražských hotelů a restaurací. Bio od farmářů je velmi populární mezi koncovými spotřebiteli a zájem o něj ze strany restaurací narůstá. Bio totiž většinou chutná lépe a pro vybrané skupiny hostů je to navíc důkaz kvality a péče. V zahraničí naleznete ve většině lepších restaurací tzv. "biosekci" v jídelním lístku, která je často zároveň vegetariánská a hlavně tvořivá a lahodná. "Zatím naši službu nepropa-gujeme ve velkém, protože jsme si vědomi různých úskalí a nemáme kapacitu vy-hovět všem zájemcům. Ze zájemců si vybíráme podle objemu odběru a podle přístupu ke kvalitě. Bio má totiž jednu geniální vlastnost, kterou ne každé stra-vovací zařízení rádo vidí: čím ošklivěji vypadá, tím lépe chutná," říká Filip Říha ze společnosti Freshbedynky.cz.


Vzpomeňte si na jablíčka od babičky. Škaredá a chuťově exkluzivní, čím menší, tím lepší. Restaurace většinou suroviny kupují na zpracování, ve většině případů lze poznat rozdíl v chuti. Obrovský zájem je o biobylinky, které se během sezony prodávají v podstatě za stejné ceny jako "nebio". Zájem je také o sezonní ovoce. Úskalím je většinou vyšší cena, často kratší trvanlivost a výše zmíněný vzhled. To ale evidentně lepším restauracím nevadí a o bio ovoce a zeleninu neztrácí zájem. "Výhodou pro restaurace může být zviditelnění na námi připravované biomapě Prahy a také naše asistence při tvorbě sezonního jídelního lístku," dodává Filip Říha.


Když vaše snídaně hosta nepřesvědčí, jen těžko si u vás dá oběd nebo večeři.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Věra Nováková
14.09.2010 - 07:00:32



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 8 plus 3 je
 

MorrisJam 29.12.2022 10:38:31
<a href="https://www.hydroxychloroquinex.com/#">order plaquenil</a>
MorrisJam 26.12.2022 11:47:26
<a href="https://www.hydroxychloroquinex.com/">hydroxychloroquine sulfate 200mg</a>
Unfaipt 16.12.2022 06:54:15
average perscription pills taken by 65 year old canadian? https://candipharm.com/
candipharm 12.12.2022 16:17:29
canadian pharmacies ed pills https://www.candipharm.com/
side effects hydroxychloroquine 06.08.2021 13:15:43
hydroxocloroquine https://plaquenilx.com/# hydroxychloroqine
hydroxychlor side effects 01.08.2021 19:42:40
hydroxy chloriquine https://plaquenilx.com/# hydroxychloroquine 200 mg
hydroxychloroquine 200 29.07.2021 08:45:56
hydroxychlorophine https://plaquenilx.com/# is hydroxychloroquine safe
buy cialis 09.06.2021 20:46:03
tadalafil citrate <a href="https://elitadalafill.com/">cialis 20 mg</a> tadalafil dosage bodybuilding
tadalafil daily online 09.06.2021 18:07:41
cialis tadalafil <a href="https://elitadalafill.com/">tadalafil research powder</a> tadalafil citrate
cialis tablets 09.06.2021 05:40:25
tadalafil bph mechanism <a href="https://elitadalafill.com/">cialis 20 mg</a> tadalafil natural substitute
evolution peptides tadalafil 08.06.2021 07:08:28
tadalafil from canada to usa <a href="https://elitadalafill.com/">tadalafil goodrx</a> cost tadalafil generic
KmpRO 10.01.2021 12:19:45
Medicine information leaflet. What side effects? <a href="https://viagra4u.top">buy viagra</a> in US. All trends of medicament. Get here. <a href=http://clickon.com.ua/vanilnyi-sahar-kavoviny-vanilinovy-cukr-20-g-chehiia>Some information about meds.</a> <a href=http://satkesmabespolri.org/berita/detail/35/RUMAHOKSIGENPOLDARIAU>Best information about meds.</a> <a href=http://audit.tsu.ac.th/page_comment_webboard.php?cat_id=23&id=1488>Best trends of medicament.</a> aa63f95
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.