GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.04.2024, svátek má Jiří
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Rozmary autorských poplatků

 

 

ilustracni fotoS poplatky kolektivním správcům za používání televizních a rozhlasových přijímačů v čele s Ochranným svazem autorským si střídavě nevědí rady hotely ani lázně. Současná kauza týkající se lázeňských pokojů je o tolik palčivější, že na ni mají různé názory sami odborníci na autorské právo.


Jak už to u většiny sporů chodí, stojí proti sobě znesvářené strany zastoupené na jedné straně samotným kolektivním správcem OSA a na straně druhé Svazem léčebných lázní ČR. Každá ze stran má svou pravdu a v současném mezidobí v podstatě pouze čeká na takový soudní spor, který by situaci vyřešil. Jenomže ten nepřichází a výše pomyslných dluhů u správců poplatků narůstá.


ČESKÉ VS. EVROPSKÉ PRÁVO


Podle Petra Soukupa z Ochranného svazu autorského je většina z provozovatelů lázeňských zařízení jejich dlouhodobými partnery, s nimiž řadu let uzavírají licenční smlouvy jak na nejrůznější produkce, tak na užití autorských děl prostřednictvím televizorů a rádií ve společných prostorách. Novelou autorského zákona v roce 2008 však byli od placení autorských odměn OSA osvobozeni poskytovatelé zdravotní péče. A na tento fakt právě sází provozovatelé lázní, kteří tvrdí, že samotná léčba se netýká pouze léčebných prostor, ale také lázeňských pokojů.


"Tato právní úprava je však v rozporu s mezinárodními smlouvami, kterými je Česká republika vázána," reaguje na výjimku ze zákona Petr Soukup. Na to má však vyhraněný názor samotný Svaz léčebných lázní ČR. "My pouze jako lázeňská zařízení provozovaná na území České republiky dodržujeme právní řád této země. Pokud se v něm nacházejí nějaké rozpory s unijním právem, ať už se jedná o zpětné vymáhání poplatků za dobu, kdy byly hotely i lázně od těchto poplatků osvobozeny, nebo o současný spor lázní jako zdravotnických zařízení, ať je to tedy stát, kdo za tento rozpor ponese důsledky," tvrdí Martin Plachý, viceprezident Svazu léčebných lázní. S lázněmi, které nárok OSA neuznávají a poplatky platit odmítají, rozpoutala OSA v minulých měsících několik soudních sporů o částky šplhající ke dvěma milionům korun. Žádný ze sporů však nebyl doveden do takového stadia, aby mohl být považován za judikát určující právní názor soudních orgánů.


KDE PROBÍHÁ LÉČBA


V případě novelou stanovené výjimky z plateb kolektivním správcům pro zdravotnická zařízení je stanovisko Svazu léčebných lázní jednoznačné. Lázně jsou zdravotnickým zařízením a jako takové jsou od platby poplatků za používání televizorů a rádií na pokojích osvobozeny. "Pokud někdo říká, že na pokojích v lázních neprobíhá léčba, zřejmě nikdy v lázních nebyl. Podle posudků, které jsme si nechali v SLL vypracovat, tedy svým členům s nejlepším úmyslem radíme, aby poplatky, které od nich OSA vymáhá, neplatili, protože po nich nejsou vymáhány právem. A jsme k tomu ochotni využít všech stupňů českého soudnictví, až k ústavnímu soudu," vysvětluje bojovně Martin Plachý ze SLL. Situace je o to víc nejasná, že například Lucie Tahotná, advokátka ze společnosti Legal Prague, sama přiznává, že podle jejího názoru by výjimka z autorského zákona měla platit pouze pro místa, kde je bezprostředně poskytována zdravotní péče (viz box).


VYJÁDŘENÍ ODBORNÍKA


Podle ustanovení § 23 autorského zákona (dále jen "AutZ") se za provozování rozhlasového a televizního vysílání nepovažuje zpřístupňování díla pacientům při poskytování zdravotní péče ve zdravotnických zařízeních. Otázkou však je, jakým způsobem toto ustanovení vykládat. Lázeňská zařízení se ve smyslu § 32 a násl. zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, považují za zdravotnická zařízení; také lázeňskou péči lze podle tohoto zákona považovat za zdravotní péči. Přesto se však domnívám, že lázeňská zařízení nelze pod výjimku podle ustanovení § 23 AutZ zařadit. Takový výklad by totiž umožňoval využít výjimku § 23 AutZ i dalším "zdravotnickým zařízením", jakými jsou mimo jiné dětské domovy, mateřské školky či lékárny. Ustanovení § 23 AutZ by se podle mého názoru mělo vztahovat pouze na místa, kde je bezprostředně poskytována zdravotní péče, tedy např. pokoje v nemocnicích apod. Určitě by se pak tato výjimka neměla vztahovat na lázeňské pokoje a jiné prostory těch hostů, kterým lázeňská péče nebyla předepsána jejich ošetřujícím lékařem.


Lucie Tahotná, advokátka www.legalprague.cz

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Lucie Tahotná
10.12.2010 - 09:39:45

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.