GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Virtuální světy ve fitness centru

 

Bez zábavy už to dneska nejde. A tak se cvičební pomůcky nové generace stále více podobají hracím automatům slibujícím jak zábavu, tak efektivní trénink. Tyto herní konzole navíc čím dál tím víc pronikají také do oblasti profesionálního fitness.

 

ilustracni foto

 


O Nintendo Wii, Xbox nebo Play Station 2 slyšel jistě už každý, kdo se, byť rekreačně, o fitness zajímá. Díky těmto herním konzolím je tak možné si z pohodlí domova zahrát kuželky, tenis, golf nebo si zacvičit jógu - nabídka tzv. exergames (nebo také Acitivity Games) je totiž již v současné době v podstatě nekonečná. Na podobných principech fungují také konzole a herní automaty vyvinuté speciálně pro oblast profesionálního fitness. V USA vznikají celé kluby takových konzolí - a zdá se, že své oblíbence si našly i na evropském kontinentu.


HRAJÍ SI DOSPĚLÍ I DĚTI


Pojem exergame je vlastně slovní složenina z anglických slov exercise (cvičit, trénovat) a game (hra). To už napovídá, o co ve skutečnosti v této hře jde: Hráč si během klasického tréninku užije víc legrace, k čemuž ho motivuje počítač a vytvořený virtuální svět. První exergame (Dance Dance Revolution) vznikla v roce 1998 v Japonsku a šlo o skákající ("tančící") osoby na podložce, které se pohybovaly přesně tak, jak se rozsvěcovaly světelné šipky. Tím vznikal jakýsi "tanec", který byl při rychlém tempu střídání šipek skutečně fyzicky náročný a "tančícím" osobám zaručoval určitý výdej energie.


Mezi největší výrobce těchto konzolí na světě patří američtí iTechFitness a Exergamefitness a přinášejí na trh všechno, co bliká, blýská se a jinak upoutá zákazníkovu pozornost a motivuje ho k pohybu. Na americkém trhu jsou tyto konzole oblíbené především mezi dětmi. Toho se chytla i franšízová společnost NexGym a právě na tuto cílovou skupinu zaměřila své aktivity. Otevřela speciální fitness studio s těmito virtuálními "aktivními hrami". Na své si ale přijdou také dospělí: XR Kade Fitnessstudios se současnými třemi desítkami provozoven po celých USA jsou vybavena převážně exergames a těší se velké oblibě právě u dospělých.


EXERGAMES V EVROPĚ


Novinky nevyužívají pouze zcela nově otevřená fitness centra, ale přizpůsobují se jim i ta existující, která aktivními hrami rozšiřují svou nabídku. O zvýšeném zájmu o exergames svědčí expanze a export výrobců do zemí jako Dubaj, Mexiko, Kanada nebo Evropa. Je tedy jenom otázkou času, kdy se něco podobného objeví i u nás v České republice. Blýská se na dobré časy: jako distributor exergames figuruje na evropském trhu nizozemská firma ConnectAndPlay, která má ve své nabídce takové hry jako světelnou Beat Sport Concept, iDance, Motivatrix nebo Lasersquash. Německá firma Pulse Fitness zase nabízí Active Wall&Floor.


Zajímavé je také pronikání exergames do škol. Např. Machine Dance nebo Hightech-Bikes zatraktivňují pohyb a tělocvik v anglických, norských nebo švédských školách. Rozhodnutí, proč tyto konzole zavést do výuky, pedagogičtí odborníci odůvodňují tím, že zábavní prvek cvičení pomáhá zapomenout na fyzické úsilí, které je při něm vynakládáno. Děti tak cvičí daleko raději a bez přemáhání, což je v současné době, kdy celosvětově přibývá obézních dětí, opravdovým krokem kupředu.


PRO ZÁBAVU I PRO ZDRAVÍ


Pozitivní účinky této aktivní formy cvičení a hry současně na pohyb dětí potvrdila i americká 12týdenní pilotní studie vedená univerzitou v Aucklandu a studie Mezinárodní vědecké sportovní asociace. Mimo jiné však také ukázala, že děti, které "cvičily" exergames, trávily daleko méně času hraním videoher. Tato forma cvičení tak řeší hned několik civilizačních nešvarů najednou. Další univerzitní studie zase ukázaly, že tyto aktivní hry mohou u dětí i u dospělých osob při pravidelném používání působit rehabilitačně a také preventivně - to především v případě hry PlayStation 2.


K nástrojům, které aktivují tělesný pohyb a přispívají ke zlepšení kondice, patří především ty vyvinuté pro profesní účely - tedy konzole ve fitness centrech. Razantní vývoj nových technologií představuje novou šanci, jak povzbudit lidi k pravidelnému pohybu a ještě jim při tom zaručit jistou míru zábavy. Exergames sice nemohou plně nahradit tradiční trénink, dokázaly ale zvednou děti (i dospělé) z pohovky nebo od monitoru počítače a motivovat je k vlastní aktivitě. Trend směřuje k virtuálním světům a digitalizaci, a to i ve sportu. A je jen otázkou času, kdy se podobné aktivity objeví i v našich fitness studiích.


JAK SI "ZATRÉNOVAT HROU"


Motivatrix MX 10 - Jde o zařízení fungující na principu snímání pohybů pomocí senzorů. Nabízí hráčům pohled do virtuálního světa podobného světu Matrix. Tréninkově si hráč může vybrat z různých kardio a silových cvičení. Toto zařízení však mohou využívat kromě jednotlivců také celé skupiny cvičenců.


Flight Simulator - Simulátor je připevněný na stacionární kolo a hráč šlapáním do pedálů spouští a ovládá videohru běžící před ním na plátně nebo na obrazovce. Hrát také může proti spoluhráči. Na podobném principu fungují i další "výrobky" toho typu, např. Ok-Vital Bodyracer, Brainbike XG, XR Board nebo Kids Expresso.


Lightspace Play - Jak už samotný název napovídá, v této konzoli jde především o hru světel: Pohyblivé LED zářivky umístěné na podlaze nebo svislé stěně nabízejí celou řadu her, tancováním podle světelné "nápovědy" počínaje a snahou zasáhnout rozsvícené části konče. Výhodou této konzole je, že si na ní často hraje víc hráčů najednou. Možná proto se také stala velmi oblíbenou především mezi dětmi a mladšími cvičenci. Podobně fungují také konzole iDance, icx Pad, Active Wall&Floor nebo Traq 3D.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz


AUTOR: kom

podle zahraničních materiálů

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: kom
28.09.2010 - 07:23:03

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.