Označení ubytovacích zařízení hvězdičkami je systém fungující po celém světě. V České republice jsou ubytovací zařízení rozdělena podle kategorií - hotely, penziony, motely, ostatní ubytovací zařízení - a dále do pěti tříd prostřednictvím jedné až pěti hvězdiček. To je pro zákazníka celkem jasné třídění. Ne vždy je však hostům jasné, co mohou od jednotlivých kategorií a tříd očekávat. Hvězdičky jsou hotelům a penzionům v České republice přidělovány na základě Oficiální jednotné klasifikace ubytovacích zařízení, která je dobrovolným systémem, zajišťujícím transparentnost služeb a jistou úroveň kvality pro domácí i zahraniční turisty.
O záměru ministra Kamila Jankovského, doplnit k počtu hvězd u hotelů bronzové, stříbrné a zlaté písmeno Q, zatím víme jen několik základních informací. Systém kvality služeb je systém, který se na MMR již připravuje delší dobu a AHR ČR na něm spolupracuje. Naše asociace je připravena na systému kvality spolupracovat, rozhodně ale odmítáme vytváření nového systému ratingu ve smyslu "hvězdičkování hotelů", a to z důvodu výše uvedených. Podobný systém již existuje, získává postupně důvěru i na evropské úrovni a je komplexní. Tento systém by měl být naopak integrován do jakékoli budoucí certifikace kvality a měl by být jednou z jejích základních podmínek. Hotel, který negarantuje vybavenost svých pokojů a základní služby v návaznosti na to, jakým počtem hvězdiček se honosí, nemůže být, podle našeho názoru, zařazen do řádného systému kvality služeb. Naopak systém kvality služeb, který je již vytvořen například v sousedním Německu, Maďarsku a ve Švýcarsku, by měl kromě vybavenosti také garantovat to, jak se pracuje se zákazníkem, jak se řeší jeho připomínky, trénink personálu a podobně. Takže tyto záměry se nevylučují, naopak vzájemně doplňují. Jako členové evropské konfederace asociací hotelů a restaurací HOTREC máme navíc možnost budoucí systém kvality akreditovat pod společnou evropskou značkou EHQ (European Hotel Quality) a tím naši národní značku dále zviditelnit. Naším názorem je, že by podobné systémy měly jednoznačně vznikat z podnikatelské sféry a měly by být nastaveny tak, aby umožnily podnikatelům zlepšit své služby.
Zdroj: www.ihned.cz
Autor: Václav Stárek
29.10.2010 - 08:25:15
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...