GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.08.2018, svátek má Bernard
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Controlling jako moderní způsob řízení

 


ilustrační fotoControlling se stal neodmyslitelnou součástí řízení úspěšných podniků. Okruh adresátů se rozšiřuje a kromě tradičních průmyslových odvětví jej dnes úspěšně aplikují také organizace z odvětví služeb, cestovního ruchu i školství. Je třeba rozlišovat mezi controllingem jako funkcí managementu a controllerem. Nositelem controllingových úloh nemusí být nutně controller, v praxi menších organizací často tuto úlohu plní i sami manažeři, jejich asistenti nebo pracovníci účtárny. Pokud je ale funkce controllera samostatnou pozicí, můžeme jej přirovnat k lodivodovi, který dohlíží na to, aby loď (organizace) plula směrem k cíli a včas do něj dorazila. Systematicky sbírá a vyhodnocuje veškeré důležité informace pro řízení lodi a předává je kapitánovi (management), který se na jejich základě rozhoduje.


Princip controllingu spočívá - zjednodušeně řečeno - v koordinaci plánování, kontroly a toku informací tak, aby manažeři mohli rozhodovat s orientací na cíle. Správně nastavený controlling znamená, že manažeři mají včas a s přiměřenými náklady odpovědi na následující otázky: Kolik stojí a kolik peněz přinášejí naši zákazníci? Které produkty či služby se nám vyplatí prodávat? Kolik stojí jednotlivé činnosti a jaký užitek přinášejí zákazníkovi? Jsme na správné cestě k dosažení našich cílů? apod.


ČTYŘI DŮVODY, PROČ ANO


Controlling je vhodným nástrojem pro organizace, které chtějí:


- Stabilně růst: Controlling napomáhá včasné identifikaci příležitostí a potenciálů dalšího rozvoje.


- Hospodárně a účelně vynakládat své zdroje: Controlling disponuje účinnými nástroji k vyhodnocování náročnosti všech aktivit a produktů na zdroje ve srovnání s jejich přínosem a tím směřuje pozornost manažerů na výkony s nejvyšší rentabilitou.


- Kontrolovat rizika: Controlling navrhuje a rozvíjí veškeré systémy včasného rozpoznání, které tak umožňují odhalit potenciální hrozby, kvantifikovat jejich přímý dopad na organizaci a navrhnou cesty k jejich úspěšnému usměrnění.


- Odměňovat dle výkonu: Spravedlivě odměňovat útvary a zaměstnance podle jejich skutečného přínosu k úspěchu celé organizace. Controlling vnáší transparentnost alokací všech výsledků do jednotlivých úrovní odpovědnosti.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Daniel Báča
27.09.2010 - 07:45:19

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

20.08.2010 - Jak se loni dařilo pražským hotelům

Společnost Labartt Hospitality ve spolupráci s ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

14.04.2014 - Barman Milan Červenka ovládl Bohemia Sekt Cocktail Competition

Prestižní soutěž v barmanském a baristickém umění Grand Prix ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.