GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 16.04.2024, svátek má Irena
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Využijte potenciál večírků v hotelu

 


Blíží se konec roku a s ním i zvýšená četnost pořádání firemních večírků a vánočních oslav. Podle studie KPMG Česká republika se za minulý rok zvýšil počet konferenčních prostor v hotelech o 8 %. Jak je ale co nejlépe využít?

 

ilustracni foto

 


Základními parametry úspěchu při pořádání takového druhu akce v hotelu je především organizačně schopná osoba, například v podobě event manažera, a také dobré gastronomické zázemí, kde převažuje nejen kvalitní vybavení kuchyně, ale i osoba šéfkuchaře. Není totiž nic horšího, než když se hosté takového večírku setkají pouze se studenými bufetovými stoly, navíc se značně unavenou a obnošenou nabídkou pokrmů.


HLAVNĚ NÁPADITĚ


Toms Bar v hotelu The Augustine například v tomto duchu nabízí české delikatesy, citlivě doplněné typickými českými nápoji. Zdejší šéfkuchař Richard Fuchs připravil speciální párové menu, kde hosté najdou kombinace českých jídel z těch nejčerstvějších místních surovin s typickými českými pivy, víny a likéry. Při sestavování těchto kombinací musel Richard Fuchs důkladně dbát na jednotlivé chutě a vybrat sezonní místní suroviny: "Chtěli jsme nabídnout něco požitkářského. Kombinace v tomto menu jsou propojením typických českých pokrmů a nápojů velmi svěžím a inovativním způsobem. Věříme, že hosté díky němu poznají výtečné chutě české kuchyně."


Menu obsahuje pokrmy jako například Smažená kachní játra z Vodňan na chlebu s divokými houbami podávaná s Bohemia Sektem Prestige Brut, Grilovanou Pražskou šunku se šťouchanými bramborami podávanou s Ryzlinkem Vlašským 2008, Gala, Bavory, ČR, Hrachová polévka s Pražskou šunkou servírovaná s Chardonnay 2007, Špalkovi, Znojmo, ČR, Hovězí líčka dušená v pivu podávaná s bramborovou kaší a s tmavým 14° svatotomášským pivem, Sele na kmínu s bílým zelím podávané s tmavým 14° svatotomášským pivem nebo Tvarohový koláč s černorybízovou polevou podávaný s českou medovinou. Netradiční firemní večírek, kde účinkovala tanečnice s hady, pořádal i v prostorách svých lázní pražský hotel Alchymist.


Většina hotelů používá ke konání večírků konferenční prostory, jež v multifunkčním duchu mění vhodnou dekorací do požadované podoby večírku. Výhodu tak mají ty, které dovedou umně zakrýt původní byznys nádech těchto prostor. Relativně hůře si pak v tomto smyslu stojí designové hotely, kde se vždy spíše konzervativní Češi necítí kvůli studenému prostředí se sklem a kovem příjemně. Banket v takovém sále si dovede představit málokdo, naopak konferenci v hotelové restauraci už spíše.


VYŠŠÍ CENA, LEPŠÍ KVALITA


Zcela obecně se dá říct, že večírek v hotelu bude pro konečného klienta dražší než večírek například v samostatné restauraci. Jedná se ale o úplně jinou úroveň. Hotely mají obvykle k dispozici kvalitnější kuchaře i suroviny, navíc jsou schopné díky širšímu vybavení kuchyně uchovat například teplý bufet, připravit technologicky náročnější pokrmy. Díky konferenční kapacitě navíc mohou rychle zajistit vybavení využitelné při večírcích, jako jsou karaoke či zábavné projekce. Pokud se večírek protáhne, nebo na něj musí někdo přijet z dálky, může v hotelu přespat nebo využít vozový park hotelu. Dnes už je personál ochotný zajistit úplně všechno a hlavně domluvit se na individuálních cenách i potřebách. Jen pozor na nezkušený personál, který je schopný slíbit dvěma klientům stejný termín pronájmu v jednom hotelu.


S deklarovanou vyšší cenou se dá ovšem pracovat. Pro firemní klientelu jsou ceny mnohdy nastaveny níže než u individuálních hostů. Obvykle mají hotely ceny na webu nebo informaci podá prodejní oddělení. Cena obvykle zahrnuje čistý pronájem, který se však může snížit, pokud hotel počítá se zisky za pokrmy a nápoje. Jinými slovy vedle oficiální ceny je tu vždy dost prostoru na osobní obchodní vyjednávání. Navíc pokud klient hotelu přislíbí, že na večírku budou ředitelé nebo jinak pozičně zajímaví lidé, a domluví se s hotelem například na prohlídce hotelu, může být pronájem také snížen.


PÁR TIPŮ NA ZPESTŘENÍ


Pokud nechcete utrácet za drahé poradce, přinášíme vám pár tipů, jak vaše večírky oživit.


ZKUSTE NOVÁ VÍNA


Novou exkluzivní řadu vín Sanctus Victoria představila společnost Templářské sklepy na přelomu září a října. Kromě kvalitního vína vyrobeného z nejvyšších partií hroznů zaujmou nová vína i exkluzivním obalem s úryvky dobových listin na etiketě ze speciálního ručně vytrhávaného papíru a dvěma ručně dotiskovanými pečetěmi. Díky netradičnímu provedení lahve a etikety by firma mohla aspirovat na další titul Obal roku. Jeden už získala v roce 2005 za lahve řady Komtur Ekko.


NETRADIČNÍ KOMBINACE S CHAMPAGNE


Netradiční kombinaci jídla a champagne připravila v rámci jedné akce společnost House Champagne Group, která v ČR zastupuje asi deset značek champagne a další francouzské produkty, jako foie gras nebo čokolády. Šlo o akci, kde byly v rámci champagne menu nabízeny například kombinace jako Babiččina kulajda s liškami a křepelčím vajíčkem + Champagne de Venoge Brut Cordon Bleu, Křehká propečená kachna s červeným zelím a špekovým knedlíčkem + Champagne Barnaut Grand Cru Blanc de Noirs, Staročeské jablko v županu s vlašskými ořechy a čerstvou šlehačkou + Champagne Mailly Grand Cru Rosé.


ŘADA ANDĚLSKÝCH KOKTEJLŮ


Toms Bar v hotelu The Augustine pro své hosty připravil novou řadu Andělských koktejlů. Jednoduchá kombinace Becherovky, Midori, hruškového sirupu a citronového džusu tvoří koktejl Raphael, zatímco koktejl Gabriel se skládá z Hennessy VS, orgeady a z citronového a brusinkového džusu. Milovníci Baileys jistě propadnou chuti koktejlu Michael, který obsahuje Baileys, Chambord, Grahamms port, Frangelico a grenadinu, naproti tomu velmi osvěžující je koktejl Jophiel - božský mix Mount Gay Eclipse, citronového džusu, ananasového džusu, mandarinek a čerstvého zázvoru. Tyto koktejly byly vytvořeny jako pocta čtyřem andělům vyobrazeným na zrestaurované původní barokní fresce v Toms Baru.


SLUŠIVÉ SKLO


I vynikající víno můžete zkazit nesprávným způsobem podávání. A to nejen nepřiměřenou teplotou, ale také špatně zvoleným typem sklenic. Sklo vyráběné přesně na míru charakteru vína nabízí značka Riedel. Jedná se nejen o řadu ručně vyráběných vinných sklenic Sommeliers, s níž přišlo na svět vinné sklo, jež se stalo skutečnou legendou, ale také široká řada dekantačních nádob, z nichž za zmínku stojí zejména Decanter Eve ve tvaru hada, Decanter Black Tie v kruhovém tvaru nebo Decantery Amadeo v průhledné i černé verzi.


KVĚTINY DOKÁŽÍ HOTOVÁ KOUZLA


Květiny svou barevností a vůní vhodně doplní a dotvoří atmosféru jakéhokoliv večírku. V případě, že večírek je určen pro ženy, lze květy libovolně kombinovat. Prostřené stoly a bufetové občerstvení lze ozdobit jakoby ledabyle samostatně položenými okvětními lístky. Na večírcích pro muže je na místě střídmost, co se barevnosti květin týče, vhodné je volit květy v odstínech bílá a zelená. Případně lze pro obě skupiny volit barvu květinové výzdoby na základě barev firemních. Hodně napoví obchodní zaměření společnosti. Pokud půjde například o golfisty, golfové míčky sehrají v dekoraci důležitou roli.


NEZAPOMEŇTE NA VÝZDOBU STOLŮ


Ani samotné bufetové či banketové stoly by neměly být ochuzeny o použití dekoračních předmětů. Pokud se chcete vyhnout přeplácané nabídce a mixování různých nesourodých stylů, použijte k výzdobě stolu pouze papírové nebo plátěné ubrousky ve stejném ladění jako dekorační svíčky. Založení stolu bude jednoduché a svěží zároveň. Dekorační papírové ubrousky a svíčky v nepřeberném množství barev a vzorů dodává například společnost SHP Bohemia.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Klára Chromá, Věra Nováková
26.10.2010 - 08:43:43

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.