GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 29.03.2024, svátek má Taťána
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Housekeeping v rukou Ukrajinek

 

PokojskéČeskou pokojskou abyste dnes hledali jako jehlu v kupce sena. Doba, kdy byla práce pokojské považována za něco lepšího a samy české pokojské se počítaly mezi vyšší třídu, je ta tam. Co se tedy v oblasti housekeepingu změnilo?

Mohou za to hotely a jejich úsporné opatření, že se odstoupilo od přímého zaměstnávání k outsourcingu, nebo česká nátura? S otevřením hranic postupně přišla i levná pracovní síla, která byla pochopitelně pro hoteliéry zajímavá, v očích českých žen však degradovala kdysi tak lukrativní a společensky uznávanou profesi. "Nejvíce oblíbené, především pro svou pracovitost, flexibilitu a spoleh-livost, jsou pracovnice z Ukrajiny a Slovenska. Moldavanky a Kazašky si tak dobrou reputaci nevybudovaly, jsou líné, pracují měsíc a pak jednoho dne prostě nepřijdou do práce. Češky, ty se nechají zaměstnat a za týden jdou na nemocenskou. Kdyby nebylo Ukrajinek, hotely mohou zavřít," sdělila nám v rozhovoru manažerka pražského pětihvězdičkového hotelu.

Outsourcing - ano, či ne

Hlavní výhodou externě zadaného úklidu hotelových pokojů je výrazná úspora nákladů na mzdy. Nevýhodou může být poměrně vyšší fluktuace ve srovnání s přímými zaměstnanci, nutnost kvalitního tréninku a zaškolení pro nezkušené nováčky, nezainteresovanost a především jazyková bariéra, jež přirozeně nabourává celkový postoj chování pokojské vůči hostu. Lukáš Chvostek, housekeeping manažer z pražského hotelu Kings Court, popisuje své zkušenosti se zaměstnanci ze zahraničí následovně: "Na konci každého dne svým zaměstnancům poděkuji. Člověk by se někdy divil, co vše je pro něj kolektiv schopen udělat, když mu projevíte respekt a porozumění."

Hodně práce za málo peněz

Mzda pokojských se určuje na základě odpracovaných hodin, nebo počtu uklizených pokojů. V druhém případě se přihlíží k velikosti pokoje, standardní pokoj je uklizen za 30 minut, uklidit prezidentského apartmá zabere až čtyři a půl hodiny. Za jeden uklizený pokoj si agentura účtuje v pětihvězdičkovém hotelu 95 až 130 Kč, ve čtyřhvězdičkovém 80 až 100 Kč. Lépe jsou na tom takto zaměstnaní muži, tzv. "hausmeni", za ty agentura požaduje 150 Kč vždy jako hodinovou sazbu. Část vyinkasované částky si nechává agentura, část jde tzv. "mafiánovi", který slouží jako mezičlánek a zprostředkovatel mezi pracovní silou a agenturou. Pokojská tak po všech odečtech obdrží za odpracovanou hodinu 50 až 80 Kč. Záleží pouze na dohodě mezi hotelem a agenturou, jak se bude služba účtovat. Je možné si pronajmout také uklízecí techniku, jejíž obrovskou výhodou je fakt, že do hotelu na konci měsíce přijde jedna faktura, která obsahuje také náklady na čisticí prostředky.

Pokojské pracují na osmi nebo 12hodinový směnný provoz. V hotelu Kings Court mají pro úklid 135 pokojů k dispozici 22 pokojských. V pražském hotelu Majestic Plaza uklízí 181 pokojů 11 pokojských. Mezi týdenní povinnosti v hotelu Majestic Plaza patří vyvařování varných konvic od vodního kamene, odtahování postelí a nábytku kvůli luxování, v hotelu Kings Court tyto práce provádějí jednou měsíčně spolu s čištěním klimatizačních filtrů. Na ročním seznamu priorit je mimo jiné i malování pokojů, čištění čalouněných přehozů, závěsů, koberců, případně jejich výměna, kontroly elektroinstalací a deratizace.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Věra Nováková, foto Flickr.com
04.03.2010 - 07:13:05



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 4 plus 8 je
 

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.