GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 29.03.2024, svátek má Taťána
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Sázka na jistotu

 

 

ilustracni fotoZávěry průzkumů personálních agentur, analýzy, statistiky, vše vypovídá o stálém snižování počtu zaměstnanců v oboru hotelnictví. A tak si chytrý a prozíravý management společností snaží držet na klíčových postech osvědčené a schopné pracovníky.


Kde jste za svůj život získal/a ty nejcennější zkušenosti a kterou z nich považujete za nejzásadnější?


Jaké předpoklady, vlastnosti a dovednosti by podle vašeho názoru měl mít pracovník ve vašem oboru, aby pracoval kvalitně a dlouhodobě?


V čem se zásadním způsobem změnila každodenní náplň vaší práce proti době, kdy jste v oboru začínal/a?


Jaké problémy z každodenního provozu jsou pro vás v současné době nejpalčivější?


Renata Štáchová,


houskeeping manager, NH Radlická


Svých nejcennějších zkušeností jsem nabyla v hotelu Radison Blu Alcron. Velká příležitost, ale zároveň tvrdá škola; tato práce mi umožnila získat přehled jak o rutinním běhu oddělení, tak i o řešení problémů; přehled, ze kterého mohu čerpat dodnes. Všechny pozdější zkušenosti prohlubovaly tyto základy.


Nemyslím, že by se problémy dneška nějak dramaticky lišily od těch minulých. Situace se spíš pomalu vyvíjí ? s postupným zefektivňováním pracovního procesu jednotlivců v kolektivu ubývá, takže je na ty zbylé vyvíjen větší tlak. Proto musí být zaměstnanci připraveni odvádět kvalitnější práci ve větším objemu než dříve. Týká se to i outsourcovaných pozic.


Podle mě náplň práce hlavně vyplývá z formátu hotelu a organizace oddělení; nevím, zda lze říct, že by ve všech hotelech sledovala společný trend. Obecné změny, které jsem pozorovala, souvisí hlavně s fenoménem, že ve větším kolektivu je objem práce možné více rozprostřít, kdežto v dnešním kompaktnějším prostředí je delegování značně omezeno. Nemyslím, že by se výrazně změnilo portfolio pracovních povinností, spíš jejich objem.


Důležitou roli hrají zkušenosti, znalosti v daném oboru a komunikace. Neméně důležité pro vykonávání této práce jsou organizační schopnosti, plánování, motivace, spolupráce, kontrolování, rozhodování, autorita, cit pro detail a pořádek. Když se k tomu přidá určitá dávka obětavosti, nadšení a dobrý pocit, tak jste na nejlepší cestě tuto práci vykonávat dlouhodobě a myslím, že i dobře.


Miroslav Kubec,


šéfkuchař, InterContinental Praha


Každá etapa mého profesního života měla vliv na můj profesní vývoj. Samozřejmě že vše asi začalo vyučením v hotelu Inter- Continental, kde na tu dobu byla velká výhoda koncentrace odborníků. Asi velmi významně zasáhl pan Nodl, kterého si stále vedu jako vzor. Uměl poradit, měl obrovské zkušenosti, vše řešil v klidu, nerozčiloval se a stále hledal nové podněty. Dále určitě přispělo to, že jsem ve svých 33 letech jako nejmladší executive chef v republice mohl v hotelu Palace začít vést kolektiv. Samotný přestup a možnost rekonstrukce kuchyně v hotelu InterContinental a také formování nového kolektivu vnímám jako nekonečnou cestu ke zdokonalování. Možnost cestovat a učit se v zahraničních hotelech, ale vést juniorský národní tým kuchařů a cukrářů ČR už patřilo k nedílné součásti zdokonalování.


Snažím se vést svůj kolektiv k zodpovědnosti, neustále jim předávám nové zkušenosti a také od nich chci, aby sami tvořili. To je asi jeden z hlavních předpokladů pro vedoucí pozici. Umět se sžít s kolektivem, umět mu naslouchat, dokázat patřičně pochválit a podpořit.


Dnes je velmi tvrdá konkurence a na pozice šéfů nastupují stále mladší a mladší lidé. Není to vždy úplně optimální nastupují sice se zahraničními zkušenostmi, umí velmi dobře vařit, ale nemají zkušenosti s vedením kolektivu, s delegováním, s ekonomikou v kuchyni. Jinak samozřejmě práce je zajímavější, stále přicházejí do kuchyní nové suroviny, nové technologie.


Mnohdy jsou to šéfové bez patřičného vzdělání a zkušeností. Samozřejmě se může mluvit i o krizi, která postihla také gastronomický průmysl. Ale není čas na stýskání. Právě toto jsou důvody, které se musí přeměnit ve hnací motory a musíme bojovat.


Elen Lukáčová,


front office manager, Kings Court


Není to pouze o jedné zkušenosti. Prošla jsem několika pozicemi v různých hotelech a na každé z nich jsem získala zkušenosti poznatky a vědomosti, s kterými dále každodenně pracuji. V průběhu mojí práce vznikají velmi často situace, na které vás ve škole rozhodně nepřipraví a právě tehdy jsou zkušenosti největší předností. Myslím si, že kromě zkušeností jsou velmi důležité i osobní vlastnosti manažera, jako jsou empatie a takt.


Vlastnosti, kterými by měl správný recepční disponovat, by se daly spočítat na desítky. V první řadě je to soubor schopností jako komunikace, trpělivost, pozitivní myšlení, pohotovost a důslednost. Samozřejmostí jsou jazykové znalosti. Dobrý recepční se musí umět vypořádat s velkým náporem, nedělat chyby pod tlakem a současně se snažit vyhovět požadavkům zákazníků.


Rozhodně nejzásadnější rozdíl pozoruji ve vývoji informačních technologií. V začátcích jsem často využívala fax, teď se celá komunikace přeorientovala na e-mail. Rozvoj internetu poskytl klientům šanci hodnotit služby hoteliérů, takže v porovnání s minulým obdobím musíme sledovat vyjádření spokojenosti zákazníků on-line a promptně reagovat na jejich připomínky a požadavky. Se zvyšující se nabídkou a konkurencí na trhu rostou i požadavky našich zákazníků, a proto je velmi důležité umět se jim přizpůsobit.


V minulých letech mladí lidé odcházeli za prací do zahraničí kvůli vyšším výdělkům a referencím. Myslím si, že v současnosti se tento trend zpomalil, ale nezastavil. Nedostatek kvalifikované pracovní síly je pro nás stálým problémem. Vliv na moji práci má také nerovná cenová politika v pražských 5*hotelech. Boj o získání klienta je vysoký a vytváří tlak na všechny zaměstnance front office, především však na obchodní a rezervační oddělení.

 


 

reklama:

reklama


 


František Závěta,


portýr, 987 Prague Hotel


Své první a nejcennější zkušenosti jsem nasbíral v hotelu Inter-Continental, kde jsem nastoupil jako portýr v lednu roku 1976. 12 let jsem tam působil pod ředitelem Vladimírem Štětinou, který vládl pevnou, ale spravedlivou rukou. Dalších pět let jsem tam působil pod ředitelem Ivanem Hlinkou, správný muž na správném místě. Při své práci jsem se setkal s významnými osobnostmi, jako např. Barbrou Streisand, Ivanem Lendlem a dokonce i s Adinou Mandlovou. To samo vypovídá o významnosti hotelu.


Na první místo bych zařadil ochotu, slušnost, upravenost, základní jazykovou vybavenost a pokud možno i příjemnou nevtíravou vůni.


Změnilo se mnoho věcí, technologický vývoj posunul věci kupředu, všechno se tak nějak zrychlilo. S tím přišel ruku v ruce i větší tlak na zaměstnance. Snižování stavů má za následek snížení kvality těchto služeb, dříve to tak nebylo. Na každou práci, a portýra nevyjímaje, je zapotřebí klid.


Není třeba si nic nalhávat, stále je třeba za jakékoliv situace podávat stejně vysokou úroveň služeb. Člověk prostě musí sloužit naplno. Dvanáctihodinové směny jsou náročné, a jsme jenom lidé. Takže nejpalčivější je i při únavě dodržet vysoký standard.


Miroslav Hudek,


vrchní číšník, Hotel Palace Praha


Své nejcennější zkušenosti jsem získával samovzděláváním, studiem zahraniční literatury a návštěvami restaurací, které nabízely ten nejlepší servis v cizině. Za celý život jsem měl pouze tři zaměstnání. Ve své funkci maître d´hôtel hotelu Palace Praha jsem od září 1989. Moje vize je poskytovat perfektní služby, aby se k nám host vracel. Pracovat v hotelu Palace Praha a v restaurantu Gourmet Club je pro mne něco jako hrát v Národním divadle.


Hlavním předpokladem je mít rád lidi, být empatický, dodržovat standardy příjemného chování, být diskrétní. V prvé řadě by měl být profesionál a milovat svou práci. Měl by být lidský, dokázat řešit stresové situace a vcítit se do potřeb hosta.


Začínal jsem před 40 lety, kdy jsem vstoupil jako učeň do pražského Interhotelu Park hotel. Práce číšníka u stolu na francouzské restauraci patřila k standardům. Nejkrásnější léta mého profesního života začala po listopadu 1989. Klientela byla rozmanitá, bonitní a každý večer bylo obsazeno. Nyní přijíždějí klienti s omezeným rozpočtem.


Velmi nepříjemný je pro mne overbooking, kdy musíme hosta stěhovat. Host je pro mne na prvním místě, proto je pro mne důležité, aby všichni zaměstnanci hotelu byli pozitivní, milí, upravení, komunikativní a nápomocní.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Věra Nováková
22.11.2010 - 09:26:32

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.